XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Mađari poslednji test za Šampionat sveta

BEOGRAD, 5. maj (Info centar).- Juniorske i kadetske kuglaške reprezentacije Srbije odigraće ovog vikenda prijateljsku utakmicu sa Mađarskom u gradu Sentgothard.

- Ovo je poslednja provera pred kadetski pojedinačni Svetski kup i juniorski ekipni i pojedinačni Šampionat sveta čiji će domaćin biti Novigrad u Hrvatskoj od 17. do 22. maja. Od svih zemalja koje će doći u Novigrad, samo smo mi i domaćini šampionata Hrvati odigrali tri kontrolna prijateljska meča - kaže Uroš Dragojlović predsednik KS Srbije i vođa delegacije za Mađarsku.- Naš podmladak je već odigrao dva meča sa Rumunijom u Banji Junaković i sa Slovenijom u Kamniku i Medvodama i, iako smo bili nekompletni, utisci su veoma dobri. Zahvaljujemo se na velikoj podršci našim programima Ministarstvu omladine i sporta Srbije, jer bez nje ne bi bilo ni ogromnih uspeha srpskog kuglanja.

Po povraku iz Mađarske, selektori će odrediti putnike za Novigrad i oni će ostati na pripremama u Banji Junaković do 13. maja.

Selektor juniorki Julijana Vukadinović i kadetkinja Ljubomir Štetin vodiće u Mađarsku Herminu Lukač, Sanelu Milosav (obe Pionir „Agro Višković“), Jelenu Popov, Vesnu Boškov, Milicu Perin, Oliveru Čikoš i Anu Boškov (sve Banat), Kristinu Ljubenković (Pobednik), Angelu Zolnai (SPC Vojvodina) i Ljiljanu Frenc (Kristal).

Na spisku selektora juniora Vojka Pavlović i selektora kadeta Mirka Čukvasa su Igor Kovačić i Robert Ernješi (obojica Segedin), Alen Kujundžić (Spartak 024, Subotica), Milorad Vojnović i Norbert Ernješi (obojica Radnički, Novi Sad), Marko Antić, Bojan Kličarić i Želislav Jakab (svi Crvena zvezda), Čaba Zavarko i Sebastijan Molnar (Jedinstvo, Novi Bečej).

Protiv Slovenije u Kamniku krajem aprila, prvog dana pobedile su srpske kadetkinje, dok su juniori i juniorke, kao i kadeti izgubili. Drugog dana su slavili srpski juniori i kadeti, a izgubile juniorke i kadetkinje.

U Banji Junaković, sredinom marta, prvog dana protiv Rumunije pobedili su seniori, seniorke, juniori, juniorke, kao i kadeti i samo su kadetkinje izgubile.

Od šest pehara namenjenih najboljima prvog dana pet je pripalo srpskim asovima.

Najuspešniji senior bio je srpski reprezentativac, najbolji mladi kuglaš sveta Igor Kovačić (679 čunjeva). Najbolja seniorka sa 627 čunjeva bila je Rumunka Viorika Luminica Dogaru. U juniorskoj konkurenciji blistali su srpski mladi as Norbert Ernješi (620) i sjajna Kristina Ljubenković (597). U konkurenciji kadeta najbolji su bili srpski reprezentativci Olivera Čikoš (552) i Sebastijan Molnar (606).

Drugog dana srpski kuglaši i kuglašice su protiv Rumunije upisali svih šest pobeda.

Na prošlom pojedinačnom kadetskom Svetskom kupu u Brnu 2014. srpski kuglaš Alen Kujundžić osvojio je zlatnu medalju, dok je srpskom miks paru Kristina Ljubenković i Alen Kujundžić pripalo bronzano odličje.

Takođe u Brnu 2014. Srbija je učešće na omladinskom Šampionatu sveta završila sa sedam medalja (tri zlatne, dve srebrne i dve bronzane). Zlatne su pripale Igoru Kovačiću (kombinacija), miks tandemu Maja Đukić i David Lainščak i muškoj reprezentacija sa svetskim rekordom od 3.890 čunjeva (Robert Ernješi 679, Marko Antić 616, Igor Kovačić 697, Milorad Vojnović 598, Radovan Vlajkov 684, Alen Kujundžić 616, rezerve su bile David Lainščak i Balaž Kovač, selektor Vojko Pavlović), srebrne su osvojili Radovan Vlajkov (kombinacija) i Igor Kovačić (sprint) i dve i dve bronzane (Vesna Boškov -sprint i tandem Alen Kujundžić - Robert Ernješi). Juniorke su ekipno bile pete. U bodovanju za Kup nacija, u konkurenciji 15 zemalja, Srbija je bila druga iza Nemačke, a ispred Mađarske.