XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Usvojen statut, svi moraju na ploče, Vojvođanske lige sa po 12 klubova

VRBAS, 27. april (Info centar).-Novi Statut Kuglaškog saveza Srbije, usklađen sa novim Zakonom o sportu Srbije, usvojen je na redovnoj godišnjoj Skupštini KSS u Vrbasu.

Predsednik KSS Uroš Dragojlović je obrazložio predlog koji je jednoglasno prihvaćen. Prisustvovalo je 19 delegata od 25 koliko je skupštinsko telo.

U raspravi, u kojoj je Uroš Dragojlović govorio o nekim ružnim događajima i tužbama, Radovan Šunjka, predsednik Kuglaškog saveza Vojvodine, upozorio je da celokupna kuglaška organizacija, a posebno KSJ mora da uloži maksimum napora da se pojedinci koji, istupanjem na društvenim mrežama i pokušajima tužbi pred redovnim sudovima, nastoje da uruše ugled najtrfejnijeg neolimpijskog sporta – kuglanja, budu zaustavljeni i sankcionisani. Angažovaće se pravni tim koji će stati u odbranu istinskih vrednosti kuglaškog sporta protiv siledžija koji napadaju i vređaju sudije i druge kuglaške funcionere.

Na sednici Upravnog odbora KS Srbije pre Skupštine KSS, prihvaćen je sastav delegacije za kadetski Svetski kup, ekipno i pojedinačno juniorsko Prvenstvo sveta i pojedinačni seniorski Šampionat sveta koji će se odigrati u Novigradu u Hrvatskoj od 15. do 28. maja.

- Seniorske reprezentacije su u pripremama za SP, odigrale prijateljski meč sa Rumunijom, a juniorske su imale dve provere, protiv Rumunije i Slovenije. Rezultati su, u celini, zadovoljavajući. Nekompletni juniori su tesno poraženi od Slovenaca u prvom susretu, a devojke su jedan meč dobile a jedan izgubile. Igraćemo još jedan meč sa Mađarskom i siguran sam da će obe selekcije, koje imaju svetski kvalitet, za Šampionat sveta biti u pravoj formi – rekao je u uvodnom izlaganju Uroš Dragojlović, predsednik KSS.

Svi klubovi koji će u sezoni 2016 -2017. igrati u drugom rangu takmičenja moraju da kuglaju na kuglanama sa pločama i odbijen je zahtev Kraljeva da se odluka UO KSS o tome ponovo prolongira.

Uroš Dragojlović predsednik KSS je obavestio da je Ministarstvo omladine i sporta Srbije naložilo Sportskom savezu Srbije, zaduženom za neolimpijske sportove, da izradi Pravilnik o nagradama sportistima i trenerima u neolimpijskim sportovima:

- U članu 135 zakona o sportu, obavezano je Minstarstvo omladine i sporta Srbije da posebnim aktom uredi ovo pitanje i u Sportskom savezu Srbije su zatražili predloge od tri najtrofejnija sporta iz porodice neolimpijskih, kuglanja, karatea i kik boksa – istakao je Dragojlović.- Predložio sam da nagrade za svetske medalje budu 25.000, 20.000 i 15.000 evra, a za Prvenstva Evrope 20, 15 i 10.000 evra. Nadam se da će pravilnik što pre zaživeti i vrhunski asovi i u neolimpijskim sportovima dobiti zaslužene nagrade.

Miloš Mitrović, predsednik Takmičarske komisije KSS, obavestio je su sve lige završene uz dve „majstorice“. Rekao je da je u Super ligi Srbije, kao i u Srpskoj ligi, bilo nekoliko „čudnih rezultata“, ali da ništa nije moglo da se dokaže. Posebno je naglasio da je bilo dosta problema, zbog zgusnutog kalendara, i da se dešavalo da su se u minuloj sezoni u jednom vikendu igrala i po tri takmičenja. U pravljenju kalendara za iduću godinu vodiće se računa o tome, a jedno od rešenja je da nova takmičarska godina počne u avgustu.

Usvojene su i konačne tabele liga. Šampioni su Beograd (muškarci) i Pionir „Agro Višković“ (žene). Super ligu su napustili kod kuglaša Polet iz Sombora i Kraljevo i kod kuglašica Pobednik iz Beograda i Vojvodina iz Bačkog Gradišta.

Prvaci Prve lige Srbije - Centar su Car Lazar (muškarci) i Rudar Kostolac (žene), a Prve lige Srbije - Vojvodina novosadska SPC Vojvodina (žene) i Banat Zrenjanin (muškarci) i oni su postali novi superligaši.

Prvak prve Srpske lige za kuglaše je IMR iz Beograda koji je prešao u Prvu ligu Srbije – Centar. Prvak Prve vojvođanske lige za muškarce je Eđešeg iz Bačke Topole koji je ušao u Prvu ligu Srbije – Vojvodina. Iz ove lige ispao je (posle „majstorice“ sa Železničarom) Haduk iz Kule. Drugoplasirani tim Prve vojvođanske lige Dunav iz Bačke Palanke i devetoplasirani tim Prve lige Srbije - Vojvodina Železničar iz Inđije razigravali su, Dunav je pobedio i plasirao se u Prvu ligu Srbije - grupa Vojvodina koja će, tako, dogodine imati 12 klubova, umesto deset kao do sada. Iz Druge vojvođanske lige u Prvu vojvođansku ligu ušla su tri prvoplasirana time Jadran (Golubinci), Vihor iz Sombora i Kljajićevao. Za sada, ova liga ima 12 klubova, ali je moguće da se prijave i neki novi.