XS
SM
MD
LG

Dodik: Stojimo na raspolaganju svakom klubu

Minula godina bila je veoma uspješna na svim nivoima za Igokeu. Peto mjesto u ABA ligi nadograđeno je duplom krunom u BiH, a posebno je važna titula juniorskog tima koji se prošetao Ligom mladih bez ijednog poraza.

Sve je zaokruženo dolaskom Dorela Rajta, koji je četiri sedmice bio glavna zvijezda regionalnog takmičenja. Pokazao je NBA kvalitet i ubrzo pojačao Bamberg, ali za kratko vrijeme ostavio sjajan utisak u Laktašima. Generalni menadžer Igokee Igor Dodik osvrnuo se na dolazak bivšeg NBA šampiona.

- Njegov dolazak u Igokeu možemo posmatrati kao uspjeh, takav igrač ne ide bilo gdje. Dugo smo pregovarali, nije znao gdje je Balkan, a kamoli Laktaši. Doprinio je promociji kluba i sada mlađi Amerikanci znaju i raspituju se za Igokeu - rekao je Dodik.

Juniorski tim, koji vodi Žarko Milaković, imao je sjajnu godinu. Šampioni BiH izborili su Fajnal for ABA lige (27. i 28. januara u Laktašima), a u seniorskoj konkurenciji, gdje nastupaju za Student, ušli su u finale Kupa Republike Srpske.

- Kada smo počinjali sa projektom omladinske škole bilo je teško da nagovorimo roditelje da puste djecu u Igokeu, jer do prije tri godine nismo ništa radili s njima. Sada je mnogo drugačije. Imamo odlične uslove, izašli smo iz okvira BiH i izmjerili se sa Partizanom, Crvenom zvezdom, Cedevitom i ostalim klubovima - rekao je Dodik.

Odlični uslovi i infrastruktura te dobra struka osnova su za proizvodnju igrača, a Igokea sve to tima.

- Trebalo je mnogo ranije da krenemo sa ovim projektom. Finansijska situacija je bila bolja, a košarka je više praćena. Nismo to tada prepoznali, ne kažem da nije bilo pokušaja, ali je nedostajalo strpljenja. Za sve je potreban višegodišnji ciklus - dodao je Dodik.

Kao glavni prospekt u juniorskom timu figurira 17-godišnji Dalibor Ilić, ali mnogo obećavaju i ostali momci poput Aljoše Jankovića ili Nemanje Živkovića, od kojih se očekuje da u budućnosti nose igru prvog tima.

- U dogovoru sa stručnim štabom procijenili smo da ove sezone nisu spremni za taj korak i to je dobro, jer momci napreduju u Prvoj ligi RS. Sljedeće sezone očekujemo dva, tri igrača u prvom timu, većina momaka počeće pripreme pa ćemo vidjeti ko će ostati da igra. Igraćemo i juniorsku Evroligu, to je još jedno priznanje. Sve je više skauta koji se raspituju za naše igrače. Očekujemo da nam se ulaganja vrate, usmjerili smo se da klub živi od prodaje igrača - izjavio je prvi čovjek Igokee.

Aleksandrovčani godinama nemaju pravu konkurenciju u BiH, stvoren je veliki jaz između klubova iz ABA lige i onih koji igraju nacionalna prvenstva pa bi osnivanje druge ABA lige trebalo da smanji tu razliku.

- To je odličan projekat i uz osnivanje juniorskog takmičenja najveći uspjeh aktuelnog rukovodstva regionalnog takmičenja. Obezbijedili smo finansijsku stabilnost za narednih osam godina i na narednoj sjednici Skupštine biće još novina. Druga ABA liga trebalo bi da oživi centre poput Vršca ili Čačka, a omogućili smo sredinama iz Republike Srpske da se razvijaju. Tako sada Mrkonjić Grad, Trebinje, Bijeljina i Banjaluka imaju priliku da naprave iskorak, naravno uz dodatna ulaganja. Stojimo na raspolaganju svakom klubu, prije nekoliko godina ponudili smo saradnju Borcu da dignemo klub, ali je tadašnje rukovodstvo odbilo naš prijedlog pa smo prešli na druge opcije - zaključio je Dodik.

Glas Srpske