XS
SM
MD
LG

2017 DFL Superkup: Borusjia Dortmund-Bajern Minhen

DFL Superkup se pod tim imenom održava osmi put, kao i svakog avgusta, meč šampiona Nemačke i osvajača DFB-Pokala obeležava početak nove sezone Bundeslige, koja startuje 19. avgusta. Osmo izdanje Superkupa Nemačke na programu je 5. avgusta (20:15 uživo na Eurosportu 2), kada će se u Dortmundu sastati Borusija i šampion Bundeslige, ekipa Bajerna. Domaćin susreta je aktuelni osvajač  DFB-Pokala, odnosno Kupa Nemačke, dok su gosti u ulozi branilaca DFL Superkupa, nakon trijumfa 2-0 2016. godine, takođe protiv Dortmunda.

Akteri susreta se nalaze na deobi prvog mesta, po broju osvojenih trofeja, tako da će u subotu, Bajern ili Borusija doći do rekordne šeste titule. Dortmund drugu godinu za redom, a ukupno deveti put, igra za trofej, dok će Bavarci rekordni šesti uzastopni put igrati svoje 11. DFL Superkup finale. Meč na Signal Iduna Parku obeležiće debi Petera Boza, koji je iz Arsenala došao u Dortmund i na klupi „milionera“ zamenio Tomasa Tuhela.

 

Istorija Superkup susreta Dortmunda i Bajerna:

1989: Bayern Munich 3-4 Borussia Dortmund

Po mnogima najzanimljiviji duel dva tima, koji je usledio nakon što je Jup Hejnkensov Bajrern osvojio četvrtu titulu u pet sezona, a Dortmund posle 24 godine osvojio prvi trofej, DFB Kup. Heroj susreta je bio Andreas Miler, kasnije šampion sveta sa Nemačkom 1990. godine, koji je u završnici Dortmundu doneo prvi trofej Superkupa.

2012: Dortmund 1-2 Bayern

Nakon 16 godina pauze, Superkup je ponovo u kalendaru, a finalni susret je održan na Alianc Areni, nakon što je Bajern izgubio finalni meč Lige šampiona.

2013: Bayern 2-4 Dortmund

Poslednja sezona Jupa Hejnkesa na klupi Bajerna donela je mnogo radosti Bajernu u duelima sa Dortmundom, računajući i trijumf u finalu Lige šampiona na Vembliju, kada su Bavarci slavili 2-1.

Tokom leta, klupu Bajerna je preuzeo Pep Gvardiola, ali debi Španca nije završen povoljno po Bavarce, jer su „milioneri“, zahvaljujući dvostrukom strelcu, Marku Rojsu, došli do ubedljive pobede.

2014: Bayern 0-2 Dortmund

Iako su Gvardiola i Bajern protutnjali kroz sezonu Bundeslige, nakon rekordnih 29 pobeda, DFL-Superkup je imao isti ishod kao pre godinu dana. Dortmund je na kraju sezone imao 19 bodova manje od Bajerna, ali su u meču za trofej uspeli da sačuvaju mrežu i postignu dva gola.

2016: Bayern 2-0 Dortmund

Posle tri uzastopna poraza, Bajern je uspeo da osvoji trofej, čime je novi strateg tima, Karlo Anćeloti, najavio još jednu uspešnu godinu.