XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Sedmoro Srba nastavljaju pojedinačni deo na SP

NOVIGRAD, 24. maj (Info centar). - Četiri kuglaša (od šest) i tri kuglašice (od pet) nastavljaju takmičenje u pojedinačnom delu na seniorskom Šampionatu sveta u Novigradu u Istri u Hrvatskoj. Posle pojedinačnih kvalifikacija, među 32 koji u petak nastavljaju borbe za medalje prošli su Igor Kovačić, Vilmoš Zavarko, Robert Ernješi i Miloš Simijonović, odnosno Jasmina Anđelković, Renata Vilov i Zorica Barać.

Parovi su kuglaši: (1) Kovačić – (32) Lepej (Slovenija), (3) Zavarko – (30) Abel (Estonija), (21) Simijonović – (12) Nemček (Slovačka) i (23) Ernješi – (10) T. Kiš (Mađarska).

Kuglašice: (3) Anđelković- (30) Dajić , (21) Vilov – (12) Tatouškova (Češka), (31) Barać – (3) Sajko (Slovenija). U zagradi je pozicija posle kvalifikacija.

Drugog dana pojedinačih kvalifikacija rezultat šampionata postavio je Igor Kovačić srpski reprezentativac sa 704 čunja (196, 177, 157, 174) i to je drugi rezultat na ovom prvenstvu sa prvom brojkom 7 jer je Hrvat Hrvoje Marinović prvog dana kvalifikacija imao tačno 700 čunjeva.

Kovačić je blistao u prvom setu kada ja na 106 čunjeva u pune srušio 90 u „čišćenju“ sa šest „devetki“: 16, 17, 18, 22, 25. i 28. hitac! U četvrtom setu imao je tri „devetke“ (16, 23. i 24. hitac), i završio je sa 286 čunjeva u „čišćenju“ (prosek 71 čunj po setu).

- Prvi put u karijeri oborio sam preko 700 čunjeva na zvaničnom takmičenju tako da sam zadovoljan rezultatom, a u igri su mi problem pravile suve kugle i morao sam mnogo da pazim da zbog toga ne bude velikih grešaka - rekao je Kovačić.- Ovaj rezultat je odlična osnova za pohod ka medalji u kombinaciji za koju će se računati i rezultat u sprintu.

Kovačić je seniorski i junirski svetski rekorder u sprintu sa 250 čunjeva. Na pitanje u intrevjuu „Spornetvorku“ da li na ovoj odličnoj kuglani može da ponovi taj rezultat, rekao je:

- To je veoma visok rezultat, potrebno je da se uklope mnoge stvari da bi se premašio...

Robert Ernješi je imao peh da u celom Novigradu nestane struje u toku drugog seta i prekid je trajao više od časa, tako da je njegov meč otegao na preko dva sata i završio je sa 632 čunja!

- Prekidi su uvek problem, igrač se ohladi, meni se dogodilo da u tom setu promašim čunj za prelaz u pune i završio sam 60 hitaca sa 301 čunjem. Imao sam peh da sam drugi put prestupio pa su mi skinuli čunjeve. Bilo je potrebno mnogo psihološke snage da sačuvam koncentraciju. Znao sam da moram da dam sve od sebe da u nastavku bude bolje . Završio sam taj deo igre sa 331 čunjem, što je obzirom na to šta se dešavalo dobar rezultat.

Daniel Tepša je uložio mnogo truda i poslao mnogo dobih hitaca, koji nisu bili nagrađeni i dobrim rezultatom. Stao je na 600 čunjeva(157, 143, 152, 148):

- Teško je naći reči posle ovog slabog rezultata, dobro sam počeo ali je sam se u drugom setu „izgubio“. Pokušao sam da se vratim u meč, ali nije išlo, ostajale su mi loše pozicije u čišćenju. Na kraju – slabo, slabo...

Zorica Barać je završila sa 592 čunja – prvi 60 hitaca 289 (133 i 156) drugih 60 hitaca 303 (142 i 161).

- Loše sam počela, nisam se u početku snašla, bilo je mnogo muke, morala sam da osetim stazu i tek kasnije sam bolje zaigrala i na kraju dostojno završila meč. Rezultat u pune mi je veoma loš, i poznato je da bez visokog rezultata u tom segmentu igre, nema ni ukupno dobrog učinka.

Marija Kresović je promašila „prelaz“ u pune u četvrtom setu u 29. hicu i ostala na 589 čunjeva (144, 164, 140, 141):

- Bio je ovo svršen dan za igru, ništa mi nije smetalo, ali na kraju nije bilo onako kao sam očekivala, kao da je u meni bilo nekog nestrpljenja i nemira. Bila sam sto posto sigurna da ću pogoditi čunj u 119. hicu i kada sma poslala kuglu verovala sam da je gotov, a promašila sam. Bio mi je to jedini promašaj u meču!

Nataša Savić je prva dva seta igrala voema loše 131 i 126 čunjeva, druga dva 149 i 133, dovoljno samo za 549 čunjeva. U prvom setu je i pala, ali na sreću nije se povredila:

- Nisam zadovoljna niti igrom a ni rezultatom. Loše sam počela i to me je izbacilo iz koncentracije tako da nije moglo da bude ništa bolje...

Selektor Miloš Ponjavić je, sumirajući bilanse kvalifikacija, konstatovao:

- Četvorica su prošla, mogao je i Tepša koji je na neki način i tragičar pošto je mnogo dobro pogađao „loh“, a padalo mu je slabo. Važno je da se raspored raspleo u našu korist, nešto se slabije igralo drugog dana i moja prognoza de će biti potrebno oko 630 čunjeva se nije ostvarila. Za prolaz u 32 je bilo potrebno 620 čunjeva i nećemo se sastati međusobno u prvom kolu.

Dragan Fatović, selektor seniorki je istakao:

- Očekivao sam da četiri igračice prođu, a prošle su tri, što nije loše. Mariju Kresović je jedan promašaj kopštao plasmana i to je šteta. Zorica Barać se na nepoznatoj kugani nije snašla u prvom setu ali je kasnije sve nadoknadila. Nataša Savić je pod pritiskom velikih očekivanja za veliki rezultat, ostala od starta bez ritma i svoje igre. Da je uspela da zaigra kako ume, i ona bi bila među 32.

U sprintu koji je na programu u sredu 25. maja kod kuglapa provi su: Igro Kovačić protiv Timo Hela (Nemačka), Robert Ernješi protiv Konrada Močarka (Poljska) i Vilmoš Zavarko protiv Atile Nemeša(Mađarska). Kod kuglašica, Renta Vilov igraće sa Čenkom Gordikovom (Slovačka), Zorica Barać sa Ines Maričić (Hrvatska) i Jasmina Anđelković sa Anetom Cveinovom (Češka).