XS
SM
MD
LG

Aleksa Šantić : Dečija nedelja obeležena masovnim šahovskim turnirom najmlađih

U okviru obeležavanja Dečije nedelje,Šah klub “Aleksa Šantić“ iz istoimenog mesta na domak Sombora, organizovao je IV turnir „Dečije šahovske nedelje“, koji je održan u prostorijama Osnovne škole u ovome mestu. Stotinu i jedan učesnik iz 17 mesta (Beograd, Batajnica, Novi Sad, Subotica, Stara Moravica, Ostojićevo, Vrbas, Gunaroš, Bajmok, Svetozar Miletić, Apatin , Sombor, Odžaci, Gakovo, Bajša,Aleksa Šantić i još neka mesta) borili su se u tri starosne kategorije za najbolji plasman u konkurenciji oba pola.

Turnir se igrao po švajcarskom sistemu , sedam kola, deset minuta po igraču. U najmlađem uzrastu, predškolsko i I razred, kod devojčica je pobedila šantićanka Lana Vulin,a drugo mesto je zauzela Barbara Sabo iz Stare Moravice.U konkurenciji dečaka za taj uzrast, prvi je bio Mirić Nikola iz Apatina, ispred Nemanje Paštrović iz Sombora i odžačanina Strahinje Stanića.

U drugoj kategoriji , od II do IV razreda, kod devojčica je sledeći raspored: prvo mesto je osvojila Emilija Lazović iz Beograda, Sara Đorđević iz Odžaka je druga,a Eva-Luca Juhas iz Stare Moravice je treća. Kod dečaka u istoj kategoriji, gde je bilo i najviše učesnika( 31), pobedio je Lav Pajčin iz Novog Sada ispred svog sugrađanina, Nikole Markovića, i Marka Kupusovića iz Vrbasa, koji je bio treći.

Kod najstarijih (od V-VIII razreda), domaće igračice su uzele prva dva mesta, a zlatom se okitila Maja Karišik, dok je Olja Kosanović uzela srebro , a Teodora Jelić iz Bajše osvojila bronzu. Kod dečaka u istoj kategoriji, Nikola Skenderović iz Subotice je bio prvi, drugo mesto je pripalo Jovanu Kupusoviću iz Vrbasa, a treće Igoru Engiu iz Subotice.

Da ova manifestacija ponese epitet dobre organizacije, pobrinuli su se predsednik Šah Kluba , Branko Stojanovski sa saradnicima, sudije Robert Travica iz Gakova, Radomir Kovačić iz Sombora i Vladimir Blagojević iz Alekse Šantića, kao i U.Ž „Šarenica“, Mesna zajednica, AD „Aleksa Šantić“, „Bošković Agrar“, svi iz Alekse Šantića, koji su donirali pecivo, slatkiše i sokove za sve učesnike turnira.

Organizator je na kraju najbolje nagradio sa medaljama , peharima, diplomama, i skromnim sitnim nagradama koje će ih podsećati na jedno lepo druženje u Dečijoj nedelji, u Aleksi Šantiću na severu Bačke.

Detalj sa turnira IV Dečija šahovska nedelja u Aleksa Šantiću

Trenutak dodele nagrada  pobednici u najmlađoj konkurenciji , Lani Vulin iz Alekse Šantića