XS
SM
MD
LG

100. Trka oko Italije

2017. godina je posebna za Điro, jer će se po stoti put održati Trka oko Italije. “Grande partenca”, odnosno veliki polazak je zakazan za 5. maj u Algeru na Sardiniji, odakle će takmičari preko Sicilije doći na sam južni špic Apeninskog poluostrva i krenuti put severa, a šampion jubilarnog Đira biće poznat 28. maja, kada se završi pojedinačni hronometar, dužine 28 kilometara, od Monce do Milana. Na trasi Đira 2017 nalazi se nekoliko čuvenih planinskih prevoja, koji su obeležili dugu istoriju trke, među kojima su Blokhaus, Mortiolo, Stelvio, Umbrail, Monte Grapa i Pordoi.

 

Ukupno šest etapa će se završiti na velikim nadmorskim visinama, gde će se favoriti nadati dobrim rezultatima i dragocenim sekundama za generalni poredak. Prvi planinski cilj takmičare očekuje već na četvrtoj etapi, na strmim padinama vulkana Etna.

 

Deveta etapa je dugačka samo 139 kilometara, ali je cilj na moćnom Blokhausu, nakon skoro 30 kilometara uspona. Promene u generalnom plasmanu se očekuju i na 14. etapi, koja je takođe kratka, 131 kilometar, gde će učesnici “odmarati” na ravnoj deonici pre penjanja na Oropu. 17. etapa vodi do planinskog cilja Kanacei, a dan kasnije sledi ispit izdržljivosti u Dolomitima. Neće biti lako takmičarima da prevale 137 kilometara od Moena do Ortiseija, jer će preći čak pet prevoja, među kojima su Pordoi, Valparola, Gardena, di Pinei Panidersatel i Pontives. Na 19. etapi vozače očekuje penjanje do cilja na Piankavalo. Ipak, “kraljevska etapa” će se voziti 16. dana, od Roveta do Bormija, preko Mortiola, mitskog Stelvia, na koji će se popeti čak dva puta i prevoja Umbraila, sa kojeg spust vodi do cilja u čuvenom skijaškom centru.

 

Učesnike očekuju i dva pojedinačna hronometra, na desetoj etapi u Umbriji i na samom kraju trke u Milanu, ali zbog zahtevnog profila Đira, ne očekuju se veće promene u trci za ružičastom majicom.

 

Eurosport će direktno ispratiti kompletnu trku u Italiji, a pre i posle svake etape na programu će biti emisija “Điro ekstra”, u kojoj će gostovati najbolji vozači.