XS
SM
MD
LG
01.12.2015 Vinko Janković

Sombor : IN memoriam : Antun-Antika Hubai (1951-2015)

Tužna vest stigla je danas u Sombor iz jedne kardiovaskularne klinike u Beogradu, gde je juče u 65. godini života preminuo Antun Hubai, Antika, poznati somborski sportista-rekreativac, biciklista, triatlonac, organizator i učesnik brojnih takmičenja, kako kod nas, tako i u inostranstvu.

Hubaji je rođen 1951. godine u radničkoj porodici u Somboru gde je završio osnovnu i srednju školu. Radio je kao komercijalista u nekadašnjem preduzeću „Rade Končar“ sve do njegovog gašenja, a potom je penzionisan. Sportom se bavio od rane mladosti, a biciklizam, atletika i plivanje su mu bile omiljene discipline. Dugo godina je bolovao od dijabetesa, ali ga to nije sprečavalo da se bavi sportom. Hiljade i hiljade kilometara je prošao na biciklu. Učestvovao je na mnogim takmičenjima u našoj, i zemljama iz okruženja. Sa pokojnim Milivojem Kelićem je davne 1992. godine organizovao prvi triatlon, ne samo u opštini Sombor , već i u našoj zemlji. Naime 22. avgusta pomenute godine, održan je prvi mini triatlon u naseljenom mestu Čičovi kod Sombora, na kome je pobedio Vladimir Špajzer iz Odžaka. Antika Hubai je bio tvorac ideje o osnivanju kluba triatlonaca u Somboru. Gotovo redovno je učestvovao na takmičenjima ove vrste u NR Mađarskoj, zatim u Sloveniji,a ostaće upamćen kao učesnik biciklističke ture od preko 600 kilometara za pet dana na relaciji Sombor-Ostrog, sa polaskom iz Sombora 17. jula 2008. godine, gde je sa još četvoricom svojih sugrađana posetio to sveto mesto u Crnoj Gori.

Antika Hubaji je bio društven i veoma aktivan u mnogim udruženjima, među kojima je bilo i udruženje za borbu protiv dijabetesa, gde je učestvovao na brojnim akcijama u borbi protiv ove opake bolesti. Uzoran suprug i otac, dobar drug i prijatelj, veliki sportski entuzijasta, sa optimističkim pogledima na život, jednom rečju čovek od poverenja.

Njegovom preranom smrću, porodica je izgubila veliki oslonac u životu, grad Sombor je izgubio sportistu i organizatora mnogih akcija vezanih za biciklizam, triatlon i atletiku, a njegov lik i delo , čuvaće kao uspomenu, svi oni koji su ga poznavali, i stoga ,neka mu je večna slava i hvala.

Sahrana Antuna Hubaija je u sredu,2. decembra u 15,00 sati na Velikom Pravoslavnom groblju u Somboru.

Antun-Antika Hubai (1951-2015)