XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Kovačić i Kličarić svetski rekord okitili srebrom!

NOVIGRAD, 20. maj (Info centar).- Još jedan fantastičan dan za srpsko kuglanje na ekipnom i pojedinačnom Šampionatu sveta u Novigradu u Hrvatskoj. Posle ekipnog zlata juniora, Igor Kovačić i Bojan Kličarić osvojili su srebrnu medalju u disciplini tandem pošto su u finalu izgubili od nemačke kombinacije Dominik Kunce – Sebastijan Riger posle „zlatnih kugli“. U setovima je bilo 1:1 (173:139, 139:161) i odlučivale su dodatne dve kugle. Kličarić je srušio osmicu, Kunce je oborio „devetku“, potom je Kovačić poslao lošu kuglu, pala su samo tri čunja, a Rigeru „petica“ i Nemci su osvojili titulu sa 11:14. Dve bronze pripale su mađarskom tandemu Janoš Branček – Pal Molnar i austrijskom paru Markus Vsetecka – Matijas Zatškovic.

U sjajnom polufinalnom meču, Kličarić i Kovačić su eliminisali austrijski tandem Vsetecka – Zatškovic, koji je u četvrtfinalu izbacio naš tandem Robert Ernješi - Norbert Ernješi. U fantastičnoj igri u prvom setu srpski kuglaši su oborili 192 čunja i postavili novi svetski rekord u tandemima (stari 189 čunjeva, češki tandem Šulc – Konopka iz Brna 2014).

- Sve je bilo dobro do drugog seta finala, kada su se Nemci razgoropadili a mi nismo uspeli da ih pratimo i pobegli su nam 13 čunjeva posle 15 hitaca! Krenulo ih je i u “čišćenju”, taman bismo se približili, a oni bi rušili “devetku” tako da smo razigravali za zlato, što je uvek veliki rulet. Oborio sam tri čunja i taj trenutak je, u neku ruku, malo pokvario našu radost zbog svetskog rekorda iz polufinala, kada smo odigrali protiv Austrijanaca bez greške. Imali smo i dodatni motiv, da “osvetimo” Roberta i Norbreta Ernješija - pričao je Kovačić kome je ovo poslednja juniorska sezona a ima, uz tri ekipna svetska zlata i zlato u kombinaciji, srebro u sprintu i bronzu u tandemima sa Robertom Ernješijem sve iz Brna 2014. U sprintu je pre dve godine oborio svetski juniorski i seniorski sa 250 čunjeva. U Baucenu 2012. bio je član šampionske reprezentacije Srbrije.

Debitant na Šampionatu sveta Bojan Kličarić je istakao:

- Kovačić i ja smo počeli da treniramo u isto vreme u Sremskoj Mitrovici i drago mi je što sam, sa svojim sugrađaninom, darovao našem gradu ovo srebro. Nedostajalo je malo više sportske sreće, ali i koncentracije, kada se lomio meč. Malo smo se i umorili i nismo uspeli da zaustavimo nalet Nemaca.

Naš srebrni tandem je na putu do trofeja eliminisao rumunski par Lincu – Jura, potom estonski par Tamlaki – Kivi, zatim drugi austrijski tandem Roš – Per Pracer i u polufinalu prvi austrijski tandem Vstecka – Zatškovic i to sve sa po 2:0. Pošto je selektor Pavlović sekundirao braći Ernješi (igrali su i sitom bloku), sekundansko mesto iza “srebrnih“ Kovačića i Kličarića zauzeo je predsednik KSS Uroš Dragojlović i uspešno im asistirao na putu do finala gde je na vruću trenersku stolicu ponovo seo Vojko Pavlović.

Braća Robert i Norbert Ernješi su došli do četvrtfinala savladavši prvo Francuze Žapioa i Fišera sa 2:0 i Čehe Endrsta i Dobeša takođe sa 2:0 i zaustavili su ih Vstecka – Zatškovic (Austrija) neverovatnom igrom:

- Nije bilo ni promila šanse, ne da ih pobedimo, nego ni da im se rezultatski približimo – bio je iskren Norbert Ernješi. – Imali su dan…

Kod juniorki, do četvrtfinala su došle Hermina Lukač i Jelena Popov i propustile kolosalnu šansu da se okite medaljom! Povele su protiv Nemica Bartove i Milerove, kasnije vicešampionki sveta, 147:144, da bi u drugom setu, koji su izgubile sa 142:137, napravile dve skupe greške: prvo je Popov promašila čunj, a potom nije „vezala“ tri čunja za prelazak u pune i Nemice, skoro nokautirane, su se dočepale „zlatnih kugli“. Lukač je prva igrala i srušila samo tri čunja, a Milerova je oborila „devetku“ i loš kraj se nazirao. Popov je oborila „peticu“, Bartova sedmicu i Nemice su otišle u polufinale sa 16:8 u dodatnim kuglama.

Lukač i Popov su u prvom kolu savladale francuski par Uo i Karmina sa 2:0, u drugom su na „zlatne kugle„ prošle Italijanke Nusbaumer i Pilser. I tu je bilo dramatično, Lukač je srušila prvom kuglom dva čunja, Pilser šest, ali je Popov oborila „devetku“, da bi Nusbaumer „probila“ kroz sredinu tri čunja za 11:9 za srpski tandem.

U prvom kolu ispale su Olivera Čikoš i Vesna Boškov protiv Nemica Tonati i Bahert posle „zlatnih kugli“. Prvi set su dobile srpske kuglašice fantastičnom igrom (174:124) i imale su u „čišćenju“ četiri devetke! U drugom nisu mogle da se prepoznaju, izgubile su ga sa 123:166 i na „zlatne kugle“ ispale sa 14:12.

Mađarice Katalin Šolteš i Agneš Fekete pobedile su u prvom kolu Ljiljanu Frenc i Sanelu Milosav sa 2:0.

I titula u ženskoj konkurenciji otišla je u Nemačku. U finalu su se sastala dva tandema Nemačke i slavile su Kristina Nonderfer i Seline Cenker koje su u finalu bile bolje sa 2:0 od Saskije Bart i Ane Miler. Bronze su osvojile Marina Lajbaher i Julija Švajcer (Austrija) odnosno Beatriks Nađ i Dorotea Tot (Mađarska).

Juniorsko Prvenstvo sveta nastavlja se u subotu u discilinama sprint i tandem - miks.

U sprintu Srbija ima dva mesta za juniore i tri za juniorke. Igraće Vesna Boškov, Ljuljana Frenc i Angela Zolnai, odnosno Milorad Vojnović i Bojan Kličarić.

U miksu će igrati Hermina Lukač i Alen Kujindžić koji su ove godine osvojili seniorku titulu u ovoj disciplini na Šampionatu Srbije.