XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Ernješi i Kovačić pokorili svet: dva zlata i srebra uz svetski rekrod na SP!

NOVIGRAD, 22.maj (Info centar).- Tri puta se čula himna „Bože pravde“ na juniorskom Šampionatu sveta u kuglanju u Novigradu u Hrvatskoj: Robert Ernješi, srpski reprezentativac osvojio je obe zlatne medalje, pojednačno - klasik sa 717 čunjeva i za kombinaciju sa 1.361 čunjeva (664 u ekipnom delu i 717 u pojedinačnom), dok je Igor Kovačić osvojio u obe discipline – srebro, 685 čunjeva u pojedinačnom delu i 1.336 čunjeva u kombinaciji (651 i 685)! Ernješi je oborio i svetski rekord u kombinaciji koji je u Brnu pre dve godine postavio tada svetski prvak u toj disciplini Igor Kovačić 1.334! Ernješijevih 717 čunjeva je ubedljivo najbolji rezultat šampionata!

Srbija je u bodovanju za jednu od najcenjenijih nagrada svetskog kuglanja Kupu nacija osvojila prvo mesto ispred Nemačke i Češke, pa je i treći put odjeknula srpska himna.

Bronzanu medalju u pojedinačnom delu osvojio je Slovenac Blaž Čerin sa 663 čunja, dok je bronza u kombinaciji pripala Nemcu Sebastijanu Rigeru sa 1.290 čunjeva (659 i 631). Kako neko reče, srpski kuglaši su olakšali posao ljudima zaduženim za montiranje zastava, jer su u dve discipline morali da menjaju samo zastavu zemlje odakle je osvajač – bronze! Treći srpski kuglaš u pojedinačnom delu Norbert Ernješi oborio je 569 čunjeva (148, 158, 136, 127) i zauzeo 24. mesto. U kombinaciji je takođe 24. sa 1.194 čunja (625 i 569).

Srbija je učešće na juniorskom SP u Novigradu završila sa osam medalja, četiri zlatne (Robert Ernješi – kombinacija sa svetskim rekordom, Robert Ernješi – pojedinačno, muška juniorska reprezentacija: Robert Ernješi, Čaba Zavarko, Milorad Vojnović, Norbert Ernješi, Bojan Kličarić , Igor Kovačić, Alen Kujundžić 571, rezerve Marko Antić i Želislav Jakab, selektor Vojko Pavlović i Milorad Vojnović – sprint), tri srebra (Igor Kovačić i Bojan Kličarić - tandem sa svetskim rekordom, Igor Kovačić- pojedinačno, Igor Kovačić - kombinacija) i jednu bronzu (Bojan Kličarić - sprint).

Na pojedanačnom kadetskom Svetskom kupu odigranom pre juniorskog šampionata, Kristina Ljubenković je osvojila pojedinačno srebro a Želislav Jakab pojedinačnu bronzu.

Prvi deo takmičenja poslednjeg dana obeležio je u drugom bloku Slovenac Blaž Čerin i postavio visoku „metu“ - 661 čunj. Kada su u trećem bloku na staze izašli Igor Kovačić i Robert Ernješi, počela je kuglaška rapsodija! Igrali su kao mašine, a kao ilustacija neka posluži podatak da je Kovačić u trećem setu u pune imao ovakav tok rezulta: na 11 hitaca 92, na 15 hitaca 123! Prosek više od „osmice“, fantastična igra i zadivljeni komentar jednog od sudija:

- Nikada nisam gledao set sa 123 čunja!

Srpski navijači, a bilo ih je dosta na tribinama jer su stigli seniori koji počinju borbe na pojedinačnom Prvenstvu sveta u peonedeljak 22. maja, su svaku „devetku“ gromko pozdravljali, atmosfera je bila kao na fudbalskim mečevima, a dva mlada kuglaša, koji su od iduće godine seniori, su se im se odužili maestralnom igrom koja će se dugo pamtiti i prepričavati. Ernješi je imao ove rezultate u setovima 171 (100 u pune), 188 (117), 183 (111) i 175 (103)! Kovačić je po setovima imao 167 (105), 171 (99), 176 (123 !!!), 171 (90).

- Došao sam na ovaj šampiionat potpuno spreman - rekao je Robert Ernješi koji je drugi put u karijeri na Svetskim šampionatima, posle Lesna 2012. gde je na seniorskom Šampionatu sveta oborio 703 čunja, prešao magičnu granicu od 700 „drva“. - Ali, iskreno, nisam se nadao ovako visokom rezultatu. Mi smo ispunili na ovom prvenstvu veoma važan cilj, a to je osvajanje četvrtog ekipnog zlata što je meni bilo veoma bitno jer sma učestvovao sva četiri puta u tim uspesima, a iduće godine sam senior i bilo bi mi krivo da smo ispustili priliku. Na neki način to me je rasteretilo, dobro sam igrao a kada dobro igraš, onda ti i kuglana doda po neki čunj. Bez toga nema ovakvog rezultata.

Da li ste mogli da oborite junirski svetski rekord od 728 čunjeva Vilmoša Zavarka iz Detenhajama 2009?

- Nisam o tome razmišljao, ali sada kada analiziram poslednji set, bilo je prilike. Morao sam da u poslednja tri hica očistim „devetku“ sa dva hica i uđem u pune. Ali nisam uspeo što nije toliko važno, važne su tri zlatne medalje koje sam osvojio na ovom prvenstvu.... Mnogo mi znači i svetski rekord u kombinaciji. Jedina dva svetska rekorda na ovom prvenstvu oborili su srpski kuglaši, uz ovaj moj i 192 čunja u polufinalu tandema Kovačić i Kličarić.

Ernješi je ponovio uspeh sa junirskog Prvenstva sveta u Lesnom 2012. kada je takođe bio šampion pojedinačno i u kombinaciji!

Igor Kovačić je na ovom šampionatu osvojio četiri medalje – ekipno zlato i čak tri srebra:

- Došli smo da osvojimo četvrtu ekipnu titulu i kada smo uspeli, sve ostalo je bilo samo šlag na torti! Nisam mnogo razmišljao o rezultatima rivala tako da nisam bio opterećen. Sekundirao mi je selektor seniora Miloš Ponjavić i u trenucima kada sam grešio našao je pravu reč da me smiri.

Da li je bilo prilike da i vi prđete granicu od 700 čunjeva?

- Jeste, ali sam slabo odigaro u pune u četvrtom setu, samo 90 čunjeva ali sam, potom, „očistio“ 81 čunj i došao do rezultata koji mi je doneo dva srebra. Na dva poslednja Prvenstva sveta, Nemci su nam gledali u leđa i takav uspeh je u svetskom kuglanju velika stvar...

Igraćete i na pojedinačnom seniorskom Šampionatu sveta od ponedeljka. Kakva su očekivanja?

- Da damo maksimum i odigramo bar blizu kao danas. Konkurncija će bit veoma jaka, mi smo u maloj prednosti jer smo „osetili“ kuglanu.

Selektor Vojko Pavlović u intervjuu „Spornetvorku“ pre početka takmičenja, oprognozirao tri do četiri medalje:

- Malo sam se posle zabrinuo, nije šala obećati u kameru toliko trofeja, ali se na moju sreću, prognoza potpuno ispunila! Momcima svaka čast, ne samo na medaljam nego i na veličanstvonoj igri koja će se dugo pamtiti. Kako su igrali, voleo bih da su obojica osvojila zlato, ali to je nemoguće! Ernješi je danas bio za nijansu bolji i to je odlučilo...

Osam medalja blistaju punim sjajem. Više je bilo samo na SP u Nahodu 2005. kada se SCG vratila sa 11 trofeja, uz pet „zlata“! Predsednik KSS Uroš Dragojlović je i pre 11 gdina u Nahodu bio u delegaciji:

- Izvanredan uspeh, osam medalja su nagrada ovoj izvanrednoj generaciji i nešto što smo samo mogli da priželjkujemo. Čestitke kuglašima i stručnom štabu, bilo je divno gledati dvojicu najboljih mladih kuglaša sveta u dresovima Srbije. Dokazali smo da imamo najbolje juniore u svetu. Zahvaljujem se u ime cele kuglaške organzacije ne ogromnoj pomoći Ministarstvu omladine i sporta Srbije. Da nije nje ne bismo ni bili ovde...

U Brnu 2014. Srbija je učešće na omladinskom Šampionatu sveta završila sa sedam medalja (tri zlatne, dve srebrne i dve bronzane). Zlatne su pripale Igoru Kovačiću (kombinacija), miks tandemu Maja Đukić i David Lainščak i muškoj reprezentacija sa svetskim rekordom od 3.890 čunjeva (Robert Ernješi 679, Marko Antić 616, Igor Kovačić 697, Milorad Vojnović 598, Radovan Vlajkov 684, Alen Kujundžić 616, rezerve su bile David Lainščak i Balaž Kovač, selektor Vojko Pavlović), srebrne su osvojili Radovan Vlajkov (kombinacija) i Igor Kovačić (sprint) i dve i dve bronzane (Vesna Boškov -sprint i tandem Alen Kujundžić - Robert Ernješi).