XS
SM
MD
LG

Šahovski turnir "Sretenje 2016" po 12-i put u organizaciji aranđelovačkog šahovskog kluba

Uoči dana državnosti  Sretenja, koji se mnogobrojnim kulturno-sportskim manifestacijama obeležava u blizini ustaničkog Orašca i Marićevića jaruge odakle  je Karađorđe sa ustanicima „zapalio iskru“ slobodne Srbije 1804. godine,  aranđelovački šahovski klub organizovaće po 12-i put brzopotezni  šahovski turnir, koji ove godine poprima i regionalni karakter.

Turnir živi pre svega zahvaljujući grupi entuzijasta koje predvodi Predsednik AŠK Aranđelovac Boško Veličanin i velemajstor Dejan Pikula.

Ove godine , po prvi put , na četiri kvalifikaciona turnira u Aranđelovcu,Smederevskoj Palanci, Velikoj Plani , Mladenovcu, Beogradu i Topoli , okupilo se više od 100 ljubitelja ove drevne igre  , a njih 20 naći će se na samoj završnici , koja će biti organizovana u prostorijama AŠK Aranđelovac u SRC „Šumadija“ u nedelju  14.februara sa početkom od 10:00 sati.

Organizator najavljuje nastup dva velemajstora , Danila Milanovića iz Mladenovca i Dejana Pikule iz Aranđelovca kao i nastup  intemajstorskog kandidata Anto Brkljača iz Mladenovca.

Plasman na završnicu ostvarili su i majstorski kandidati: Ivan Ćiraković , Duško Joksimović,Lazar Ivanović  i Miodrag Lekić iz Aranđelovca , Ivan Ćosović iz Beogada , Boban Milošević iz Velike Plane kao i Zoran Dorontić i Goran Ilić iz Topole.

Kvalifikacione turnire uspešno su prošli i prvokategornici: Boško Veličanin , Stanko Vlajković , Željko Đurovac , Zoran Stanković , Branislav Ivović i Uroš Čolović iz Aranđelovca kao i nosioci druge kategorije: Gane Jakimov i Radiša Pajević iz grada domaćina.

„Očekujem veliku borbu kako naših igrača , članova AŠK 1 i AŠK 2 sa renomiranim gostima. Nije dobro što ovakvih turnira nema još u okolini ali ćemo se mi potruditi da uz minimalna sredstva očuvamo tradiciju ovg turnira kako bi isti i dalje živeo. Turnir zapravo predstavlja jedno lepo druženje ljubitelja ove drevne igre a nadamo se da ćemo ubuduće moći da organizujemo i takozvani „švajcarac“ sa 15 kola posle koga bi najbolji zaslužili odličja za ostvaren plasman i rezultate ... „ kaže u izjavi za Radio Televiziju „Sunce“ iz Aranđelovca , Predsednik AŠK Aranđelovac , Boško Veličanin.

Organizator je za sve učesnike obezbedio diplome dok će najuspešnijem pripasti pobednički pehar i nagrade prijatelja kluba.

Organizaciju turnira pomogla su aranđelovačka preduzeća : Hotel „Izvor“ , štamparija „Đurđevdan“  AD „Knjaz Miloš“ i mesara „Miki“ a organizator planira završetak turnira u nedelju oko 17:00 sati.

Prilog Radio Televizije „Sunce“ iz Aranđelovca