XS
SM
MD
LG

Kriterijum Dofinea

Biciklistička trka, koju je 1947. prvi put organizovala lokalna novina „Dofine Libere“, smatra se najvažnijom pripremnom trkom za Tur de Frans, uz Tur Švajcarske, koji je na programu krajem juna.

 

69. izdanje Kriterijuma startuje u nedelju 4. juna u Sent-Etjenu, a završava se nakon osam etapa, na planinskom cilju Plato de Solaison.

Trku će otvoriti gradska etapa u Sent-Etjenu, gde takmičare očekuju kompleksni uslovi za nadmetanje tokom tri kruga. Naredne dve etape, u Arlanku i Tulinu, pružiće priliku sprinterima da zablistaju, pre nego se uobliči generalni plasma nakon pojedinačnog hronometra, dužine 23.5km. Prve begunce treba očekivanti na brdovitoj petoj etapi do Makona, koji će pokušati da steknu prednost pre ulaska u visoke Alpe. Na šestoj deonici takmičare očekuje brutalan uspon na Mont du Šat, dužine 8.7 kilometara, nagiba od čak 10.3%.

 

Poslednje dve deonice biće prava poslastica za sve ljubitelje biciklizma, jer će u subotu peloton krenuti iz italijanske Aoste do čuvenog ski centra Alpe d’Uez, preko vrhova Kol de Kušeron, Kol de Port, Kot de Grasin i surovog Kol de Saren (15.1km, 6.4%).

 

Poslednja etapa vodi od Albertvila do Plato de Solaisona, na kratkoj ruti od 115 kilometara, takmičari neće imati priliku da predahnu, jer ih očekuju dva uspona prve i dva druge kategorije.

 

Branilac titule biće Kris Frum, koji je prošle godine osvojio treći trofej na svom četvrtom takmičenju. Britanac je uvek nakon trijumfa na Kriterijumi osvajao i Tur de Frans, koji počinje 1. jula.