XS
SM
MD
LG

Mačva upisala još jedan istorijski uspeh

Nakon plasmana u Super ligu Srbije koji su Šapčani priželjkivali šest i po decenija, današnjom pobedom nad ekipom Bačke i plasmanom u osminu finala KUP-a Srbije,  Fudbalski klub „Mačva“ postiže još jedan istorijski uspeh, nakon 30 godina. Poslednji put Šapčani su bili učesnici KUP-a Jugoslavije u fudbalu koji je nosio naziv „Maršal Tito“ 1988/89. godine, kada su stigli do polufinala.

Zbog loših vremenskih uslova i obilnih padavina tokom celog dana, utakmica šesnaestine finala KUP-a Srbije sa ekipom Bačke odigrana je u izuzetno teškim uslovima. U današnjoj utakmici Mačva je imala veći broj šansi i već u prvom poluvremenu priliku za dva pogotka, ali je susret završen bez golova, pa su penali odlučili pobednika.

Dve sjajne odbrane golmana Mačve, Dušana Puletića, Šapčanima donose pobedu rezultatom 4:2. Prvi pogodak za Šapčane sa bele tačke postigao je Jordan Jovanović, potom za 2:0 mrežu je zatresao Miloš Adamović, za 3:1 Petar Gigić i za krajnih 4:2 Filip Arsenijević. Golove sa bele tačke za ekipu Bačke postigli su Milan Makarić i Miroslav Bjeloš.

Na konferenciji za novinare nakon utakmice trener OFK „Bačka“ Zvezdan Milošević ocenio je današnji susret kao fer i korektnu utakmicu i da je pobeda Mačve potpuno zaslužena.

„Mačva je od početka utakmice igrala muški i korektno. Ušli su u utakmicu bolje nego mi i snašli se bolje na terenu. Mi smo imali problem od početka, jer naša ideja da igramo fudbal na ovakvom terenu kakav je bio danas to nije bilo moguće onako kako želimo. Prvo poluvreme je Mačva bila bolja i trebalo je po meni i da vodi. Drugo poluvreme smo odigrali malo bolje, ali je to bilo nedovoljno za pobedu“ rekao je Milošević.

Šef Stručnog štaba FK „Mačva“ Dragan Aničić čestitao je igračima obe ekipe na fer borbi u preteškim uslovima usled obilnih padavina i dodao da je Mačva ovim plasmanom počela da piše novu istoriju.

„Nakon ulaska u Super ligu Srbije, ovaj plasman u KUP Srbije je još jedan istorijski uspeh kluba koji se nalazi među 16 najboljih u Srbiji. Danas smo iskoristili priliku da se dokažu igrači sa manjom minutažom i dokazali su da na njih može da se ozbiljno računa. Posle pobede u prvenstvu, današnji uspeh je još jedan podstrek za neki dalji rad i pokazatelj da smo na pravom putu“, naveo je Aničić.

Ekipa Mačve nastupala je u sledećem sastavu: Dušan Puletić (g) Gjorgievski, Hrubik, Ristivojević, Jevtić, Đurišić (N. Jovanović od 80. min.), J. Jovanović, Milinković (Adamović od 71. min), Arsenijević, Vladisavljević i Marković (Petar Gigić od 60. minuta).

Istorijat KUP-a „Maršala Tita“

Godine 1988. i 1989. upamćene su po najvećim dometima Mačve u najmasovnijem takmičenju – Kupu Jugoslavije „Maršal Tito“. Šapčani su startovali od polufinalnih utakmica na području Srbije, pobedom protiv Obilića u Beogradu (na penale). Finalna utakmica protiv Novog Pazara, u Šapcu je dobijena rezultatom 2:0, a Mačvi je pripao pehar lista "Politika" kao najuspešnijem timu sa teritorije Srbije.

Za protivnika u šesnestini finala Mačva je izvukla renomiranog prvoligaša iz Osijeka, kojeg je na njegovom terenu nakon nerešenog razultata 2:2, pobedila sa 3:2 u produžetcima. Od osmine finala igrale su se po dve utakmice. Protiv Napretka u Kruševcu bilo je 0:0, a u revanšu u Šapcu 2:0 za Mačvu, kojoj je ovo bio prvi plasman u četvrtfinale kupa od njenog osnivanja.

Voljom žreba za protivnika je dobijen Dinamo iz Zagreba, jedan od najtrofejnijih klubova u zemlji. Na utakmici u Šapcu bilo je 1:0 za Mačvu. U Zagrebu do poslednjeg minuta bilo je 1:1, a onda pirova pobeda Dinama od 2:1, jer se pogodak u gostima računao dvostruko.  Na polufinalnoj utakmici, protiv Partizana u Beogradu, Mačva je poražena sa 2:1. Revanš u Šapcu pred 10 hiljada gledalaca i pored Televizijskog prenosa, bio je pravi praznik. Nerešenim rezultatom 0:0, uz pomoć sudije Lipovca, Partizan se "provukao" u finale.

Ekipa Mačve je najčešće igrala u sastavu: Mićić (Kolarić), S. Petrović, A. Mičić, D. Živanović, M. Đukić, D. Matić, M. Kovačević, M. Arsenijević (A. Grujić), Ž. Ostojić (D. Tomić), D. Radosavljević i D. Jošić (B. Radovanović).

pr Ana Acan