XS
SM
MD
LG

RTS i Savez prebacuju odgovornost: Zbog Zvezde i Partizana otkazan prenos Nais-Šabac!
Odluka takozvanog Javnog TV servisa da prenosi samo jedan duel polufinala Kupa Srbije, i to onaj u kome su akteri Crvena zvezda i Partizan, pri tom izostavljajući drugi par, odnosno Nais i Šabac, izazvala je protest ovih klubova, ali i građana. Iako iz RTS-u tvrde da za prenos nije bio presudan izbor klubova, već termin, u Vaterpolo savezu kažu da je upravo RTS birao termine.

Polufinala su zakazana za subotu, 16. decembar, a Nais i Šabac igraće od 18 sati; foto: Vanja Keser

Pravdajući se da u vreme kada igraju Nais i Šabac, RTS ima ugovorenu obavezu da uživo prenosi utakmicu Svetskog klupskog prvenstva u fudbalu, iz uprave javnog TV servisa kažu da je presudan bio termin kada se igraju utakmice u Srbiji.

Istovremeno kada se igra prva polufinalna utakmica Kupa Srbije u vaterpolu, RTS emituje direktan prenos finalne utakmice Svetskog klupskog prvenstva u fudbalu, jer smo ugovorom obavezani da utakmicu emitujemo direktno. Za emitovanje druge polufinalne utakmice između Zvezde i Partizana bio je presudan termin, a ne izbor klubova - kažu u RTS-u.

Međutim, jedan od problema zbog kojih su učesnici finalnog turnira “iz unutrašnjosti” kivni, a što su izrazili u otvorenom pismu Javnom servisu, je što je žreb odlučio da upravo oni budu drugi polufinalni par. To znači da bi u vreme kada RTS prenosi fudbalsko prvenstvo, trebalo da igraju baš beogradski klubovi, pa bi termin za prenos na RTS-u bio slobodan za prenos meča Nais - Šabac.

Iz Vaterpolo saveza Srbije ovo potvrđuju i navode da je do rokade termina utakmica došlo upravo na zahtev RTS. Nais Vaterpolo savez Srbije

Nais zamera RTS-u što nisu pokazali volju da ugovore drugi termin početka utakmice; foto: print screen/Vaterpolo savez Srbije


Klubovi se žale RTS-u, građani podržali

U pismu potpisanom sa “Sportski pozdrav iz tamo neke unutrašnjosti”, klubovi iz drugog polufinala pitaju zašto su navijači “večitih” privilegovani u odnosu na Nišlije i Šapčane, posebno skrećući pažnju na to da je u pitanju Javni servis, a ne komercijalna televizija.

Da li ova vaša odluka znači da je plasman vaterpolo klubova Nais i Šabac na “fajnal for” manje vredan ili medijski manje atraktivan? Ako je ovo zadnje u pitanju, podsetićemo vas da su tribine plivališta u Šapcu i Nišu gotovo uvek pune, a da po zvaničnim podacima VSS upravo ova dva kluba imaju najviše gledalaca u Srbiji - pišu klubovi.

Protest Naisa i Šapca podržala je i Nacionalna koalicija za decentralizaciju, gde su podsetili da bi trebalo da Javnom servisu “svi građani Srbije budu jednako važni”, a da ovom odlukom rade upravo suprotno - zapostavljaju ulogu “da budu u službi svih građana”.

 


18 .kolo RVL - A2
Solaris 10 : 7 Vojvodina
Medveščak 13 : 12 Nais
Valjevo 5 : 11 BVK Crvena zvezda
Šabac 18 : 4 Zadar 1952
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 BVK Crvena zvezda 16 16 0 0 48
2 Šabac 16 11 2 3 35
3 Vojvodina 16 10 2 4 32
4 Nais 16 9 1 6 28
5 Medveščak 16 6 2 8 20
6 Solaris 16 6 1 9 19
7 Valjevo 16 5 0 11 15
8 VA Cattaro 16 3 2 11 11
9 Zadar 1952 16 1 0 15 3