XS
SM
MD
LG

FIM Svetski šampionat izdržljivosti – 24 sata Le Mana

Nakon dugogodišnje pauze, na Svetski šampionat izdržljivosti vraća se tim iz Srbije, koji će učestvovati na 24h Le Mana, od 15. do 16. aprila u Francuskoj.

Jubilarno, 40. izdanje jednodnevne trke, na mitskoj Bugati stazi u Francuskoj, održaće se 15. i 16. aprila. Nova sezona Svetskog šampionata izdržljivosti počela je prošlog septembra, kada je održan 80. Bol d’Or, na Pol Rikar stazi u Le Kasteleu u Francuskoj, a završava se na stazi Suzuka u Japanu u julu, posle ukupno pet takmičenja.

Istorija trka izdržljivosti za motore počela je septembra 1912. godine, daleko pre nego je sagrađena Bugati staza, 1966. godine. Prvo takmičenje u Le Manu, Trka 1000km” održana je tri godine nakon otvaranja trkačkog kompleksa, koji je tokom godina nekoliko puta rekonstruisan, a današnja staza, čiji je krug dugačak 4,185km, predstavljena je 2008. godine.

Ljubitelji moto takmičenja u našoj zemlji imaće za koga da navijaju na Svetskom šampionatu izdržljivosti, jer od Le Mana do Suzuke, na četiri trke, učestvovaće i AMSS-TRB Vidra tim Srbija.

Ekipu čini 15 ljudi, na motoru će se smenjivati Dragan Ljubinković, Željko Pavlović i Dalibor Miletić, a cilj je jasan, završiti trku.

Srpski tim ima veliku logističku i tehničku podršku u ekipi Jamaha JART iz Austrije. Takmičenje u Le Manu biće ultimativan test za ceo tim i prava prilika da se uigra ekipa i testira motor Jamaha R1, za predstojeće trke do kraja sezone, u Ošerslebenu, Slovačkoj i Suzuki, koje se voze u tri puta kraćem formatu, ukupno po osam sati.

Eurosport će takmičenje u Le Manu ispratiti direktnim prenosom, koji počinje u subotu 15. aprila u 14:45, a završava se oko 15:00 u nedelju na Uskrs.