XS
SM
MD
LG

SLS: Javor drvo visoko

Fudbaleri Radničkog porazom su okončali prvi krug prvenstva u kojem su postizali sjajne rezultate. Nišlije tradicionalno ne prolaze dobro u Ivanjici, a na to se nadovezalo i odsustvo velikog broja fudbalera, pa je trener Milan Rastavac bio prinuđen da ponovo istumba tim. No i „takav“ Radnički imao je periode veoma dobre igre, dve kolosalne šanse, ali Javor je bio znatno konkretniji u svojim napadačkim akcijama i zasluženo je pobedio.

Nišlije su prve zapretile i to već u 2. minutu. Apostolović je poveo loptu sa sredine terena, išao sam ka golu domaćih, šutirao, ali pravo u golmana Đogatovića. Ubrzo je zapretio i Javor i to velikom šansom. Jovanović je najpre šutirao u gol, lopta je pogodila Stanojevića u leđa, odbila se do Bjedova, koji je šutirao sa dva metra, ali Bajić je uspeo da odbrani. No, to je bio samo uvod u vodeći gol domaćina, koji je, dva minuta kasnije, poveo...

Igrao se 8. minut, Eliomar je uposlio Bjedova, samog na desnoj strani, dok se odbrana Radničkog grupisala na levoj, a napadač Javora, koga niko nije ispratio, imao je vremena da se namesti i plasira loptu u suprotan ugao Bajićevog gola. Golman Radničkog je pokušao paradom, ali nije uspeo da odbrani precizan šut i lopta se našla u mreži gostiju – 1:0.

Trebalo je Nišlijama nekoliko minuta da izađu iz šoka, a onda su ponovo pripretile. U 15. minutu Arsić i Apostolović su odigrali dupli pas ispred šesnaesterca domaćih, ali onda je Apostolović uputio prejak centaršut Mrkiću, koji nije uspeo da zahvati loptu kako je želeo i šansa je propala. Dva minuta kasnije, videli smo brz kontranapad Javora, lepo su iskombinovali Bjedov, Gafurov i Eliomar, ali Brazilac se našao u ofsajd poziciji, pa je Radnički imao sreće u ovoj akciji.

U tim trenucima Javor je bio konkretniji, Radnički je lepo igrao u polju, ali bez konkretne završnice, što je domaćinu otvaralo kontru i nove prilike. No, dva puta su se napadači Javora našli u nedozvoljenim pozicijama.

Finiš poluvremena pripao je Radničkom. U 32. minutu, Petrović je krenuo u napad, odigrao dupli pas sa Arsićem, koji je potom prosledio loptu do Mrkića, ali se najbolji strelac Nišlija našao u ofsajdu u situaciji koja je obećavala... Pet minuta kasnije, Tomanović je zaustavio kontru Nišlija koja je obećavala. U 42. minutu Arsić je, nakon duplog pasa sa Mrkićem, instiktivno šutirao u situaciji u kojoj se nije baš najbolje namestio za udarac, lopta je prohujala pored stative i najzad, minut pre odlaska na odmor, Radnički je imao još jednu lepu akciju koja nije dovela do izjednačenja. Ignjatović je centrirao, lopta je pogodila nekog u odbrani Javora, odbila se do Nikole Mitrovića, koji je petom vratio do Mrkića. Centarfor Radničkog je šutirao, ali Tomanović je stigao da ga izblokira. No, lopta je pronašla put do Dušana Živkovića, koji je takođe želeo da šutira, ali i on je bio izblokiran...

Gde je stao na odmoru, Radnički je nastavio u drugom poluvremenu i već u 49. minutu niški tim je imao veliku šansu. Petrović se ponovo ubacio na polovinu domaćih, jednim potezom se oslobodio protivničkog fudbalera, dodao do Mitrovića, koji se jednim potezom oslobodio protivničkog fudbalera, a onda dodao do Apostolovića. Piroćanac je šutirao iz okreta, nisko po zemlji, ali je golman Đogatović uspeo da nogama odbrani njegov šut i spreči izjednačenje.

U 59. minutu Kartal je poslao loptu Arsiću sa pozicije levog beka, lucidni vezni igrač Radničkog je lepo primio, uspeo da se namesti i šutirao iz polukreta sa 25 metara, ali lopta je prošla pored Đogatovićevog gola.

I onda, u 66. minutu stopostotna šansa za Radnički! Prekid je izveo Arsić, sjajno je pronašao Stanojevića koji je sa pet metara udaljenosti od gola promašio sjajnu šansu za izjednačenje. Vezni fudbaler Radničkog je glavom šutirao, ali je golman Đogatović krajnjim naporom odbranio. Lopta se potom vratila Stanojeviću, ali fudbaler niškog tima nije uspeo da se okrene i smesti je u mrežu. Najbolja prilika za Radnički je propala i od tada, konce igre ponovo je preuzeo domaći tim.

U 71. minutu, nakon kombinacije Đokića i Gafurova, ovaj prvi je šutirao preko gola. Minut kasnije, Fudbaleri Javora oduzeli su Nišlijama loptu na sredini terena, krenula je polukontra domaćina, ali je Gafurov zakasnio da nabačenu loptu smesti u gol. Pet minuta kasnije, opasno je bilo u šesnaestercu Radničkog. Lopta je kružila između igrača, pitanje je bilo ko će je plasirati u mrežu, ali Radivojević je bio najprisebniji, zagradio je, a onda je Bajić uhvatio i otklonio opasnost. I onda, nakon što su opasno pretili iz nekoliko prekida u nizu, Ivanjičani su postigli i drugi gol.

U 80. minutu, nakon faula Isajeva, Cvetković je izveo slobodan udarac, a Milović je pogodio malu mrežu za vođstvo domaćeg tima 2:0.

Do kraja, još dva uzbuđenja, po jedan na svakoj strani. Najpre je Arsić izveo „slobodnjak“ sa oko 20 metara, lopta je prošla kroz živi zid, ali je Đogatović još jednom bravurozno intervenisao i krajnjim naporom izbacio loptu u korner. I najzad, u zaustavnom vremenu, Terzić je povukao loptu sa svoje polovine ka desnom boku, poslao je Milisavljeviću, ovaj brzo prebacio do Bjedova, koga je u poslednjem trenutku izblokirao Aleksa Jovanović.

Ostalo je Javor – Radnički 2:0, sledi dvonedeljna pauza pa gostovanje Čukaričkom...

Rastavac: Falilo je detalja...

Milan Rastavac je, kao i uvek, smireno komentarisao dešavanja na terenu:

Prvo bih čestitao Javoru na zasluženo osvojenim bodovima. Mi smo pokazali da možemo da se nosimo, ali falilo je nekih detalja u igri, što defanzivnih što ofanzivnih, da se ti naši pokušaji svedu u nešto konkretno, odnosno u golove i u bodove. Imali smo dosta problema sa sastavom tima, ali i ovaj meč je pokazao da smo na dobrom putu, sa igračima koji treba da budu nosioci igre i mladićima koji treba da ih slede i da uz njih rastu. Unutar same utakmice možda je moglo i drugačije da smo uspeli da iskoristimo neku od prilika i utakmicu načinimo još interesantnijom i neizvesnijom. Sledi pauza, tek smo na pola i verujem da ima još dosta prostora za napredak, a svakako da igramo bolje nego danas – rekao je trener Radničkog.

Njegov kolega Miloš Veselinović ovako je video utakmicu:

Nama je rezultat bio u prvom planu, jer danas smo stigli do tek treće pobede u prvenstvu i to protiv jedne jako dobre ekipe. Ovu priliku bih stoga iskoristio da Radničkom čestitam na svemu što je ostvario u ovoj polusezoni, jer podsetiću da su Nišlije uoči ove utakmice imale gotovo duplo više bodova od nas i već samo to pokazuje o kakvoj se ekipi radi i kakvog smo rivala uspeli da pobedimo. Što se same utakmice tiče, imali smo svoje dobre periode u igri, uspeli smo već na početku, iz druge šanse da postignemo gol, onda je usledio period igre u kojem je Radnički imao dobru inicijativu, a takav je bio i period u prvom delu drugog poluvremena, kada je Đogatović odbranio dve dobre šanse. E onda je stigao deo meča u kojem smo imali nekoliko vezanih prekida, uspeli smo da postignemo i drugi gol i praktično rešimo utakmicu. Ova pauza će nam dobro doći da se što bolje pripremimo za utakmicu sa Radnikom, koju takođe igramo u Ivanjici i nadam se još jednoj dobroj partiji svog tima – rekao je trener Javora.

SUPERLIGA SRBIJE: JAVOR – RADNIČKI 2:0 (1:0)

Ivanjica, 6. novembra. Stadion Javora. Gledalaca: 2000. Sudija: Majo Vujović (Novi Sad). Strelci: -1:0 Bjedov 8. -2:0 Milović 80. Žuti kartoni: Cvetković, Amanović (Javor), Kartal (Radnički).

JAVOR: Đogatović, Tomanović, Milović, Jovanović (od 51. Milisavljević), Terzić, Amanović, Gafurov (od 83. Sević), Đokić, Bjedov, Cvetković (od 88. Spremo), Eliomar.

RADNIČKI: Bajić, Petrović, Ignjatović, Kartal, Radivojević, Stanojević (od 83. Aleksa Jovanović), Nikola Mitrović, Arsić, Dušan Živković, Apostolović (od 75. Isajev), Mrkić.


15 .kolo Superliga Srbije
OFK Bačka 1 : 3 Napredak
Partizan 4 : 0 Novi Pazar
Vojvodina 2 : 0 Radnik
Javor Matis 2 : 0 Radnički (N)
Čukarički 2 : 1 Voždovac
Spartak ŽK 1 : 0 Mladost
Rad 1 : 1 Metalac
Borac 0 : 1 Crvena zvezda
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 15 12 2 1 38
2 Partizan 15 10 2 3 32
3 Vojvodina 15 10 2 3 32
4 Napredak 15 9 4 2 31
5 Radnički (N) 15 8 3 4 27
6 Mladost 15 8 1 6 25
7 Spartak ŽK 15 6 4 5 22
8 Rad 15 5 4 6 19
9 Metalac 15 4 5 6 17
10 Javor Matis 15 3 8 4 17
11 Radnik 15 4 3 8 15
12 Voždovac 15 4 2 9 14
13 Čukarički 15 3 4 8 13
14 Novi Pazar 15 3 3 9 12
15 OFK Bačka 15 3 2 10 11
16 Borac 15 1 5 9 8