XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Karlig sala niče u Surčinu

BEOGRAD, 2. septembar (Info centar).- Vesna Šalović predsednica Opštine Surčin i Marko Stojanović, predsednik Nacionalnog saveza za karling Srbije potpisali su predugovor o izgradnji karling sale sa četiri staze u sportskom centru u Surčinu u prisustvu Kejt Kejtnes predsednice Svetske karling federacije i članova borda, predstavnika Gradske opštine Surčin, kao i članova rukovodstva srpskog saveza.

Tom prilikom simbolično je počela i gradnja. Prvu ciglu u spomen zidiću potpisala je i položila Kejt Ketnes, potom predsednica Opštine Surčin Vesna Šalović, zatim predsednik srpskog saveza Marko Stojanović i visoki funkcioneri svetske federacije, delegati na kongresu Svetske karling federacije i rukovodstvo Nacionalnog saveza za karling Srbije.

-Nacionalni savez za karling Srbije je mlada, ali veoma poletna i vredna organizacija. Za deset godina koliko postoje uspeli su da pokrene inicijativu za izgradnju dvorane sa četiri staze uz pomoć opštinskih vlasti Surčina, grada Beograda i Srbije, a i mi ćemo im pomoći. Nadam se da će sve biti završeno po planu i obećavam im da ću u novu dvranu dovesti svetsku karling elitu – istakla je Kejt Kejtnes, predsednik Svetske karling federacije.

Vesna Šalović, predsednica Opštine Sručin, je u pozdravnoj reči podvukla da je izgradnja karling hale poseban događaj za Surčin gde se velika pažnja posvećuje sportu:

- Nadam se da ćemo uspeti da završimo u najkraćem roku sve poslove oko dobijanja neophodnih dozvola i da će dvorana, koja može da se koristi i za druge sportske manifestacije, biti mesto okupljanja mladih iz Surčina, Beograda i Srbije. Karling je olimpijski sport i sigurna sam da će ova hala izuzetno pomoći da se razvije u Srbiji.

Kada bude gotova, karling hala u Surčinu biće jedina na Balkanu i kako je rekao Marko Stojanović, predsednik Naconalnog saveza za karling Srbije, ona je osnova za početak ozbiljnog rada sa ciljem da se dosegnu olimpijske visine:

- Mi smo već osvojili jednu evropsku medalju, bronzu u “C” grupi i to u uslovima kada smo treniralni u pripremali se u inostranstvu. Ovo nas je uverilo da ovaj sport ima lepu budućnost među Srbima. Izgradnjom karling dvorane u Surčinu uveren sam da ćemo za dva olimpijska ciklusa imati ekipe sposobne da se bore za olimpijske vize. Naš savez je prvo dobio podršku i znatnu finansijsku pomoć međunarodnog saveza koji je obezbedio četvrtinu sredstava. Na taj način doneli smo Surčinu i Beogradu značajnu investiciju i sa jakim argumentima izlazimo pred opštinske, gradske i republičke društveno sportske organizacije sa molbom da nam pomognu za ostatak novca. Mladi u Surčinu imaće besplatne teremine i očekujem, upravo iz ove opštine, brojne potencijalne reprezentativice.

Svečanosti su prisustvovali i Kolin Gemslo generalni sekretar Međunarodne karling federacije, Dara Gravara Stojanović potpredsednica i Miodrag Kastratović, generalni sekretar Nacionalnog saveza za karling Srbije kao i članovi borda međunarodne federacije i učesnici četvrtog svetskog kongresa čiji je domaćin ovog vikenda Beograd. Očekuje se dolazak preko 150 delegata.

Karling je zimski olimpijski sport, veoma sličan boćanju i nastao je u Škotskoj pre više od 500 godina. Igra se na stazama od leda dimenzija 44,5 metara sa 5 metara (veličina varira i zavisi od terena) sa kamenjem od granita (stoun, rok) koje je izrađeno na specifičan način. Težina kamena takođe sme malo da varira, ali kamen ne sme da bude teži od 20 kg. Na stazi se na oba kraja nalaze po dva skupa sa po četiri koncentrična kruga koji se zovu “kuća” (haus), gde najveći krug ima prečnik 183 santimetra. Na samim krajevima staze se nalaze odbojnici, iz kojih se igrač odgurne da bi odigrao svoj potez i gurnuo kamen. U karling meču dve ekipe sa po četiri člana (muške, ženske ili mešovite sa dva muškarca i dve žene) igraju jedna protiv druge, a igra se po delovima koji se nazivaju “endovi”, koji podsećaju na gemove u tenisu ili na ininge u bejzbolu. U jednom “endu” jedna ekipa uvek ima nula bodova, a druga ima onoliko bodova koliko se kamenova te ekipe nalazi u “kući” u neprekinutom nizu od kamena druge ekipe. S obzirom da svaka ekipa gura po osam kamenova, jedna ekipa najviše može da ima osam bodova u jednom “endu”. Interesantno je da isti broj bodova donosi kamen koji je u samom centru i onaj koji je na rubu “kuće”.

Svaki igrač izbacuje po dva kamena, a to čini tako što se odgurne od odbojnika i kamen pusti ka drugom kraju staze, odnosno ka “kući” na suprotnom delu terena. Igrač kamen usmerava na način na koji mu pokaže za to određeni igrač (skip) koji se nalazi na drugom delu terena, a ispred kamena koji je izbačen igrači specijalnim četkama ubrzavaju kamen ili mu menjaju putanju. S obzirom da svako, sem skipa, radi sve, na poziciji “četkača” i igrača koji izbacuje kamen se menjaju svi, dok skip uglavnom kamen izbacuje poslednji. Koristi se i posebna oprema i cipele.