XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Anđelkovićeva na megdanu svetskoj „broj 1“ Ines Maričić!

ŠTRAUBING, 9. februar (Info centar).- Žreb nije bio ni malo naklonjen srpskim kuglašicama i kuglašima na Svetskom kupu u nemačkom gradiću Štraubing!

Seniorka Jasmina Anđelković sastaće se u osmini finala sa „broj 1“ na svetskoj rang listi, prošle godine šampionkom sveta i svetskom rekorderkom Hrvaticom Ines Maričić. Ukoliko pregrmi ovu tešku prepreku, u četvrtfinalu rivalka će joj biti bolja iz meča H. Vidermanova (Češka) - Taler (Italija). Anđelkovićeva izlazi na staze u subotu 11. februra u 12,20 časova.

Najbolji kuglaš sveta, srpski reprezentativac Vilmoš Zavarko u prvom kolu sastaće se sa Slovencem Matejom Lepejom, da bi u četvrtfinalu odmerio snage sa boljim iz meča Šetecka (Austrija) - N. Kiš (Mađarska). Norbert Kiš je izgubio od Zavarka prošle godine u finalu pojedinačnog Šampionata sveta u Novigradu gde je Zavarko osvojio dve titule (pojedinačno – klasik i pojedinačno – sprint) i bio „srebrni“ u kombinaciji.

Drugi srpski senior, Miloš Simijonović će prvoj rundi na megdan Volfgangu Blasu (Italija). Sledeći rival, ukoliko preskoči ovu prepreku, biće mu uspešniji iz duela Austrijanca Hubera i Slovaka Nemčeka.

Oba seniora iz Srbije igraju 11. februara od 10 časova. Žreb je hteo i da se Zavarko i Simijonović, ukoliko prođu prve dve prepreke, bore u polufinalu, a tada je već osigurana bronza.

Srpska juniorka Maja Đukić sastaće se 10. februara od 10 časova sa Danom Klubertovom iz Češke. Istog dana u 13,30 časova igraće druga srpska omladinka Kristina Ljubenković sa Anitom Hegediš (Mađarska). Ljubenkovićevoj će potencijalna rivalka u drugom kolu biti bolja iz duela Simon (Francuska) - D. Pitlik (Češka), dok će Đukićevoj protivnica u četvrtfinalu biti uspešnija iz susreta Jambrović (Hrvatska) - Topicova (Češka). Naše dve takmičarke ne mogu da se sastanu pre finala.

Trostruki šampion sveta sa juniorskog SP 2016. mladi srpski as Robert Ernješi u osmini finala igraće prtiv M. Pitlika (Češka), dok će Igor Kovačić, osvajač sedam seniorskih i omladinskih trofeja lane na Šampionatu sveta, igrati protiv Đanija de La Matrira (Francuska). Oba meča su 10. februra od 10 časova. Kovačiću će, kada pregrmi prvog rivala, protivnik u četvrtfinalu biti uspešniji iz meča Kuna (Slovačka) - Janic (Austrija), a Ernješiju pobednik susreta Bajer (Nemačka) - Jurančič (Slovenija). Dva srpska asa, najbolja mlada kuglaša sveta, na nesreću kao i kod seniora, našla su se u istoj polovini žreba i moraju da se sastanu u polufinalu.

- Nikada gori žreb – kazao je selektor seniora Miloš Ponjavić.- Prvih osam igrača sa SP iz Novigrada 2016. su u gornjoj polovini gde su i naši, a dole nemate ni jednog favorita. Sreća nam je potuno okrenula leđa...

Selektor juniora Vojko Pavlović je izneo interesanto poređenje sa tenisom što je i povod da se ljudi iz međunarodne federacije VNBA zamisle da li je ovakav sistem dobar za kuglanje:

- U tenisu se organizatori trude da se ne dogodi da se najbolji ne nađu u završnici. Ovde smo došli u sutuaciju da već u polufinalu ostajemo bez jednog od dvojice naših juniora, jer se međusobno sastaju, a koji su najbolji u svetu i pretenduju na titulu. Ne gubimo, tako, samo mi već i kuglaški sport. Anđelkovićeva je dobila veliku protivnicu. Ima ogroman motiv i inspiracija da pruži maksimum. Juniorke su bolje prošle i šansu moraju da iskoriste.

Reprezentativci su prespavali u Vrbasu, staroj bazi, gde su i trenirali. Interasantan je bio duel „Starih“ (Zavarko 28 godina, Simijonović 27) protiv „Mladih“ (Kovačić i Ernješi po 23). Pobedili su „Mladi“ – Kovačić 616, Ernješi 643 (ukupno 1.259). Zavarko je sa 649 čunjeva bio igrač meča, dok je Simijonović oborio 599 čunjeva za ukupno 1.248 „drva“. Iz Vrbasa „Lastinim“ autobusom ekspedicija, koju predvodi predsednik KSS Uroš Dragojlović, krenula je u četvrtak u pet ujutro, a u Štraubing je stigla u pet po podne, taman na početak žreba...