XS
SM
MD
LG

Radnički 1923 u derbiju kola dočekuje beogradski Sinđelić!

U derbiju petog kola Prve lige Srbije fudbaleri kragujevačkog Radničkog 1923 ugostiće u subotu od 16 časova na „Čika Dači“ ekipu beogradskog Sinđelića. Izabranici trenera Slaviše Kovačevića su u dobroj formi, vezali su tri uzastopne pobede, ali će sutra naspram sebe imati veoma mladu i poletnu beogradsku ekipu, koja u dosadašnjem delu takmičenja još uvek nije osetila gorčinu poraza.

Kragujevčani ponovo žive za fudbal i za Radnički! Toga postanete svesni čim izađete na ulice ovoga grada i u prolazu čujete razgovor naših sugrađana, u kome se obavezno „umetne“ pitanje: „Ideš li u subotu na utakmicu?“. Sve je to logična posledica sjajnih rezultata koje prvoligaš sa „Čika Dače“ beleži na startu sezone. Tri pobede u nizu podigle su lestvicu očekivanja među pristalicama Radničkog, koji sada sa znatno većom dozom optimizma dočekuju svaku novu utakmicu svojih ljubimaca.

„Đavoli“ su u novu sezonu ušli prilično skromno, bez pompeznih najava i obećanja o instant povratku u elitu. Trener Kovačević je tokom leta naporno radio na uigravanju ekipe, ne žaleći se previše na činjenicu da klub nije u mogućnosti da mu obezbedi adekvatna pojačanja za viši stepen takmičenja. U isto vreme, čelnici Radničkog dali su sve od sebe da se skine zabrana registrovanja novih igrača, kako bi se makar za nijansu ojačao igrački kadar. I uspeli su u tome, doduše tek u finišu prelaznog roka, ali dovoljno da ekipa nakon poraza protiv Budućnosti iz Dobanovaca na startu sezone, sada „osvežena“ pridošlicama, veže tri uzastopne pobede.

Naporan rad uprave, struke i naravno igrača očigledno se isplatio. Ali u Radničkom ne nameravaju da stanu. Na krilima dobrih rezultata, ali bez neke preterane euforije, Kragujevčani dočekuju sutrašnji derbi sa Sinđelićem. Cilj je naravno nova pobeda, kojom bi se nastavila serija dobrih rezultata.

Foto: N. Kotlajić

Golman Lazar Raičević, jedan od junaka utakmice drugog kola protiv Metalca u Gornjem Milanovcu, ističe da je atmosfera u ekipi sjajna i nada se da će njegov tim, uz neizostavnu podršku sa tribina, ostvariti i četvrti prvenstveni trijumf.

– Osećam se fenomenalno nakon tri uzastopne pobede. Stručni štab i rukovodstvo veruju u nas, a mi se trudimo da svojim zalaganjem na treninzima i utakmicama vratimo dobrim rezultatima. U subotu nam dolazi kvalitetna ekipa Sinđelića koja takođe u dobroj atmosferi dočekuje ovaj susret. Očekujem zalaganje svoje ekipe i žestoku borbu kako bismo stigli do željenog rezultata, a to je naravno pobeda. U tome će nam pomoći naši najverniji navijači „Crveni đavoli“, koji nam uvek pružaju punu podršku. Očekujem da će pristalice Radničkog doći u što većem broju i podržati nas u dostizanju našeg cilja, a to su nova tri boda. – izjavio je Raičević za zvanični sajt kluba.

Sutrašnji rival Kragujevčana je takođe ostavio sjajan utisak na startu sezone. Nakon uvodnih pobeda nad ČSK Pivarom i Jagodinom, Sinđelić je u prethodna dva kola remizirao sa TSC-om i Novim Pazarom. Sa skorom od osam osvojenih bodova, Beograđani trenutno drže četvrtu poziciju na tabeli.

Radi se o veoma mladoj ekipi, sa prosečnom starošću igračkog kadra od 22,7 godina. Treba reći da su Beograđani u prethodna četiri kola primili samo jedan pogodak, što znači da će napadači Radničkog morati poprilično da se namuče u nameri da „otključaju bravu“ svog sutrašnjeg rivala. Ovde treba pomenuti i tradiciju, koja je na strani beogradskog tima. Naime, Radnički i Sinđelić su u sezoni 2015/16 odigrali dve utakmice u Prvoj ligi Srbije, i u oba susreta slavili su Beograđani (3:1 i 3:0).

Trener golmana u Radničkom 1923, Dejan Jelčić, dobro je upoznat sa kvalitetima sutrašnjeg rivala.

– U goste nam dolazi jedna mlada, nadasve disciplinovana i organizovana ekipa koja je sastavljena od momaka koji su prošli omladinske škole naših najtrofejnijih klubova. Da se radi o dobro organizovanoj ekipi, govori i činjenica da su u prethodna četiri kola imali skor od dve pobede i dve nerešene utakmice, uz pozitivan skor sa tri data i jednim primljenim golom. Da naglasim i to da je tradicija na strani gostiju koji su nas u sezoni 2015/16 pobedili u oba susreta i to ubedljivo sa 3:1 i 3:0. Ali tradicija je tu da bi se rušila, što je naša ekipa pokazala u prethodnom kolu kada je donela sva tri boda sa uvek neugodnog gostovanja u Jagodini. – sumira Jelčić i dodaje:

– Posle prvog kola i poraza na našem terenu izdigli smo se poput feniksa i pokazali tj. opravdali moju prethodnu konstataciju, a to je zajedništvo koje vlada u timu. Svi igrači u svakom trenutku su spremni da odgovore zadacima koje pred njih postavi stručni štab. Ne postoji prvi tim već smo svi zajedno jedan tim (igraci, stručni štab, rukovodstvo kluba i naravno navijači). Raduje i činjenica da smo u poslednja tri kola neporaženi i to bez primljenog gola što nam daje za pravo da se i u subotu, u derbiju kola Prve lige Srbije, nadamo pozitivnom rezultatu i da obradujemo sve Kragujevčane koji su verovali i veruju u ovu mladu ekipu. Kragujevčani, „Crveni đavoli“, dođite da se radujemo zajedno, da još jednom pokažemo ljudima u Srbiji zašto je „Čika Dača“ neosvojiva tvrđava. –  poručio je trener golmana u kragujevačkom prvoligašu.

U ostalim mečevima 5. kola sastaju se: Novi Pazar – TSC, Inđija – ČSK Pivara, Sloboda – Metalac, Temnić 1924 – Budućnost i Radnički (P) – Dinamo.

Dva meča 5. kola već su odigrana. Jagodina je slavila na gostovanju Teleoptiku sa 2:0, dok je Proleter u Novom Sadu bio bolji od Bežanije rezultatom 3:2.


30 .kolo Prva liga Srbije
TSC 7 : 0 Temnić 1924
Sloboda 0 : 3 Radnički (P)
Inđija 1 : 1 Proleter
Teleoptik 0 : 0 Bežanija
Radnički 1923 0 : 3 Dinamo
Novi Pazar 2 : 2 Budućnost
Sinđelić 2 : 1 Metalac
Jagodina 3 : 2 ČSK Pivara
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Proleter 30 20 5 5 65
2 Dinamo 30 20 3 7 63
3 Metalac 30 17 6 7 57
4 TSC 30 15 9 6 54
5 Inđija 30 12 9 9 45
6 Sinđelić 30 13 6 11 45
7 Bežanija 30 11 11 8 44
8 Teleoptik 30 10 10 10 40
9 Novi Pazar 30 9 13 8 40
10 Budućnost 30 9 11 10 38
11 Radnički 1923 30 10 6 14 36
12 Sloboda 30 9 7 14 34
13 Radnički (P) 30 8 7 15 31
14 Temnić 1924 30 6 8 16 26
15 ČSK Pivara 30 4 10 16 22
16 Jagodina (-6) 30 3 7 20 10