XS
SM
MD
LG

Šahovski klub Banovci Dunav 2, primer za primer

Izvanredan uspeh napravila je ekipa Banovci Dunav 2, koja je u konkurenciji 11 ekipa u Zonskoj ligi Srem, osvojila prvo mesto te će se od naredne sezone takmičiti u Sremskoj ligi. Uspeh „dobija na težini“ako se uzme u obzir da ekipu čine, najvećim delom pioniri i omladinci. Razlog više za razgovor s predsednikom kluba Miodragom Stankovićem o razvoju šaha u naselju Banovci Dunav.

- Klub postroji od 1997. godine - kaže predsednik Stanković - Osnovala ga je grupa građana iz istoimenog naselja, na čelu s Dušanom Ignjatovićem, velikim radnikom i entuzijastom. Prvi predsednik kluba bila je Rada Žugić. Prvih desetak godina prošli su u pokušajima plasmana u Sremsku ligu. Ulazilo se u viši rang, ali i ispadalo. Krajem 2009. godine dolazi do smene u klubu, kada dlaze nove ideje. Banovci Dunav godišnje organizuju više turnira, od kojih treba izdvojiti Vidovdanski. Taj turnir je, u početku, bio brzopotezni, kasnije je prerastao u rapid. Prošle godine je prerastao u pravi, rejting turnir. Zaslugom Jelene Stanković, vršili smo prenos partija na internetu pomoću „DTG“ tabli. Bilo je 22 učesnika. Ove godine duplirali smo broj učesnika, a bio je i bogat nagradni fond.

Kako se došlo na ideju pokretanja „Škole šaha“?

- „Škole šaha“ bilo je i ranije, ali se deca nisu dugo zadržavala - nastavlja Miodrag Stanković - Od početkla 2010. godine kreće moderna „Škola šaha“, koju je i ranije držao FM Slavko Azarić. Ovaj put, razvoj Škole prepušten je meni. Veliku pomoć imam od OŠ „Slobodan Savković“ i direktora Boška Milojevića, koji je i član kluba, kao i od Dušana Ignjatovića, koji je jedan od „glavnih stubova“ kluba. Tu je i moja supruga, koja pored igranja za žensku ekipu Banovci Dunava, obavlja i administrativne poslove. Napreavila je i klubski portal. Da smo pogodili „dobitnu kombinaciju“ videlo se na ovogodišnjem Prvenstvo Vojvodine za kadete u Vrbasu, gde smo osvojili po dve zlatne i srebrne medalje. Naš „najveći biser“ je Marija Stanković, osvajač više medalja na saveznom nivou. Veliku šansu da igraju deca iz celog Srema imaju 31. oktobra, kada u prostorijama škole organizujemo jednodnevni turnir. To je jedan od recepata kako zadržati decu u šahu.

   Neizbežna „tema razgovora“ je nedavno završeno prvenstvo Zonske lige Srema.

   - Nikada neizvesnija i borbenija liga - tvrdi Stanković - Najveći favoriti su bili Šimanovci i rumski Sloven 2, ali su presudili veža želja i energija, koju naša deca imaju. Devet pobeda i samo jedan poraz su učina za respekt. Predvodnici ekipe bili su Miloš M. Stanković (7 poena iz 10 partija) i Ilija Vuković (6 iz 9). Ujedno, bili su i pokretači za ostatak ekipe. Sazreli su da ravnopravno igraju u Sremskoj ligi, gde će im se priljučiti i Vukašin Grčić. Inače, prvu ekipu predvodi kapiten i trener FM Slavko Azarić, koga cene i van naše zemlje. Pored njega, tu su IM Dušan Sekulić, romantičar i veliki šahovski zaljubljenik, kao i Dragan Moldovanović (reprezentativac Srbije za gluvoneme), Mihajlo Vujasinović, Vladimir Maštrapović, Velimir Ilić, za koga kažu da je najveća nada našeg šaha. Naravno, tu su i naša dva „bisera“ Vukašin Grčić i Miloš M. Stanković. Oni će nas predstavljati u Drugoj ligi.

   Kao kod većine klubova, i kod ŠK Banovci Dunav 2 „bolno pitanje“ je finasiranje.

- Ranijih godina bio je sportski dinar - nastavlja Miodrag Stanković - OD toga nema ništa. Opština nam plaća prevoz za takmičenje i to je to! Možemo se pohvaliti dobrom saradnjom s Školama šaha iz Beograda, Zemuna, Novog Sada, Sente, Subotice, Zrenjanina, Pančeva, Kikinde… Sa Šahovskim klubom Gliga iz Batajnice organizujemo zajedničke turnire.

 

Banovci Dunav 2, mladost i skustvo

Miodrag Stanković, predsednik kluba

Miloš Stanković, šahovski biser