XS
SM
MD
LG
20.12.2017 Administrator

Brazilska zvezda u odbrani Veprova – Endru Bernardini

Novo u nizu velikih pojačanja Divljih veprova je fantastični sejfti brazilske reprezentacije, Endru Bernardini, koji u Kragujevac stiže nakon nastupa u najjačim ligama Evrope sa nemačkim Berlin Rebelsima, i treće uzastopne titule šampiona Brazila, ovoga puta sa Sada Kruzeirom.

Iako tek dvadesettrogodišnjak, ovaj momak rođen u Londonu, koji pored brazilskih ima i italijanske korene, poseduje ogromno iskustvo, kako u Brazilu tako i Evropi.

Karijeru je, sa 15 godina, započeo u omladinskom pogonu London Blitza, da bi se 2011. preselio u Brazil, gde je nastupao za lokalni Timbo Rex. Kako se sezone u Evropi i Južnoj Americi ne poklapaju, 2015. godine je najpre igrao za Lucern Lionse iz Švajcarske, a zatim se vratio Ti-reksima i pored dugo željene titule osvojio i priznanje za najboljeg defanzivca brazilskog šampionata.  Istu praksu ponovio je i prošle godine. Tada je Ancona Dolphinsima pomogao da sa perfektnih 10-0 osvoje južnu diviziju Italije, ali ne i da izbegnu eliminaciju u plej-ofu. Međutim, titula sa Timbo Rexom je odbranjena, a Bernardini je pored uloge na terenu bio i defanzivni koordinator ekipe koja je primila najmanje poena. Pred prošlogodišnje B Evropsko prvenstvo pozvan je da nastupi za Italiju, ali je odbio kako bi igrao za Brazil.

Minula sezona je za njega bila možda i najuspešnija. Kao startni sejfti Berlin Rebelsa iskusio je najprestižnije evropsko međunarodno takmičenje BIG6 i najjaču ligu starog kontinenta, nemački GFL. Na putu ka Eurobowlu zaustavila ih je slabija poen razlika, pošto su sva tri tima u grupi završila sa skorom 1-1, pa je uprkos porazu od Berlinaca, dalje otišao Franfkurt Universe, dok ih je u četvrtfinalu domaćeg šampionata eliminisao kasniji šampion, Schwabisch Hall Unicorns. Sa 37 teklova, Bernardini je bio jedan od najboljih obarača tima, a zabeležio je i po jednu intersepciju i isforsirani fambl. Zatim je osvojio treću uzastopnu titulu prvaka Brazila, ali sada sa Kruzeirom. Izabran je u idealnu postavu lige i bio najbolji defanzivac Brasil Bowla sa pet teklova i po jednim sekom i intersepcijom. U nedelju je predvodio Brazil do pobede nad Argentinom (38:0), a nedugo zatim završio pregovore sa Wild Boarsima.

Amerikanac Šejn Li Vong, bivši igrač Veprova koji im sada umnogome pomaže kao član regrutnog odbora, otkrio je da su Kragujevčani već duže vreme pratili ove Bernardinijeve partije.

- Endru je na našem radaru već par godina, ali nikada nismo uspeli da nađemo pravi tajming. Sada je bio prioritetno pojačanje za nas, u planovima za proboj u TOP 10 timova Evrope.Pruža nam veliki opseg na poziciji sejftija, ogromno iskustvo, prirodni „lovački“ instinkt i, moje omiljeno, on je veliki udarač. U našoj defanzivnoj šemi tražimo od sejftija mnogo teklova širom terena i jedva čekamo da ga vidimo u toj ulozi. Ima šampionski pedigre, sjajne fizičke mogućnosti i tokom cele karijere se adaptirao na različite šeme. Ne možemo poželeti više od stranca i ponosni smo što je postao Vepar – naglasio je Šejn Vong, jedan od najomiljenijih Amerikanaca koji je igrao u Veprovima.

Bernardini je otkrio zašto se pored brojnih ponuda odlučio baš za Wild Boarse.

- Veprovi su konkurentan tim, nacionalni šampioni i učestvuju u evropskom takmičenju. Izabrao sam ih jer sam siguran da ću doživeti sjajna iskustva sa njima i da ću postati bolji igrač kao član te organizacije.Znao sam da američki fudbal u Srbiji postoji, ali su Veprovi jedini tim čije sam utakmice gledao i sa kojim sam bio u kontaktu. Stekao sam utisak da je nivo fudbala jako dobar i da je to tačno ono što sam tražio. Radi se o fizikalnom timu, sa krupnim igračima i klub izgleda kao velika organizacija koja naporno radi na ostvarenju svojih ciljeva– istakao je Bernardini.

On je dodao da u Kragujevac dolazi sa najvišim ambicijama.

- Definitivno očekujem super iskustvo na terenu sa mojim novim timom. Moj cilj je da Veprovi ostanu šampioni Srbije, ali da ove sezone osvojimo i CEFL. Očekujem naporan rad mene i mog tima na ostvarenju ovih ciljeva. Sa sobom donosim takmičarski duh i radnu etiku i smatram da je to potrebno kako bismo kao tim postajali bolji i bolji svakog dana – zaključio je Bernardini.


Panthers Pančevo 44 : 0 Celtis Sombor
Blue Dragons Beograd 14 : 37 GAT Dukes Novi Sad
Sirmium Legionaries SM 6 : 39 Vukovi Beograd
Indians Inđija 14 : 40 Wild Boars Kragujevac
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por SCR
1 Wild Boars Kragujevac 7 7 0 1.000
2 Vukovi Beograd 7 6 1 0.857
3 GAT Dukes Novi Sad 7 5 2 0.714
4 Blue Dragons Beograd 7 4 3 0.571
5 Indians Inđija 7 3 4 0.429
6 Sirmium Legionaries SM 7 2 5 0.286
7 Panthers Pančevo 7 1 6 0.143
8 Celtis Sombor 7 0 7 0.000