XS
SM
MD
LG

Ko će iznad crte ?

Još dva kola je do kraja regularnog dela prvenstva, a onda će se nakon završenog poslednjeg, tridesetog kola,pristupiti deljenju bodova na pola, kao i lige. Gornji deo tabele, koju čine plasirane ekipe od prvog do osmog mesta će pokušati da se u okviru play-off faze bore za titulu državnog prvaka ili domognu mesta koja vode u evropska takmičenja, a druga polovina tabele, timovi plasirani od devetog do šesnaestog mesta, će u okviru playout faze pokušati da izbore opstanak u najelitnijem fudbalskom takmičenju u Srbiji.

Što se tiče play-off faze, nakon odigranog minulog kola, Crvenoj zvezdi, Partizanu i Vojvodini, koji su ranije obezbedili učešće u doigravanju, pridružili su se kruševački Napredak i Mladost iz Lučana. Ostalo je neizvesno koja će tri tima biti iznad „crte“ i imati privilegiju da se bore za Evropu. Izvesno je da za ta tri mesta konkurišu pet klubova, a to su: Radnički iz Niša, Javor iz Ivanjice, Voždovac i Čukarički iz Beograda, i subotički Spartak.

Radnički iz Niša, čini se, ima najviše šansi da zauzme jedno od ta tri mesta. U poslednja dva kola gostuje Vojvodini i na Čairu dočekuje Javor, direktnog konkurenta za plasman. Postoje kalkulacije da bi se Nišlije plasirale u play-off čak i da oba susreta izgube, ali svaku nedoumicu bi otklonili ukoliko osvoje bar bod na poslednja dva susreta.

Voždovac zavisi isključivo od svojih rezultata. U poslednja dva kola se sastaje sa direktim konkurentima, Javorom u Ivanjici i Čukaričkim na krovu tržnog centra. Pobedom na gostovanju u Ivanjici, direktnog konkurenta bi praktično eliminisali iz dalje borbe, a u slučaju poraza, ostaje im da protiv Čukaričkog pobedom obezbede mesto iznad crte. Dva remija Zmajevima takodje mogu obezbediti plasman u gornjem delu tabele, ali bi to u mnogome zavisilo od rezultata na drugim utakmicama.

Javor Matis rešava problem plasmana ukoliko bude imao stopostotan učinak u poslednja dva kola preliminarne faze. Imaju težak zadatak, koji nije neostvarljiv. Dočekuju Voždovčane i gostuju u Nišu. Ukoliko osvoje četiri boda iz ove dve utakmice u mnogome će zavisti od ishoda drugih utakmica, a ukoliko budu imali polovičan uspeh još više bi zakomplikovali svoju situaciju.

Spartak iz Subotice je u poslednjih pet kola od mogićih 15 osvojio samo 4 boda, pa sada isključivo zavisi od ishoda drugih utakmica. Najviše bi im odgovrala da pored ostvarene obe pobede u poslednja dva kola, Javor izgubi bar jednu utakmicu ili Radnički obe. Sa Nišlijama Subotičani imaju bolji medjusobni skor. Sa istim brojem bodova u konačnoj računici bi im odgovarao i Voždovac, zbog bolje gol.razlike u medjusobnim susretima.

 

 

Čukarički kao i Subotičani do poslednjeg sudijskog zvižduka moraju viriti u tudje dvorište. Pobedama iz duela protiv Mladosti i Voždovca mogu da dođu do 42 boda, što im verovatno neće biti dovoljno za plasman među prvih osam ekipa.

Brdjani bi mogli da preteknu Voždovac, ako Zmajevi izgube ili osvoje bod u Ivanjici i onda gradskog rivala savladaju na Dušanovcu u poslednjem kolu.

Čukarički bi mogao da završi sezonu ispred Javor Matisa, ako Ivanjičani osvoje „samo“ tri boda u preostalih 180 minuta preliminarne faze prvenstva. Subotičani su dostižni za Čukarički ukoliko osvoje tri ili četiri boda do kraja trke.

Nakon formiranja tabele, takmičenje se nastavlja po sl.šemi: