XS
SM
MD
LG
13.02.2017 Dragan PEJIĆ

Budućnost Srpska Crnja: Hvatanje zaleta za viši rang!

Tim  je tokom zimske pauze ostao bez odličnog ali kontroverznog Zekanovića, ali ojačan odličnim Prokinom i Cvijanovićem, te nekolicinom stasalih poletaraca – nastavak prvenstva očekuje s tri imperativa:    lepa, atraktivna i efikasna igra,  opstanak pri vrhu tabele i stvaranje i uigravanje ’’kostura’’ tima koji bi, sa neznatnim pojačanjima, u narednoj sezoni konačno mogao jurišati na viši rang takmičenja. To je razlog što je klub minulog leta za trenera angažovao bivšeg prvoligaškog igrača (OFK Beograd, Proleter, Kikinda),  već duži period trenera – Marka Gutešu, koji je u viši rang već uvodio ekipe iz Lukićeva, Miloševa, Novog Bečeja i rodnog Banatskog Karađorđeva, a uspešno trenirao Proletar i Radnički iz Zrenjanina,  Banat iz Banatskog Dvora,  Vojvoda Stepu i Žitište.

Foto: Dragan PEJIĆ - Tim Budućnosti, stoje s leva na desno: Medić, Todorov, Topić, Cvijanović, Korać, Popović, Matić, Kovačević, Vasiljević, Tomić, Radišić i Arsin. Čuče, s leva na desno: Stojičić, Vukoje, Radin, A. Prokin, Salma, Kovačević, Jovandić, S. Prokin i Ajdarić.

Zimski snovi o (pro)letnjim moćima

Iako su na samom početku priprema za prolećnu polusezonu  pretrpeli dva visoka poraza (u gostima od Kikinde i u Crnja od  Borca iz Sakula- oba puta sa 4:1) a iz kluba tokom zime otišla  četvorica prvotimaca iz prvog dela prvenstva (koje su završili na trećem mestu  sa 28 bodova iz 15 utakmica) - u Srpskoj Crnji zbog toga niko nije zabrinut, štaviše uzdignute glave i s puno optimizma isčekuju 11. mart i nastavak prvenstva.

Odlazak Zekanovića u ‘’Jedinstvo’’ iz Banatskg Karađorđeva, uprkos činjenice što je po induvidualnim kvalitetima bio jedan od najboljih u timu, nije doživljen kao hendikep ni slabljenje ekipe, jer je bio i ostao kontroverzan igrač koji je svojim konstantnim destruktivnim ponašanjem i nedisciplinovanim odnosom  prema igri i saigračima, često više štetio no koristio homogenosti i uspesima tima. Za njegovim odlaskom ne žali ni trener Marko Guteša, jer na poziciji polušpica – što je Zekanović igrao -  ima dobar izbor kvalitetnih, kako iskusnih igrača (Radišić i  Radin) tako i nekoliko mladih, veoma talentovanih fudbalera (Korać, Salma, S. Prokin).

Iskusni štoper Đukanović i godinama nedokazane velike nade  - vezista Perin i špic Prpa su ustupljeni ,,Crvenoj Zvezdi’’ iz Vojvoda Stepe,  nebi li stalnim igrama u slabijoj konkurenciji konačno potvrdili jesu li ’’dijamant’’ ili ’’grafit’’. Njihove skoro standardne ali, večno prosečne igre, neće manjkati Crnjanima, tim pre što će šansu dobiti i pokušati iskoristiti nekolicina mladih, od njih ne manje talentovanih polataraca.

Došla su samo dvojica fudbalera, ali u klubu veruju da će biti pojačanja. Povratnik  iz ŽAK-a A. Prokin će zauzeti svoje ranije mesto na desnom spoljnjem, a snažni vežnjak Cvijanović je doveden iz  Ruskog Sela s nadom da će ne samo osvežiti no i ojačati zadnju liniju veznog reda.

Tradicija i ambicija

- Naravno da ćemo i na proleće imati  tim ne manje kvalitetan od bilo kojeg  u  našoj ligi, uključujući Dinamo iz Pančeva  i Kozaru iz Banatskog velikog sela,  koji su trenutno ispred nas na tabeli, pa ćemo na svim utakmicama igrati na pobedu i realizaciju tri osnovna imperativa: da igramo lepo, atraktivno i efikasno, da ostanemo pri vrhu tabele i da stvorimo i uigramo ’’kostur’’ tima koji bi, sa neznatnim pojačanjima, u narednoj sezoni, konačno mogao jurišati na viši rang takmičenja, za koji Srpska Crnja sada već ima, ako ne idealne, ono bar objektivne kadrovske i infrastrukturne uslove – kaže ambiciozni  trener Marko Guteša.

Igru Budućnosti minule jeseni je krasilo stvaranje mnoštva šansi ali relativno malo datih golova. Čime to objašnjavate, bije Vas glas da ste trener defanzivac – pitamo Gutešu?

- Apsolutno ne, pa skoro svi klubovi u kojima sam radio su davali najviše golova u prvenstvu! No, nisam  trener ni defanzivac  ni ofanzivac. Svoj trenerski senzibilitet i rejting gradim na radu i znanju – što zahtevam i od igrača. Kad dođem u novu sredinu postavim kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve, jer smatram da bez bar minimalno dvogodišnjeg kontinuiranog rada trener ne može da pokaže kakav je i koliko dobar. U prvoj fazi po dolasku,  uz maksimalno stručan rad -  koji  se  podrazumeva  u svim fazama – je najbitnije proceniti induvidualni kvalitet svakog pojedinca, pronaći mu pravo mesto i spram raspoloživih personalnih kvaliteta ’’skockati’’ homogen tim. To naravno podrazumeva i izvlačenje maksimuma od iskusnih i već formiranih igrača, stimulaciju i razvoj raspoloživih potencijala mlađih. Kada to ostvarim u prvoj godini rada – dakle stvorim kvalitetan i stabilan ’’kostur tima’’ - sledi selekcija tj. popunjavanje deficiratnih mesta igarčima iz drugih sredina, ali ne mnoštvom, već samo stvarno deficiratnim a kvalitetnim na pojedinim pozicijama. Eto, na primer sad u Crnji, pustili smo da ode po nekima najbolji ofanzivac, najiskusniji štoper, najbrži špic igrač i talentovani vežnjak, a doveli smo samo desnog beka i zadnjeg veznog. Personalno smo slabiji no što smo bili jesenas, ali ćemo kao tim  biti homogeniji, uigraniji i efikasniji – jer rad i željena seleksija u klubu, i korekcije sa strane, moraju dati rezultate.

Foto: Dragan PEJIĆ - Marko GUTEŠA – trener

O drugoj fazi sam vam već rekao – na kraju prvenstva bi trebali da imamo kvalitetan ’’kostur’’ od 8-9 prvotimaca, koji će sa dovođenjem 2-3 pojačanja na željenim mestima biti u stanju da se uspešno bori za viši rang takmičenja.

Crnja je regrutovala   mnoštvo sjajnih fudbalera, čak prvoligaških (Sentin, braća Rajko i Veljko Aleksić, Jovin, Vukov, Zečević, drugoligaških Zeljković, Marić, Milankov, Lazičić, Živkov...) pa nam recite ima li ih danas – bar u nagoveštaju?

- Naravno da ima, ali ne bih o imenima iz razumljivih razloga. Nisu oni bogom dati, već su plod višedecenijskog kvalitetnog rada sa mladima nekolicine trenera, pre svih  Stevana Drinića, danas mog pomoćnika u prvom timu, kasnije fudbalske škole Milenka Zečevića. No, hendikep Crnje je  udaljenost od većih gradova, pa mladi talentovani fudbaleri koji odlaze na školovanje ili prekidaju treniranje ili dolaze pa igraju nepripremljeni. To je razlog što je Crnji problem angažovati dobrog, iskusnog igrača sa strane: ovde mu je gotovo nemoguće naći posao, a ko radi daleko mu je dolaziti na treninge. Uprkos svemu – uprava se bar trudi i godinama uspeva da, spram objektivnih mogućnosti, dovede poneko pojačanje sa strane a prvotimcima iz Crnje i okolnih mesta uredno iservisira sva data obećanja pa, što je i te kako bitno, u klubu nema nezadovoljnih, uključujući i mene kao trenera – kaže Guteša.

Tim (ne)poznat

Sastav ekipe za prolećnu polusezonu još nije poznat, ali po svemu sudeći izgledaće ovako: Medić – A. Prokin (Ajdarić), Jovandić - N. Kovačević (Cvijanović), Vasiljević, Topić, Popović – Radišić,  Korać (Salma), Vukoja, Radin (S. Prokin). A iz prikrajka šansu će čekati mladi  Nemanja Kovačević, Tomić, Arsin, Stojičić...


Budućnost (SC) 6 : 0 Sloga
Dolina 6 : 3 Jedinstvo (BK)
Vojvodina 1928 4 : 5 Sloboda
Dinamo 1945 4 : 0 Radnički (S)
Jedinstvo (NB) 3 : 2 Polet (N)
Proleter (BK) 3 : 0 Vršac united
Kozara 4 : 2 Radnički (K)
ŽAK 3 : 0 Slavia
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Dinamo 1945 30 25 2 3 77
2 Kozara 30 24 3 3 75
3 Budućnost (SC) 30 16 6 8 54
4 Radnički (K) 30 14 3 13 45
5 Vršac united 30 12 7 11 43
6 Vojvodina 1928 30 12 6 12 42
7 Polet (N) 30 11 6 13 39
8 Proleter (BK) 30 11 6 13 39
9 Radnički (S) 30 11 5 14 38
10 Jedinstvo (NB) 30 10 7 13 37
11 ŽAK (-1) 30 11 4 15 36
12 Jedinstvo (BK) 30 11 3 16 36
13 Sloboda 30 10 6 14 36
14 Sloga (-1) 30 10 5 15 34
15 Slavia 30 8 4 18 28
16 Dolina 30 7 1 22 22