XS
SM
MD
LG

Dodik u centru pažnje

Još jednom se videlo i potvrdilo – Košarkaški klub Igokea je najbolji i najveći sportski ambasador Republike Srpske.
Prvenstvena utakmica 16. kola regionalne ABA lige protiv Partizana NIS (67:74) posvedočila je ono što mnogi vide i znaju, ali teško priznaju – Aleksandrovčani uspravno i dostojanstveno nose sportski barjak Republike Srpske koja je 9. januara proslavila svoj 26. rođendan.
Za izabranike trenera Dragana Bajića rezultat nije bio pozitivan, Beograđani su zasluženo pobedili, iako je i Igokea imala svoju šansu. Međutim, razlika između velikih i onih koji sigurnim hodom koračaju putem da postanu velikani, bila je presudna. Igokea je uspela da stigne jedanaest poena zaostatka za Beograđanima, minut ipo do kraja izjednačila na 65:65, ali tajm-aut crno-belih, trojka Vilijamsa-Gosa i majstorije Novice Veličkovića su odlučile pobendika.
Praznik košarke i sporta nije izostao. Uvek je tako kada u Laktašima gostuju beogradski večiti rivali, Partizan NIS i Crvena zvezda. To su spektakularne utakmice na kojima se okupljanu navijači i ljubitelji košarke od sedam do 77 godina, možda i oni mlađi, ali i vremešniji. Igokein košarkaški hram još jednom je bio poprište dramatičnog susreta u kojem su se, jedan na drugog, namerili veliki rivali, ali i sportski prijatelji.
-Propustili smo svoje prilike, a Partizan NIS to kažnjava. Nismo imali snage za potpun preokret u finišu – rekao je košarkaš Igokee Vuk Radivojević.
Ono što je za svaku pohvalu jesu ambijent i atmosfera. “Grobari” na visini zadatka, bez ijednog jedinog incidenta, ružnog povika, dlanovima i šalovima bodrili su “Parni valjak”, domaći simpatizeri korektni i odani svom klubu. U trenucima kada se lomila utakmica gostujući navijači “dali su krila” svojim ljubimcima, Igokea kao da je bila gost… Ustvari, bila je dostojanstven i fenomenalan domaćin. I u porazu se prepoznaju veliki i oni koje krasi čojstvo.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji ne propušta domaće utakmice kluba čiji je idejni tvorac, kao bivši košarkaš, i ovaj put dobio je ovacije. Kolika je njegova popularnost najbolje svedoče scene pre, za vreme i posle utakmice, mnogi su pohitali da se pozdrave s njim i fotografišu za uspomenu. Među njima deca, odrasli, “Grobari”, obični ljudi, bivši sportisti, ali i predstavnici beogradske ekspedicije…
Dodik, kao i uvek, blagonaklon prema ljudima, za svakoga je imao vremena, izašao mu u susret, poklonio nekoliko minuta, fotografisao se… Iako je žurio zbog profesionalnih obaveza nikoga nije odbio. I po tome se vidi, ustvari, da je Košarkaški klub Igokea kolektiv kojeg vode istinski domaćini, entuzijasti i ljudi otvorenog srca, baš kakav je i prvi među njima – Milorad Dodik.
Na ovim principima i osnovama živi se večno i beskonačno, tako se postaje velik(an)…


S. Basara/Sportski zurnal

Milorad Dodik