XS
SM
MD
LG

Otvoreno prvenstvo Francuske u tenisu – Rolan Garos

Krajem XIX veka, 1891. godine održano je prvo Otvoreno prvenstvo Francuske u tenisu, a 28. maja ove godine, počeće 116. Rolan Garos, drugi Gren slem u sezoni, jedini koji se igra na zemljanoj podlozi. Spora podloga i visok odskok lopti su glavne razlike između šljake i travnatih ili betonskih terena. Zbog toga, teniseri koji imaju moćan servis, ne mogu da se oslone na svoje glavno oružje. Na primer, Pit Sampras, jedan od najboljih tenisera svih vremena sa 14 osvojenih gren slem titula, nikada u Parizu nije prošao polufinale, a bez titula na Rolan Garosu su ostali i Džon Mekinro, Venus Vilijams, Stefan Edberg i Džimi Konors. Iz skupine teniskih velikana bez “Trofeja musketara” izašao je Novak Đoković, koji je prošle godine savladao Endija Marija u finalu, osvojio svoj prvi Rolan Garos i kompletirao Gren slem karijere i takozvani Nole slem, jer je srpski teniser u tom trenutku bio aktuelni šampion sva četiri najveća teniska turnira.

 

Prošlu sezonu će zauvek pamtiti i Špankinja, Garbinje Mugurusa, koja je u finalu priredila senzaciju, savladala Serenu Vilijams i osvojila prvi veliki trofej u karijeri.

 

Kao i prethodnih sezona, Eurosport će intenzivno pratiti turnir u Parizu, od kvalifikacija, koje počinju 22. maja, sve do poslednjeg meča, koji će se odigrati 11. juna. Ljubitelji tenisa imaće priliku da vide preko 300 sati direktnih prenosa iz Pariza, a pretplatnici Eurosport Plejera, moći će da izaberu bilo koji meč, jer je 15 terena pokriveno televizijskim kamerama i dostupno na www.eurosportplayer.com.

 

Ekipe na licu mesta pripremaće ekskluzivne reportaže, razgovaraće sa zvezdama belog sporta, a Barbara Šet i Mats Vilander će uređivati i voditi emisiju  “Gejm, Set i Mats”, u kojoj će ugostiti aktere najboljih mečeva Rolan Garosa. U Parizu će biti i “Komesar za tenis”, Džon Mekinro, koji će sa gledaocima Eurosporta podeliti svoja jedinstvena razmišljanja o takmičarima na drugom Gren slemu u sezoni. Važan član tima Eurosporta je i osvajačica 18 titula na Gren slem turnirima, Amerikanka Kris Evert, kao i Španac Aleks Koreča, koji će svakodnevno biti na samim borilištima u Parizu, intervjuišući aktere mečeva i analizirajući predstojeće i minule duele.

 

Credit: getty images