XS
SM
MD
LG

Evropska ragbi elita u Beogradu!

Beograd će u naredna dva biti ragbi centar Evrope. Ragbi 13 federaciji Srbije (R13FS) ponovo je pripala čast da ugosti ragbi elitu Starog kontinenta u okviru dva uzbudljiva takmičarska i kroz jedan radni dan koji će obeležiti godišnji Kongres Evropske ragbi liga federacije (RLEF)

U samo tri godine, Beograd je drugi put izabrana da bude domaćin čelnicima vodećeg tela evropskog ragbija 13 što je veliko priznanje za napredak i naporan rad R13FS. Kongres RLEF, koji je prvi put održan 2003. godine u Parizu, održaće se u subotu 24. juna u sali Opštine Stari grad.

 

Jovan Vujošević član UO R13FS i regionalni direktor RLEF

 

- Ne krijemo da smo veoma ponosni što nam je ukazana čast da budemo domaćini vodećim ljudima evropskog, pa i svetskog ragbija. To je još jedna potvrda da je Srbija postala jedan od stubova ovog sporta na Starom kontinentu i da sav naš trud ima ima efekta – izjavio je član Upravnog odbora R13FS Jovan Vujošević koji ujedno obavlja ulogu i regionalnog direktora RLEF za ovaj deo Evrope.

Očekuje se da će na Kongresu prisustvovati preko 40 delagata iz 21 zemlje članice RLEF. Takođe, prvi put će učestvovati i predstavnici budućih članova Evropske ragbi liga federacije – Albanija, Crna Gora, Rumunija i Makedonija. U prestonicu Srbije trebalo bi da stignu i pridruženi članovi RLEF, poput Kanade, Jamajke, SAD itd. Kongresom će predsedavati Moris Votkins, a svoje pristustvo potvrdili su predsednik Međunarodne ragbi liga federacije (RLIF) Najdžel Vud i direktor RLIF Dejvid Kolijer.

- Ragbi 13 zajednica u Evopi raste velikom brzinom i Srbija kao jedan od lidera u regionu već aktivno radi na što bržem integrisanju novih zemalja, pogotovu u ovom delu kontinenta gde je interesovanje za ovaj sport sve veće – dodao je Vujošević.

Jedna od bitnih tački dnevnog reda Kongresa biće i prva sezona Balkan Super Lige. Čelnici RLEF moći će tako u petak 23. juna na delu da se uvere u kvalitet regionalnih mečeva klupskog ragbija. Na stadionu FK BASK Arena na Carevoj Ćušriji igraće se takozvani se Balkan Super ragbi liga magični dan u okviru kojeg će se igrati dve utakmice: Dorćol – Lokomotiva Sofija (početak 18.00) i Radnički Niš – Vitez iz BIH (20.00).

 

Dorćol - Crvena zvezda, Balkan Super Liga

 

- Balkan Super liga je projekat za koji smo svi složni da mora da bude pokretačka snaga ragbija 13 u regionu. To će biti jedna od bitnih tema Kongresa, kao i sastanka. Prema nekim procenama liga bi u 2018. godini mogla da broji i 12 klubova, a svoje učešće najpre su najavili grčki klubovi – najavio je Vujošević proširenje regionalnog takmičenja koje trenutno broji osam klubova iz četiri zemlje.

Takmičarski deo održavanja Kongresa zaokružiće i drugi Euro 9 turnir. Tokom subote 24. juna na stadionu FK Radničkog sa Novog Beograda na turniru u ragbiju 9 takmičiće se Srbija, Bugarska, BiH i Ukrajna. S’obzirom na najavu čelnika RLIF da će biti pokrenut Svetski kup u ragbiju 9, jasno je da je Euro 9 turnir čije je prvo izdanje bilo takođe u Beogradu za vreme Kongresa RLEF pre dve godine ozbiljan korak u budućnost na inicijativu R13FS.

 

Vojislav Dedić reprezentativac Srbije

- Moram dodati i da ćemo u narednim danima imati mini kurs za sudije RLEF kao i niz neformalnih razgovora oko budućnosti našeg sporta na lokalnom, ali i na globalnom nivou. Ovom sveobuhvatnom organizacijom Beograd i Srbija žele da potvrde da su spremni kako na terenu, tako i van njega da prate visoke ambicije na nivu jedne zemlje koja je šesta u Evropi i trenutno 11. na planeti – poručio je Vujošević.

Ulazi na sve utakmice u petak i subotu su slobodni, a iz Ragbi 13 federacije Srbije najavljuju i dodatne propratne aktvinosti na samim mečevima tokom uzbudljivog međunarodnog ragbi vikenda.