XS
SM
MD
LG

Skica za portret: Adrijan Čantrić (Veslački klub Galeb)
Većina vršnjaka Adrijana Čantrića (14), iz Šimanovaca, za dokazivanje u sportu, izabrala je fudbal, košarku ili nešto slično. Međutim, Adrijan se već desetak godina u „vodenim sportovima“: najpre u plivanju, odnedavno u veslanju.



Četverac sa kormilarem (Adrijan u sredini)

Zašto baš veslanje?

- Roditelji su smatrali da treba da se bavim sportom što ranije, pa sam već od četvrte godine pošao na plivanje - kaže Adrijan Čantrić, učenik VIII razreda OŠ „Dušan Jerković Uča“ - Kada sam na Novom Beogradu prešao sve grupe na plivanju, došlo je vreme za intezivnije treninge plivanja ili nekog drugog sporta. Zaključili smo da je najbolje da budem u prirodi, na vodi, gde bi razvijao i mišiće iu se um. Izbor je pao na veslanje pred moj polazak u V razred 2012. godine. Veslanje je interesantno, jer je, uglavnom, timski sport. Upoznaju se zanimljivi ljudi, treninzi su raznovrsni, bez obzira da li se trenira zimi ili leti, kada se uživa u lepoti Dunava, jer se moj klub VK „Galeb“ nalazi na Dunavskom keju, u Zemunu. Zimi, kada prođu sva takmičenja, radimo u teretani i stičemo snagu trčanje. Vežbamo i na ergonometrima, na spravama koje simuliraju veslanje. To nam je, ujedno, priprema za februarsku „Ergonometrijadu“, takmičenje koje se održava u Novom Sadu. Sezona na otvorenom počinje nam 1. marta, a završava sredinom oktobra. Za to vreme treninzi nam izgledaju ovako: najpre iznosimo čamce na vodu, veslamo šest kilometara. To nam je zagrevanje. Zatim radimo vuču, koja podrazumeva intezivniji rad veslima i obuhvata veslanje od jednog do dva, ređe tri kilometra. Broj treninga na počecima bio je četiri u toku nedelje. Prelaskom u pionire, obuhvata svakodnevno vežbanje. Nije jednostavno uskladiti obaveze u školi i u klubu, s obzirom na brojne aktivnosti u toku dana. Najteže mi pada ustajanje u pet sati ujutro, zbog treninga koji počinje dva sata kasnije.

U kojim disciplinama vežbaš?

- Na treninzima u dvojcu - nastavlja Adrijan - Moramo tako, jer mi iz četverca ne možemo da uskladimo smene u školi. Pred takmičenja imamo jače zajedničke treninge- Najčešće, moja disciplina je četverac rimen sa kormilarem, što podrazumeva korišćenje jednog vesla za svakog veslača ponaosob. Prvo takmičenje na kome sam sa drugarima učestvovao bilo je na Adi Ciganliji, juna 2014. godine. To je bilo II kolo Omladinske lige Srbije. Sledeće je bilo Državno prvenstvo, gde smo osvojili četvrto mesto. Ova godina je mnogo uspešnija. Sa svojim kolegama iz čamca, osvajam prvo mesto u II kolu Omladinske lige. Usledilo je takmičenje u Čurugu, gde nakon dvostrukih kvalifikacija, sa drugarem Andrejom, u dublu, osvajam četvrto mestu u konkurenciji 12 posada. Na žalost, medalja nam je za malo izmakla. Nedavno, na Prvenstvu Srbije na Adi Ciganliji, naš četverac rimen sa kormilarem osvaja srebrnu medalju. Uspeh je veći jer su prvoplasirani veslači Partizana i trećeplasirane Crvene zvezde znatno viši i krupniji od nas. U toku su intezivne pripreme za takmičenje u Novom Sadu 17. oktobra, gde ćemo veslati u istoj disciplini kao na Državnom prvenstvu, ali će nam staza umesto jednog , biti duga četiri kilometra.

Planovi za budućnost?

- Želim da se i dalje bavim ovim sportom i da uživam - ističe Adrijan Čantrić - Zahvaljujući trenerima i drugarima nadam, se još boljim rezultatima. Želja mi je da se jednog dana bavim nekim poslom vezanim za ovaj divni, ali, čini mi se, nedovoljno cenjen sport.

Prve medalje