XS
SM
MD
LG

FIS Svetski kup u Finskoj

Nakon tradicionalnog okupljanja u oktobru na Retenbah glečeru, najbolji skijaši i skijašice putuju u Laponiju, u zemlju “Deda Mraza”, gde će se održati prvi slalom u sezoni. Pobednici u obe konkurencije će uz dragocene bodove i novčane nagrade dobiti i mladog irvasa, koji će ostati u Finskoj i odrastati sa svojom porodicom.

 

I dok zima postepeno osvaja Evropu i Severnu Ameriku, u Laponiji je već nekoliko nedelja idealna klima za sportove na snegu. Tako će biti i predstojećeg vikenda, kada su na programu prve trke u najzahtevnijoj tehničkoj discipline u alpskom skijanju.

 

Prve će na stazu izaći devojke, 11. novembra, dok će muškarci nastupiti dan kasnije. Stazu za devojke postaviće Hanes Cehling iz Austrije, a kapije za drugu trku pozicioniraće Slovenac Denis Steharik. Staze za slalomske trke u muškoj konkurenciji projektovaće Daniele Simončeli i Marko Feifer. Italijan je samo jednom postavio kapije za trku Svetskog kupa, na kraju prošle sezone u Aspenu, kada je njegov vozač Patrik Taler imao najbolje vreme, ali je ukupnu pobedu odneo Šveđanin Andre Mirer. Manfred Melg, koji je poslednju sezonu završio na trećem mestu i već je bio na podijumu u Leviju, slovi za favorita u nedelju, ali treba imati u vidu i Stefana Grosa, Đulijana Racolija i Patrika Talera.

 

Odlučujuću, drugu trku postaviće renomirani trener iz Austrije, Marko Feifer, koji je u poslednje tri sezone šest puta rojektovao kapije. Ipak, austrijski skijaši su samo jednom slavili na stazi koju je postavio Feifer, pre četiri godine u Val d’Izeru, gde je pobedio Mario Mat. Takmičenje u Leviju će se održati bez povređenog Marsela Hiršera, a pored najboljeg slalomaša na trci neće učestvovati ni mladi Kristijan Hiršbihl.

 

Ipak, za očekivati je da Austrija ima skijaša na podijumu, jer će nastupiti Mihael Mat, Manuel Feler, Marko Švarc i Mark Digruber.

 

Eurosport će direktno prenositi sve četiri trke iz Finske, u subotu su na stazi devojke, u 10 i 13 časova, dok će se muškkarci nadmetati dan kasnije u istim terminima.