XS
SM
MD
LG

Žarko Mrkajić, fudbalski i sportski pedagog

 

Mladi su robovi savremene tehnologije

Pričati o fudbalu u Šmanovcima i radu s najmlađima, a ne spomenuti Žarka Mrkajića, tj. „profesora Žareta“ - nemoguće je!

- U Šimanovce sam iz Tuzle došao 1992 godine - kaže porofesor Mrkajić - U Osnovnoj školi „Dušan Jerković Uča“, kao profesor fizičkog vaspitanja i obrazovanja počeo sam raditi nekoliko godine. Kada sam kroz prozor zbornice video decu kako igraju fudbal u školskom dvorištu, došao sam na ideju da počnem sa organizovanjem Škole fudbala. U to vreme, to je bilo nešto novo za ove krajeve. Nije bilo lako u početku. Lopti za igru bilo je nedovoljno, kao i druge opreme. Srećom, dece je bilo sve više. Vremenom, infrastruktura se poboljšavala, a dobijali smo na ugledu.

Žarko Mrkajić je rodonačelnik Međunarodnog turnira dvanaestogodišnjaka „Budući asovi“, koji je postao zaštitni znak ne samo Šmanovaca, već i pećinačke opštine. Ove goduine turnir je imao XIX izdanje.

- Želeli smo da okupimo srodne škole i klubove - nastavlja Žare - Brzo smo uspostavili kontakt sa našim najpoznatijim klubovima, koji su se uvek odazovali poziv za učešće. Između ostalog, ljubitelji fudbala imali su priliku da vide na delu mlade igrače iz Crvene zvezde, Partizana, Vojvodine, OFK Beograda, Obilića, Smedereva, Zemuna… Karakter međunarodnog turnira, dalo je učešće fudbalera Šekovića iz Republike Srpske, s kojima smo bili „sportski pobratimi“. S ponosom ističemo da je naš turnir, na neki način, bio odskočna daska za tada izuzetno talentovane fudbalere, koji su kasnije postali poznato prvoligaški fudbaleri, internacionalci i reprezentativci, poput Stefana Babovića, Boškovića, Jankovića, Babunskog, Pantića…

Profesor Žare uspeva da, i u vreme kompjutera i ostale savremene tehnologije, mlade privlači fudbalu.

- Kada sam počeo raditi, naša škola sa područnim odelenjima je imala oko 850 učenika - nastavlja Žare - Sada je dece mnogo manje, a samim tim i zainteresovanih za fudbal i druge sportove. Nekada je od sportova bio zastupljen samo fudba i bilo je relativno lako decu uključiti u rad. Danas, su tu i drugi sportovi, a nažalost i kompjuteri, video igrice. Ipak, deca prepoznaju kvalitetan rad i mogućnosti za napredovanje, druženje. U našoj Školi fudbala postaće ne samo dobri fudbaleri, već pre svega - dobri ljudi..

Činjenica je da deca sve više vremena provode u zatvorenom prostoru

- Fizičke sposobnosti mladih drastično opadaju - ističe Žarko Mrkajić - To postaje sve veći problem čitave nacije. Kada sam pre dvadesetak godina počeo raditi kao prosvetni radnik, imali smo oko 850 učenika, računajući i područne škole. Imao sam dva razreda u kojima sam predavao: u jednom je bilo 35 učenika, u drugom 33. Praktično, samo par učenika nije moglo pravilno da odradi ono što im je bilo zadato. Na žalost, sada je sasvim drugačije: u jednom razredu dvoje-troje nešto mogu, ostali ništa! To je naša slika!

 

 

Žarko Mrkajić

Kako mlade privući fudbalu?