XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Ivan Stević prva zvezda trke „Kroz Srbiju“

BEOGRAD, 13. maj (Info centar).- Dr Renata Pindžo pomoćnik za turizam u Ministarstvu trgovine turizma i telekomunikacija Srbije, pozdavila je učesnike, stručne timove i ugledne zvanice na svečanom otvaranju 56. biciklističke trke „Kroz Srbiju“ na platou ispred Hrama Svetog Save u Beogradu i istakla da je biciklizam idealan sport za promociju turitičkih potencijala Srbije, dok je Uroš Zeković, zamenik ministra za omladinu sport Vanje Udovičića poželeo učesnicima lepo vreme, dobre rezultate i ugodan boravak u Srbiji.

Na počasnoj bini bili su i Marija Labović direktor Turističke organizacije Srbije, Branko Banović, predsednik organizatora Biciklističkog saveza Srbije, Ljubomir Živanović predsednik organizacije trke i Dušan Banović direktor trke.

Brojnim gledaocima predstavili su se i članovi 22 ekipe iz 13 zemalja. Srbiju će predstavljati četiri tima. Prva naša zvezda u karavanu je Ivan Stević srpski olimpijac, član Partizan Start Vaksa, pobednik trke „Korz Sebju“ 2011. i 2103. prošle godine najbolji srpski vozač na petom mestu, a suvozači će mu biti Dušan Kalaba, Aleksandar Roman, Elvedin Ćatović, Konrad Tomašik (Poljska) i Hoze Mohika Kameho (Kuba). U selekciji Metalca CCN iz Kraljeva su Miloš Borisavljević, Dušan Rajović, Nikola Kozomara, Dejan Marić, Milan Dragojević u Miloje Bažalac. Čačanski Borac ima četvticu vozača Jovana Zekavicu, Marka Danilovića, Stefana Stefanovića i Gorana Antonijevića, dok će za Beograd startovati Marko Stanković, Nemanja Ambruš, Jovan Rajković, Andrej Galović, Ernad Beganović i Stefan Klisurić. U ekipi iz Kuvajta voziće jedan Kuvajćanin i petorica stranaca, među njima i naš olimpijac iz Pekinga Nebojša Jovanović.

Stratovaće i vozači iz Austrije (1 tim), Turske (3), Belorusije (1), Bugarske (2), Moldavije (1), Mađarske (2), Rumunije (1), Italije (2), Azerbejdžana (1), BiH (1) i Slovenije (2). Nacionalne timove doveli su Slovenija, BiH, Moldavija i Bugarska.

Voziće se pod sloganom „Turizam i biciklizam – banje Srbije“ i biće posvećena promociji naših banja i turističkih mesta. Organizatori su dobili veliku podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Takođe, pomoć, kao i svake godine, pružile su lokalne samouprave domaćina etapa Grada Beograda, Grada Loznice, Opštine Bajina Bašta, opštine Priboj, Grada Novog Pazara, Opštine Sokobanja, Opštine Vrnjačka Banja i Gradske opštine Mladenovac. Tradicionalno trku pomažu i JP Putevi Srbije i Turistička organizacija Srbije.

Predsednik Organizacionog odbora 56. Trke „Kroz Srbiju“ je Rasim Ljajić, potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

Trka „Kroz Srbiju“ voziće se u kategoriji 2.2. Prošle godine, pobedio je posle četiri etape, ruski biciklista Ivan Savicki (nacionalni tim) i ekipa Itere Kaćuše iz Rusije. Savicki, koji je pobedio u tri etape, prvoj, drugoj i četvrtoj, osvojio je i zelenu majicu najboljeg na prolaznim ciljevima i plavu za brdske ciljeve, dok je najbolji mladi vozač bio Kolja Šumov (Belorusija).

Komesari UCI ove godine biće Valerija Laguci (Italija) i Marko Pročikević (Srbija - za doping kontrolu).

Sponzori majica su – žuta (vodeći u generalnom plasmanu): MP „Bio rič lajf“.

Plava (brdski ciljevi): MUP Srbije

Zelena (prolazni ciljevi): Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Tačkasta („Trofej Bora Ivković“) : Ministarstvo omladine i sporta

Bela (najbolji mladi vozač): Telekom Srbija

Crvena majica (najbolja ekipa): Turistička organizacija Srbije

Staza je oko 809 kilometra, sa prebacivanjem preko 1.000 kilometra. Raspored etala je:

14. jun – prva, 144 km: Beograd – Loznica (Banja Koviljača), start u 10,30 časova.

15.jun, druga, 106 km: Bajina Bašta – Pribojska banja

16.jun, treća, 123 km: Priboj – Novi Pazar (Rajčinovića banja)

17. jun, četvrta, 191 km: Novi Pazar - Sokobanja

18. jun, peta, 117,5 km: Sokobanja – Vrnjačka Banja

19. jun, šesta, 124 km: Vrnjačka Banja – Mladenovac (Banja Selters)