XS
SM
MD
LG

Pljevlja, veliko iskustvo i lepa uspomena

ŽNK Agram iz Zagreba pobednik je 3. “Međunarodnog turnira prijateljstva “Pljevlja 2016” u malom fudbalu (4+1) na kojem je učestvovalo osam ekipa. Drugo mesto pripalo je ekipi Gradine iz Srebrenika, dok je treće mesto osvojila Tiverija iz Strumica. Fudabalerke Rada nisu uspele da prođu kvalifikacionu grupu, tako da su se ranije oprostile od borbe za jednu od medalja. Ovakav plasman malo ko je očekivao, izuzev onih koji pomno prate zbivanja u ženskom fudbalu. Naime, tri prvoplasirane ekipe na turniru u Pljevljima (Agram, Srebrenik i Tiverija)  su dugo na okupu i vidljivo je da posebnu pažnju posvećuju igri na “petoparcu”. 

Glavni favoriti turnira, pre svega, ekipa domaćina ŽFK Breznica, šampion Cne Gore i učesnik Lige šampiona, nije uspela da opravda titulu apsolutnog favorita turnira. Jer, razlika između “velikog fudbala”, i futsala je ogromana, prvenstveno što se igra na terenima znatno manjih dimenzija, na drugačijim podlogama , sa manjim brojem učesnika, drugačijim loptama i po drugačijim pravilima. Igra na “petoparcu” poseduje izuzetnu dinamiku, visok nivo kreativnosti u igri 1 na 1, veštinu vođenja lopte, razumevanje u igri, veštinu donošenja odluke u kratkom vremenskom periodu, veliki broj golova i zahteva posebnu tehničku, taktičku, fizičku i psihičku obučenost. Samo onaj ko uz to poseduje i tri podjednako dobre postave može da računa na konačan uspeh.

Petorka Rada u sastavu: Todorović, Ćorluka, Mirčetić, Mičić i Tanasković, itekako, je pokazala maštovitost, majstorstvo i umešnost u igri na “petoparcu”, ali do onog trenutka dok su imale snage. Nažalost, “klupa”, uz nužno uvažavanje njihovih kvaliteta na zelenom tepihu, nije bila adekvatna zamena, i videlo se koliko nedostaju Jelena Milenković i Milica Smiljković. 

U prvom meču protiv ekipe Padina iz Plovdiva građevinarke su dugo vodile da bi bugarke poravnale rezultat i na kraju meč je završen nerešenim rrezultatom 1:1. U drugom meču, protiv domaćina Breznice, opet su građevinarke bile te koje su postigle prvi gol, potom su Pljevaljke poravnale rezultat, i na kraju su, kad je ponestalo snage građevinarkama, preokretom došle do ubedljivog vođstva od 4:1.

S, obzirom na ostale rezultate, fudbalerke Rada imale su priliku da u trećoj utakmici protiv Tiverije iz Strumice i minimalnom pobedom trasiraju put za četvrtfinale. I opet se dogodilo nešto već viđeno. Povele su Radovke sa 1:0, ali nisu izdržale i Makedonke su pobedom od 2:1 vizirale pasoš za nastavak takmičenja. Nema se šta zameriti našim devojkama, uprkos svemu stekle su simpatije mnogih ljubitelja fudbala, pa čak su dobile i poziv za učešće na jednom od najjačih turnira u malom fudbalu u Zagrebu koji će se održati u januaru 2017 godine.

U predahu takmičenja predstavnici svih klubova učesnika turnira učestvovali su na okruglom stolu na temu: “Unapređenje omladinskog ženskog fudbala u regionu”. Predstavnici Breznice su predložili Regionalnu ligu za kadetkinje po turnirskom sistemu takmičenja. Dugo se polemisao predlog Pljevljaka, a u razmatranju prednosti i mana ideje domaćina svi su se uključili u diskusiju i iznosili problematiku, u konkretnim slučajevima. Kao glavni problem u realizaciji ovog projekta navedene su finansije. Na kraju je preovladalo zajedničko mišljenje da je krajnje vreme da zajedničkim snagama svi, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu razvoj ženskog fudbala u regionu, jer su to, po njihovom mišljenju, devojčice i zaslužile. Predstavnici domaćina ŽFK Breznice i ŽFK Rada načelno su dogovorili saradnju ova dva kluba na svim poljima saradnje i popularizacije ženskog fudbala.

 

Organizatori turnira su se, pored besprekornog sportskog dela, potrudili, da se gosti iz regiona, prijatno osećaju u gradu na severu Crne Gore. Rukovodstvima i trenerima svih ekipa, organizovano je druženje u lokalu u centru grada. Pljevlja, veliko iskustvo i lepa uspomena.

 

U povratku za Beograd delegacija ŽFK Rad je posetila centar srpske duhovnosti manastir Mileševu.

 

ŽFK Rad se ovim putem zahvaljuje organizatoru turnira i vlasniku hotela “Oaza” ,gde je naša ekipa bila smeštena, na više nego bratskom prijemu. Doviđenja, dragi prijatlji!

 

 


14 .kolo Prva liga Srbije
Mačva 4 : 0 Rad
ŽGFK Lavice Dubočica 5 : 0 Kolibri
Trijumf 3 : 0 Jagodina
Polet 2 : 0 Šumadija 1903
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Rad 14 11 1 2 34
2 Trijumf 14 8 2 4 26
3 Polet 14 6 4 4 22
4 ŽGFK Lavice Dubočica 14 6 3 5 21
5 Mačva 14 7 0 7 21
6 Šumadija 1903 14 6 2 6 20
7 Kolibri 14 4 4 6 16
8 Jagodina 14 0 0 14 0