XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Marko Danilović drugi u Sokobanji

SOKOBANjA, 17. jun (Info centar).- Marko Danilović, mladi biciklista čačanskog Borca osvojio je drugo mesto u četvrtoj, najdužoj, etapi na 56. trci „Kroz Srbiju“ od Novog Pazara do Sokobanje (191,4 km). U samom finišu, pretekao ga je za tri sekunde beloruski biciklista Konstantin Klimianko (Minsk) koji je stazu prešao za 4:38,18 časova (prosek 41,2 km na čas). Treći je stigao Belorus Serhi Papok (Minsk) na čelu velike grupe sa 20 sekundi zaostatka.

Na šesto mesto plasirao se mladi Dušan Rajović iz CCN Metalca, 12. je bio Dušan Kalaba iz Partizana, dok je 21. bio Marko Stanković iz OBK Beograda, svi u vremenu trećeplasiranog.

U generalnom plasmanu, prvo mesto sačuvao je Slovenac Matej Mugerli (Sinerdži Baku, Azerbejdžan) u vremenu14:00,47 časova. Drugi je Italijan Aleks Turin (Unieuro Viler Treviđani), sa 2,12 minuta slabijim vremenom, dok je treći Matija Kvasina (Hrvatska, Sinerdži Baku) sa 2,22 minuta zaostatka. Stefan Stefanović (Borac) je najbolje plasirani srpski takmičar na 12. mestu sa 2,47 minuta zaostaka. Marko Danilović (Borac) se, zahvaljujići bonifikacijama za drugo mesto u etapi i na dva prolazna cilja, sa 27. mesta popeo na 17. i ima 4,41 minuta zaostatka.

Od starta su pobegli Marko Danilović (Borac), Nikola Kozomara (CCN Metalac), Konstantin Klimianko (Belorusija), Daniel Krista (Rumunija) i Mađar Loki, koji je kasnije otpao, i kvartet je složno grabio ka cilju. Kozomara je osvojio oba prolazna cilja, Jošanička banja i Kruševac, Danilović je bio drugi i dobili su šest, odnosno četiri sekunde bonifikacije. Klimianko je pobedio oba brdska cilja na obroncima Kopaonika. Kod Jošaničke banje imali su 3,30 minuta prednosti. Grupa ih je na prelasku autoputa ka Nišu na oko 30 km od Sokobanje počela da sustiže i tada je počela nesloga u kvartetu. Klimianko je sa Danilovićem, posle nekoliko „skokova“ pobegao Kozomari i Rumunu, koji su neočekivano počeli da se „svađaju“ i deblji kraj izvukao je – Kozomara koji je pao posle kontakta sa Kristinim biciklom, dok je Rumun nastavio bezuspešno poteru za odbeglim dvojcem da bi ga kasnije „progutala“ grupa... U grupi se, takođe, našao i Kozomara koji je nesportski reagovao i naočigled drugih vozača, u završnici etape, oborio Kristu sa bicikla. Sudijski kolegijum ga je diskvalifikovao sa trke.

Na cilju kroz špalir posetilaca Sokobanje, Klimianko je bio brži od Danilovića, dok je Serhi Papok (Belorusija, Minsk) na trećem mestu odsprintao veliku grupu biciklista.

- Naš četvorica smo bili u begu skoro 150 kilometra – pričao je Danilović posle cilja.- Na oko 15 kilometra do Sokobanje, na jednom „kupseru“ pobegli smo Belorus i ja, ali je grupa pojačala tempo i malo je nedostajalo da nas ulove. Belorus mi je pobegao u završnici, nisam imao snage da mu pariram, etapa je bila teška i zbog dužine, ali i zbog velike vrućine...

Vođa čačanskog Borca, nekadašnji reprezentativac Dragan Dostanić je na startu u Novom Pazaru, prognozirao postolje za vozača Borca, a iz autombila je posavetovao Danilovića u ključnom trenutku kada je sa Belorusom „dodao gas“. Na cilju u Sokobanji bio je prezadovoljan:

- Ostvarili smo ono što smo planirali. Danilović je obavio sjajan posao. Nije bilo jedino svežine u sprintu, ali to je razumljivo, vrućina je bila ubitačna...

Žutu majicu MP „Bio rič lajf sačuvao je Slovenac u azerbedžanskoj ekipi Sinerdži Baku Matej Mugerli stigavši 18. U narednim vrelim danima biće mu „vrućina“ u tri majice jer, ima i zelenu za najboljeg po bodovima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i tačkastu za najborbenijeg vozača („Trofej Bora Ivković“) Ministarstva omladine i sporta.

- Etapa je bila naporna, najveći neprijatelja bila je vrućina. Cilj je bio da sačuvamo žutu majicu i nismo jurili odbegle jer me nisu ugrožavali – rekao je Mugerli.

Plavu majicu MUP Srbije za brdske ciljeve sačuvao je Mateja Kvasina (Hrvatska, Sinerdži Baku):

- Sada je osnovni zadatak naše ekipe da u naredne dve etape sačuvamo Mugerliju žutu majicu, a sve ostalo nije važno...

Belu majicu MTS Srbije za najboljeg mladog vozača zadržao je je Denis Paulus (Austrija, Tirol).

Crvene majice Turističke organizacije Srbije za najbolju ekipu sačuvao je azerbejdžanski tim Sinerdži Baku. Nabolje plasirana srpska ekipa u konkurenciji 21 selekcije je čačanski Borac na osmom mestu.

Daniloviću je pripala nagrada TO Sokobanje za najboljeg srpskog biciklistu u etapi, dok je drugi čačanski biciklista Stefan Stefanović dobio istu nagradu za najboljeg u generalnom plasmanu (12. mesto). Trofeje i nagrade su na počasnoj bini uručivali Ljubinko Milenković ispred Turističke organizacije Sokobanje, Dragan Ćirić ispred Sekretrijata za sport i omladinu Beograda, Branko Banović predsednik BS Srbije, Ljubomir Živanović predsednik organizacije trke, Dušan Banović sporski direktor trke i Ranato Turosi, dragi gost iz Italije, veliki prijatelj srpskog biciklizma.

Peta etapa je od Sokobanje do Vrnjačke Banje u subotu 18. juna od 117 km.