XS
SM
MD
LG

Dorćol za spas, Novi Beograd debituje u Vitezu

U senci gostovanja juniorske reprezentacije Srbije u Norveškoj, ovog vikenda odrigraće se i dve bitne klupske utakmice u domaćem ragbiju 13. Oba meča igraju se u nedelju 7. maja sa istim početkom (14.00) – na Adi Ciganliji u 5. kolu Grupe A Prve lige Srbije u ragbiju 13 Crvena zvezda dočekuje Dorćol, dok će u Grupi A Balkan Super Ligi, Vitez iz Bosne i Hercegovine ugostiti Novi Beograd.

Meč na Adi možda već sada bude ključan u daljoj borbi za titulu, pošto se aktuelni prvak Dorćol nalazi na rubu ispadanja u Grupu B, čime bi već posle prvog dela sezone šampionski tron bio prepušten nekom od rivala. Prvi put u istoriji, Dorćolci su vezali čak četiri poraza, od toga tri u domaćem prvenstvu, pa su u ovom trenutku na začelju tabele sa svega dva boda.

Crvena zvezda - Dorćol

Dva od ta četiri poraza zabeležena su od najvećeg rivala, Zvezde, prvi u šampionatu, drugi u regionalnoj Balkan Super Ligi i oba su bila ubedljiva (50: 20 i 46:0). U međuvremenu skalp prvaku uzeo je i Partizan, ali i Radnički iz Niša koji na pozitivan načina nastavlja da šokira domaću ragbi javnost ove sezone. Poredak na tabeli je takav da čak sve četiri ekipe iz Grupe A do kraja spletom rezultata mogu ispasti u Grupu B i tako ispasti iz dalje trke za titulom u drugom delu sezone.

U najgoroj situaciji su ragbisti Dorćola kojima sada osvajanje Superkupa Srbije na startu sezone protiv Zvezde deluju kao daleka prošlost, pošto su ih u međuvremenu rivali ozbiljno nadigrali u prethodnim duelima, maksimalno koristeći ozbiljne povrede ključnih igrača šampiona.

Nema sumnje da će crveno-beli pokušati na Adi da dalje gurnu šampiona u rezultatsku provaliju u ukupno 34 duelu ovog rivalstva koje datira od 2009. godine. Stariji rival, Dorćol je do sada zabeležio 25 pobeda, od čega su sedam zabeležena u različitim finalima, prvenstva i Kupa Srbije. Sa psolednja dva vezana trijumfa Zvezda ima svega osam ukupno pobeda, uz istorijski poraz u prvoj međusobnoj utakmici pre skoro osam godina od čak 112:6, što sigurno služi kao dodatni motiv da se dotuče posrnuli rival.

Obe ekipe će biti oslabljene za članove ekspedicije juniorske reprezentacije – kod domaćina odsustvuju Trifunović, Kristić i Manak, dok za Dorćol neće igrati Šević, Tasić i Poštić. Ostaje da se vidi kakav je zdravstveni bilten i jednih i drugih, pogotovu Dorćolaca za koje su zbog ozbiljnosti situacije na prošloj utakmici u Nišu igrali roviti kapiten i trener Dalibor Vukanović, odnosno reprezentativac Stefan Nedeljković.

Ragbisti Viteza

U nedelju se istovremeno nastavlja i takmičenje u regionalnoj Balkan Super ligi. Na stadionu Jardol (takođe 14.00) Vitez će dočekati Novi Beograd, kojem će to biti debi u Grupi A regionalnog šampionata i samim time u međunarodnoj konkurenciji. Predstavnik Bosne i Hercegovine nije imao šansu u prvoj utakmici protiv Partizana početkom aprila, dok je ekipa Novog Beograda koju čine uglavnom igrači beogradskog Radničkog mnogo više rival po meri.