XS
SM
MD
LG

Završnica jubilarne Trke oko Italije

Nakon tri uzbudljive nedelje vožnje po Apeninskom poluostrvu, jubilarni 100. Điro završiće se u nedelju 28. maja u Milanu. Nemoguće je predvideti pobednika trke, jer pre Milana, peloton je pet dana proveo u Dolomitima i Alpima, a do cilja trke vodi pojedinačni hronometar u Milanu. Ako Tom Dumolan „preživi“ krstarenje po Dolomitima i poslednjim brdima trke, 26-godišnji Holanđanin bi mogao da zablista i na poslednjem hronometru, kako bi u ružičastom završio trku i upisao svoje ime u istoriju Đira. U završnim brdskim etapama očekuje se žestok duel dvojice favorita, Naira Kintane i Vinćenca Nibalija, kojima bi planove mogli da pokvare Tibo Pino i Ilnur Zakarin.

 

Takmičare poslednji ispiti izdržljivosti očekuju na 20. etapi, dužine 190 kilometara, gde će se peloton popeti uz jedan „zid“ i dva dugačka uspona, a 15 kilometara nakon poslednjeg, takmičare očekuje cilj na platou.

 

Poslednji put je hronometar na završnoj etapi Đira održan 2012. godine, kada su se za titulu borili Rajder Hešjedal i Hoakim Rodriges. Španac je na startnoj rampi imao ružičastu majicu i prednost od 31 sekunde, ali je Kanađanin bio daleko brži i trofej je osvojio sa 16 sekundi prednosti u odnosu na Purita.

 

Poslednja etapa Đira 100 vodi od Nacionalnog autodroma u Monci, gde će hronometraši okrenuti 5.8km dug krug na pisti za Formulu 1, odakle će krenuti put Milana. Čuvajući tradiciju vekovnog takmičenja, etapa u Milanu završiće se na Trgu Duomo, ispred impresivne milanske katedrale.

 

Nakon 27.6 kilometara agonije po ravnoj stazi, takmičari će ispratiti Điro 100 u istoriju.

 

Plan direktnih prenosa na Eurosportu:

 

subota 27.V u 12:00

nedelja 28.V u 13:00