XS
SM
MD
LG

Naisa ubedljivom pobedom započela prvenstvo

Raznovrsnom igrom u napadu i agresivnom i disciplinovanom odbranom rukometašice niške Naise savladale su Železničar iz Inđije sa 33:22 (15:11) u 1. kolu Superlige.

Čak 11 rukometašica domaćeg tima se upisalo u strelce, a podjednako su zaslužne za trijumf na otvaranju sezone bile oba golmana Milena Petković i Tamara Popović, koje su sakupile 16 odbrana. Treba istaći učinak Katarine Radović, koja je bila najefikasnija u domaćem sastavu sa 7 pogodaka, a naročito je briljirala u prvom delu igre i nagovestila da bi u ovoj sezoni mogla biti predvodnik sastava Svetislava Jovanovića.

Obe ekipe su nervozno ušle u utakmicu. Greške su viđene na oba kraja terena, pa se na prvi gol čekalo punih 6 minuta. Prvi gol u Čairu u novoj sezoni postigla je rukometašica Železničara Bakša i to je bilo jedino vođstvo goši u ovom susretu.

Nišlijke pokazale da će odbrana biti njihov glavni adut u novoj sezoni; foto: Vanja Keser

U tim momentima najbolje na terenu bile su golmani Petković i Ivanov, a promašeno je dosta zicera, protok lopte je bio dosta spor.

No, u tim trenucima domaće igračice su “uhvatile zalet” i serijom od 6:0 preko Radovićeve i Filipovićeve došle do lepe zalihe. Posebno je kompaktna bila igra u odbrani niškog tima, koja je primila samo 2 pogotka u prvih 15 minuta meča za vođstvo od 7:2.

Lošim dodavanjima u napadu igračice Naise “dale su sebi taj luksuz” da za 5 minuta prokockaju stečenu prednost i u 20. minutu omogućile gošćama, da pre svega golovima iz kontri poravnaju rezultat.

Ako su početnu prednost Naisi donele rukometašice koje u napadu pokrivaju levu stranu terena za stečeno vođstvo na poluvremenu (15:11) najzaslužnije su desni bek i desno krilo sestre Jovana i Teodora Zdravković. One su pronalazile sjajna rešenja u napadu i svojim golovima omogućile zalihu od +4 posle prvih 30 minuta svom timu.

U nastavku je na parketu niške hale sportova postojao samo jedan tim. Na startu drugog dela igre golovima sa krilnih pozicija održavale su prednost stečenu na poluvremenu, a onda dočekale pad u igri protivnika, vešto ga iskoristile i do kraja meča postepeno uvećavale razliku.

Trener domaćih Svetislav Jovanović je rotirao veliki broj igračica, odlično rasporedio minutažu i održavajući visok tempo igre taktički vodio svoj tim do prvog trijumfa u šampionatu.

Na kraju, posle 60 minuta rukometa na semaforu je stajalo ubedljivih 33:22 za domaći sastav.

Strateg niškog tima je nakon meča istakao da je dobra defanzivna postavka  njegovih igračica u mnogome odredila pitanje pobednika.

Nemamo igrača visokog kvaliteta, ali smo se pre svega svih 60 minuta borili u odbrani. Sigurno je da imamo problem sa realizacijom, ali korigovaćemo to u nastavku šampionata. Cilj nam je da ove sezone pravimo igrače, tako da će veću minutažu dobiti mlade igračice i videćemo da li ćemo na kraju prvenstva uspeti u svojoj nameri - zaključio je Jovanović.

Nišku ekipu narednog vikenda čekaju evropske obaveze, te će u 2. kolu kvalifikacija za Kup EHF u Nemačkoj gostovati ekipi Mecingena.

NAISA - ŽELEZNIČAR 33:22 (15:11)

Hala: Čair, Niš

Sudije: Vanja Antić (Beograd) i Jelena Jakovljević (Jakovo)

Sedmerci: Naisa 2 (1), Železničar 3 (2)

Isključenja: Naisa 8, Železničar 4 minuta

Naisa: Petković 7 odbrana, Popović 8 (1) odbrana, Nikolić, Stoiljković, Milojević 3, Karalić 2, Stefanović 1, Radović 7 (1), Aleksić 2, J. Zdravković 3, Mitrović, T. Zdravković 2, Belić 5, Tanasković 3, Filipović 4, Tatar 1.

Železničar: Ivanov 4 odbrane, Kostić 6 (1) odbrane, Bakić, Gudurić, Stojsavljević, Zečević 4 (2), Dragović 2, Majkić 6, Stamenić 1, Bursać 5, Đorđević, Bojić, Anjol, Orlović 1, Bakša 3.


1 .kolo Superliga
Radnički KG 28 : 36 Medicinar
Bekament Bukovička Banja 37 : 23 Bor RTB
Sloga 23 : 32 Kikinda
Junior 24 : 28 Jagodina
Naisa 33 : 22 Železničar
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Bekament Bukovička Banja 1 1 0 0 2
2 Naisa 1 1 0 0 2
3 Kikinda 1 1 0 0 2
4 Medicinar 1 1 0 0 2
5 Jagodina 1 1 0 0 2
6 Junior 1 0 0 1 0
7 Radnički KG 1 0 0 1 0
8 Sloga 1 0 0 1 0
9 Železničar 1 0 0 1 0
10 Bor RTB 1 0 0 1 0