XS
SM
MD
LG

PLS: Mačva jesenji prvak!

Fudbalski klub „Mačva“ Šabac sada je i zvanično jesenji prvak Prve lige Srbije.

FK "Mačva" Šabac jesenji prvak Prve lige Srbije

 

Utakmica poslednjeg, 15. kola prvog dela prvenstva Šapčanima nije donela pobedu, ali izuzetno kvalitetna igra i veliki uspeh crveno-crnih doveo ih je do titule jesenjeg prvaka Prve lige Srbije. Utakmica sa ekipom Inđije u Šapcu završena je rezultatom 1:2 (0:2). Jedini pogodak za Mačvu postigao je Mladen Lazarević u 70. minutu utakmice i to sa bele tačke. Skor od 11 pobeda, sa jednim remijem i tri poraza, Šapčane je postavio na prvo mesto sa 34 boda, a lider na tabeli FK „Mačva“ je bila tokom celog jesenjeg dela prvenstva.

 

 

Ekipa FK „Inđija“ već u 19. minutu utakmice ostaje sa igračem manje. Oštar strat Darka Lemajića, nad igračem domaće ekipe, sudija Nemanja Ćirić kaznio je crvenim kartonom. Na poluvreme Inđija odlazi sa dva gola prednosti, koja su postigli Filip Ivanović u 34. minutu i Aleksandar Rakić u 43. minutu utakmice.

Očigledno iscrpljena ekipa Mačve, nakon serije fenomenalnih fudbalskih partija od starta jesenjeg dela prvenstva, u drugom poluvremenu utakmice uspeva da smanji vođstvo gostiju, pogotkom Mladena Lazarevića iz penala u 70. minutu utakmice.

Na konferenciji za novinare, Šef stručnog štaba FK „Mačva“ Predrag Rogan  uz čestitke ekipi Inđije na zasluženoj pobedi, ističe da ekipa Mačve u ovoj utakmici nije bila na nivou prethodnih utakmica. „Treba reći da i ovi momci nišu mašine i ovo je naš prvi poraz na domaćem terenu u ovoj godini i to se moralo desiti, a eto sticajem okolnosti desilo se u poslednjoj utakmici ovog dela šampionata. Želeli smo da se nadmećemo, ovo su dva sasvim različita stila igre, međutim taj prvi gol koji je primljen posle prekida, što nije neka naša mana i nesmotretnost kod drugog gola, ali šta da se radi, deo fudbalske igre jesu i greške i porazi. Ko ne zna da se ponaša u porazima ne treba ni da se bavim ovim poslom. Mi smo velika ekipa, koja sigurno zna da brzo preboli poraz, okrećemo se nastavku šampionata, ta jesenja titula ništa nama ne donosi. Naše su ambicije porasle posle furioznog starta prvenstva i s'pravom sad i želimo da uđemo u Super ligu. Momci su dali sve od sebe, ovo je godina koju su oni obeležili, ostaje žal za ovom utakmicom, međutim idemo dalje. Nakon kraćeg odmora, okrećemo se nastupajućem prelaznom roku, planu i programu priprema i nadamo se da ćemo nastaviti uspešno proleće, kao što je bila uspešna jesen“ naveo je Rogan.

 

Trener FK „Inđija“ Srđan Blagojević čestitao je FK „Mačva“ titulu jesenjeg prvaka. „Sve ono što je Mačva uradila je impresivno, ispasti iz druge lige pre dve godine, vratiti se i sada biti prvi na tabeli Prve lige, to može samo jedan ozbiljan klub i tim i Stručni štab. Bez obzira na pvaj današnji poraz, oni su zasluženo prvi i uveren sam da će ući u Super ligu. Današnja utakmica je trebala da bude interesantnija, sa borbom između dva stila, dva koncepta, sa dve različite ideje. Bilo bi interesantno gledati kako se ove dve ekipe nadmeću, međutim isključenje koje smo imali u 19. minutu utakmice je poremetilo sve i odvelo utakmicu u neki sasvim drugi smer, gde nismo to mogli da vidimo, nego isključivo inicijativu Mačve i naš pokušaj da se odbranimo. Na svu sreću uspeli smo iz defanzive u dve situacije ugrozimo gol Mačve i da postignemo golove, velikom borbenošću mojih momaka, taktičkom disciplinom smo neutralisali te neke epitete koje Mačva ima. Iskoristiću priliku da čestitam i mojim momcima sjajnim odnosom na treningu i unutar ekipe, i da su ovi rezultati do sada uspeli da nam obezbede 21 bod, što je odraz njihovog kvalitetnog rada“, rekao je Blagojević.

Neposredno nakon utakmice, igrač Mačve, Bojan Matić kaže da ovaj poraz ne umanjuje rezultate koje su pokazali ove jesenji. „U današnjoj utakmici sreća nam je okrenula leđa, imali smo par šansi to nismo iskoristili, dobili smo gol iz neke njihove kontre, zatim drugi isto tako naivno primljen, onda smo smanjili vođstvo. Imali smo igrača više 70 minuta, ali eto, sreća nije bila na našoj strani. Mislim da nam publika ne može zameriti ništa, igrali smo ovu polusezonu sjajno, prvi smo na tabeli, idemo na zasluženi odmor pa da krenemo u nove pobede u nastavku prvenstva, da na kraju budemo šampioni kao što se i očekuje od nas“ istakao je Matić.

 

 

Jesenji deo prvenstva Mačva završava sa 34 osvojena boda, ekipa Slobode je drugoplasirana sa 29 bodova, dok je na trećem mestu Radniči iz Pirota sa 26 bodova. Ono što je sigurno, ljubitelje fudbala u Prvoj ligi Srbije očekuje uzbudljivo proleće i velika borba ne samo za ulazak u Super ligu, već i brojnih prvoligaša za opstanak u ligi, obzirom da je do sada u donjem delu  tabele mala bodovna razlika. 


15 .kolo Prva liga Srbije
Mačva 1 : 2 Inđija
Sloboda 2 : 2 Bežanija
Zemun 3 : 0 Dinamo
Proleter 2 : 1 Jagodina
Radnički 1 : 2 Budućnost
Kolubara 3 : 3 OFK Beograd
OFK Odžaci 1 : 2 Sindjelić
BSK Borča 3 : 2 ČSK Pivara
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mačva (-1) 15 11 1 3 33
2 Sloboda 15 8 5 2 29
3 Radnički 15 8 2 5 26
4 ČSK Pivara 15 6 6 3 24
5 Proleter 15 6 6 3 24
6 Zemun 15 5 8 2 23
7 Budućnost 15 6 4 5 22
8 Inđija 15 6 3 6 21
9 Sindjelić 15 4 6 5 18
10 Bežanija (-1) 15 3 8 4 16
11 BSK Borča (-1) 15 5 2 8 16
12 Dinamo 15 4 4 7 16
13 Jagodina 15 4 3 8 15
14 Kolubara 15 2 8 5 14
15 OFK Odžaci 15 3 5 7 14
16 OFK Beograd 15 1 5 9 8