XS
SM
MD
LG

Startuje Prva liga Srbije, večiti derbi na Adi u nedelju

Večitim derbijem između Crvene zvezde i Partizana u nedelju 12. marta na Adi Ciganliji (14.00) počinje nova sezona u Prvoj ligi Srbije u ragbiju 13. Novi format takmičenja obeležiće 16. nacionalni šampionat u kojem titulu brani Dorćol koji će takođe u u 1. kolu Grupe A na FK BASK Areni na Carevoj Ćupriji istog dana dočekati Radnički iz Niša.

Ove sezone Prva liga ponovo će brojati osam ekipa, koje će sada biti podeljen u dve grupe. Takmičenje u Grupi B u kojoj će učestvovati Novi Beograd, Morava Gepardi Leskovac, Soko Vranje i Car Dušan Silni Paraćin predviđeno je da počne krajem meseca

U prvom delu prvenstva predviđeno je da ekipe igraju svako sa svakim po dva puta, kod kuće i na strani nakon čega će poslednjeplasirani tim iz Grupe A ispasti u Grupu B, gde će ga zameniti lider Grupe B. Drugi deo šampionata biće kraći i timovi će u obe grupe igrati sa protivnicima po jednom. Nakon toga sledi plej-of. Osvajač Grupe A direktno ide u veliko finale, gde će mu se pridružiti pobednik polufinala između drugoplasiranog i trećeplasiranog tima grupe.

Za opstanak u Grupi A, poslednjeplasirani tim te grupe će igrati sa prvim iz Grupe B, a poslednji tim Grupe B boriće se da ne ispadne iz Prve lige protiv osvajača Druge lige Srbije u ragbiju 13.

- Uvereni smo da će novi format takmičenja poboljšati kvalitet klupskog ragbija, ali i doprineti dodatno neizvesnoj borbi koju imamo poslednjih sezona - kaže generalni sekretar Ragbi 13 federacije Srbije Slobodan Manak.

Prvi favorit za titulu ponovo je ekipa Dorćola koja je prošle nedelje protiv najvećeg rivala Crvene zvezde osvojila prvi trofej u sezoni, Superkup Srbije (32:30). Dorćolci su u prethodnih 15 šampionata osvojili čak 14 titula nacionalnog prvaka.

- Kada ste najtrofejniji tim u zemlji, zna se šta su ciljevi u novoj sezoni. Mi standardno uvek imamo nekoliko mladih igrača kojima planiramo da damo šansu u seniorskoj konkurenciji, što nas ne amnestira od brobe za trofeje - rekao je kapiten i u ovoj sezoni trener Dorćola Dalibor Vukanović.

Dorćol će najveće izazivače imati još jednom u večitim rivalima, Crvenoj zvezdi i Partizanu koji će u nedelju na Adi odigrati 15 međusobni derbi. Trenutni skor je 9:5 u pobedama za crveno-bele u čijim redovima još vlada žal za propuštenom prilikom da prošlog vikenda otvore sezone sa novim Superkupom.

- Propustili smo prošle sezone šansu da osvojimo sve tri titule u seniorskoj konkurenciji. Ipak, istorijska sezone je iza nas, prvi put smo trijumfovali u Kupu Srbije i zadatak nam je da i ovaj šampionat završimo sa makar jednim trofejem - kaže alfa i omega Crvene zvezde Željko Delić.

Sa druge strane, Partizan takođe sanja o makar jednom peharu u novoj sezoni, prvom u istoriji kluba.

- Za godinu smo iskusniji i zreliji, pa je sada da to demonstriramo na terenu. Ne ide nam na ruku što sezonu otvaramo protiv Zvezde koja je u Superkupu pokzala da je već sada u dobroj formi, ali večiti derbi je uvek nepšto posebno verujem da moji igrači možda mogu i da prevaziđu svoje trenutne mogućnosti - iskren je šef stručnog štaba crno-belih Admir Hadžić.

Grupu A Prve lige Srbije zaokružuje mladi tim Radničkog iz Niša koji je spreman da pomrsi račune favoritima.

- Treniramo vredno još od sredine januara i zadovoljni smo kvalitetom rada. Ipak, utakmice su nešto drugo i naš zadatak je da ostvarimo makar dve pobede u prvom delu prvenstva, dok u Kupu Srbije očekujemo plasman u polufinale - poručuje trener Radničkog Lazar Živković.

Parovi Prva liga Srbije Grupa A, 1. kolo (nedelja 12. mart): Crvena zvezda - Partizan (14.00, Ada Ciganlija, Dorćol - Radnički Niš (16.00, FB BASK Arena).