XS
SM
MD
LG

Kraljevo: Počela škola za fudbalske sudije

U prostorijama FS raškog okruga u Kraljevu počela je sa radom škola za fudbalske sudije. Na prvom okupljanju dvadesetak mladih koji žele ubuduće da se bave ovim atraktivnim zanimanjem, deljenjem fudbaske pravde. Ovaj broj će sigurno na sledećem predavanju biti i veći, organizatori se nadaju da će taj broj biti udvostručen. Već na prvom času posle međusobnog upoznavanja, podeljene su skripte i na video bimu su prikazani fragmenti sa velikih mečeva. Ovaj projekat osmislila je grupa kraljevačkih sudija na čelu sa Lazarom Tripkovićem, mladim Saveznim sudijom. On će biti i edukator zajedno sa svojim vršnjacima koji dele pravdu na Prvoj i Srpskoj ligi.

 

Optimisti - Lazar Tripković, Andrija Dmitrović i Jana Jelić

- Morali smo da na ovaj način započnemo stvaranje jedne nove generacije fudbalskih sudija. Krenuli smo sa radom po novom programu gde će polaznici na pravi način osetiti draž ovog interesantnog poziva. Zadovoljni smo odzivom i nadam se da će na pravi način shvatiti šta ih očekuje već od jesenas kada će dobiti prvu priliku da odsude prave mečeve - kaže Tripković.

Pre zvaničnog ulaska u fudbalski teren imaće priliku da u pripremnom periodu odsude po koju utakmicu tek toliko da se stekne pravo iskustvo. Želje su neskrivene kod mladih polazniuka škole suđenja.

 

Polaznici škole sudija i edukatori Foto: Stole

- Ja imam 16 godina i od malih nogu zavoleo sam suđenje. Posmatrajući utakmice poželeo sam da i sam krenem tim stazama. Evo sada mi se i ta želja ostvarila. Radiću maksimalno a kao i mnogi mladi i ja imam idola. To je naš najbolji sudija Milorad Mažić - kaže Andrija Dmitrović oji sigurno deli mišljenje svojih kolega..

U ovoj grupi pažnju privlači, za sada jedina devojka. To je Jana Jelić kojoj fudbalska igra odavno nije "strano telo".

- Igram fudbal aktivno već nekoliko godina i sada nastupam u Prvoj ligi za ekipu Sloga 036. Volim ovaj sport i srećna sam što ću uskoro moći iskustvo sa fudbalskih terena ali i sa predavanja u školi suđenja, da primenim na delu. Naravno, ambicije su velike i razmišljam i o najvišem nivou deljenja fudbalske pravde - rekla je Jana.

Kraljevo je u prošlosti imalo veliki broj kvalitetnih fusbalskih sudija koji su delili pravdu i na velikim takmičenjima. Bilo je i internacionalaca koji su svakako pravi idoli za ove buduće arbitre koji kao zapete puške čekaju da dobiju pravu šansu.