XS
SM
MD
LG

Derbi Južne pruge na startu Grupe B

Sezona u domaćem ragbiju 13 dodatno se zahuktava ovog vikenda startom takmičenja u Grupi B Prve lige Srbije. Nakon dva uzbudljiva kola u Grupi A koja će pauzirati ovog vikenda, u nedelju 26. marta igraju se mečevi 1. runde Grupe B, na gradskom stadionu u vranju (15.00) Soko Vranje dočekuje Morava Geparde iz Leskovca, dok će na Novom Beograd (17.00) Radnički ugostiti ekipu Car Dušan Silni iz Paraćina.

Novim sistemom takmičenja u Prvoj ligi, pobednik prve faze Grupe B koja će brojati šest kola (po jednom sa svakim na strani i kod kuće) seli se u Grupu A gde će se u preostalih tri kola boriti za titulu šampiona Srbije. Sa druge strane, u Grupu B preseliće se četvrtoplasirana ekipa iz Grupe A i te četiri ekipe će se potom do kraja ligaškog dela šampionata boriti za što bolje pozicije pred plej-aut za opstanak u Prvoj ligi, odnosno za popunu Grupe A ili B naredne sezone.

Morava Gepardi Leskovac

Na osnovu prošlogodišnjih rezultata favoriti za plasman u Grupu A biće Radnički i Morava Gepardi iz Leskovca. Leskovčani odmah na startu sezone igraju tzv. "derbi južne pruge" sa komšijama iz Vranja. Soko je bio težak riva Gepardima prethodnih sezona, a utakmica u nedelju biće pogotovu emotivna jer će to biti prvi zvaničan meč za Geparde bez podrške njihovog osnivača i predsednika kluba Milivoja Stamenkovića, koji je preminuo u novembru prošle godine. Ulogu alfa i omege kluba preuzeo je njegov sin Miloš koji će tako ove sezone biti igrač, trener i predsednik Morave.

- Kao i do sada očekujemo neizvesnu utakicu u Vranju. Soko je odlična ekipa, a pogotovo su jaki na svom terenu. Mi na žalost na startu nećemo moći da računamo na kompletan sastav, jer će nam nedostajati nekoliko igrača, pre svih Dubljević. Naš cilj je da u prvom delu sezone pokušamo da se borimo za prvo mesto u Grupi B, što ni malo neće biti lako, jer su sve četiri ekipe izjednačene - izjavio je pred teško gostovanje komšijima Miloš Stamenković.

Osveženje u odnosu na prethodne sezone u Prvij ligi biće debi nove ekipe. Car Dušan Silni iz Paraćina je do sada učestvovao u takmičenjima ragbija 9, pa će meč u nedelju na stadionu Radničkog na Novom Beogradu biti istorijski kako za njih, tako i za srpski ragbi 13..

- Za kratko vreme uspeli smo da završimo sve formalnosi oko osnivanja kluba, formiramo ekipu i prijavimo se za takmičenje. Cilj je da na svim utakmicama damo svoj maksimum i što više namučimo protivnike, a nadamo se da ćemo zabeležiti i prvu pobedu ove sezone - izjavio je trener paraćinaca Ivan Patić.

Parovi 1. kola Grupa B Prva liga Srbije: (15.00) Soko Vranje - Morava Gepardi Leskova, (17.00) Radnički Novi Beograd - Car Dušan Silni Paraćin.