XS
SM
MD
LG
28.02.2018 Administrator

Dodatke prehrani birajte u odnosu na cilj treninga

Foto: Idealno.rs

Mnogi rekreativci i profesionalni sportisti uzimaju suplemente i različite dodatke sportske prehrane kako bi unapredili svoje zdravlje i ispunili nutritivne nedostatke koje ne dobijaju redovom ishranom.

Zahvaljujući naprednom onlajn servisu Idealno.rs koji vam omogućava da na jednom mestu proverite i uporedite ponude svih domaćih sportskih veb prodavnica, kupovina dodataka sportskoj prehrani može biti jednostavna, brza i povoljna.

Iako sportska prehrana ne može da zameni kvalitetnu i raznovrsnu svakodnevnu ishranu, suplementi vam svakako mogu pomoći na putu ostvarivanja sportskih ciljeva. Ali u ogromnoj ponudi dodataka sportskoj prehrani, kako da izaberete pravi?

  • Otvorite kategoriju Sportska prehrana na Idealno.rs – proverite i uporedite sve proizvode sportske prehrane poput proteina, aminokiselina, glutamina, vitamina i minerala, kao i proizvoda za gubitak telesne masnoće
  • Obavezno instalirajte besplatan dodatak za Chrome 1-2-3 Kupovina s Idealno.rs – otkrijte najbolje ponude sportske prehrane u svim domaćim veb prodavnicama.
  • Pregledajte ponude i uporedite proizvode koji vam se sviđaju – izaberite i pregledajte različite proteinske dodatke ishrani i međusobno ih uporedite po karakteristikama i cenama.
  • Proverite savete i vodiče za kupovinu – ovo posebno važi za početnike, pročitajte savete i vodiče vezane za grupe proizvoda koje vas zanimaju i donesite informisane i pametne odluke o kupovini.
  • Ne zaboravite na aktuelne kataloge i letke svih sportskih prodavnica – na portalu Idealno.rs redovno se objavljuju svi aktuelni katalozi i leci prodavnica sportske opreme i prehrane, nemojte ih propustiti.

Ovo su dodaci sportskoj prehrani koji će raditi za vas

Dodatke prehrani uzimamo da bismo poboljšali performanse na treningu, povećali snagu i izdržljivost, povećali nivo energije i koncentracije. Ne zaboravite da sportska prehrana mora biti komplementarna sa svakodnevnom prehranom, nikako ne smeju da zamene vaše redovne i izbalansirane obroke.

Pročitajte naš vodič i otkrijte koji vam suplementi mogu pomoći da izvučete najviše dobrobiti od svojih sportskih rutina.

· ZA TRENING SNAGE

Jedan od najviše proučavanih dodataka prehrani je kreatin i upravo je on najzaslužniji za poboljšanje maksimalne snage i energije uložene u obavljanje treninga. Kreatin deluje kao pojačivač stanica i doprinosi punoći i izdržljivosti mišića, i tako omogućava da na treningu odradite maksimalan broj ponavljanja s maksimalnim opterećenjem.

Postoje različite forme kreatina, kreatin monohidrat je najpopularniji, najprovereniji i najviše testiran među njima, i prema zastupljenosti sportskih dodataka prehrani zauzima vrlo visoko mesto. Preporučuje se uzimanje kreatina pre treninga.

· ZA RAST MIŠIĆA

Brži rast mišića podstiču dodaci prehrani koji omogućavaju pojačanu sintezu proteina koji grade mišiće. Jedan od najznačajnijih sastojaka dodataka prehrani koji utiče na rast mišića je BCAA, odnosno aminokiselina razgranatog lanca koja se sastoji od tri esencijalne aminokiseline koje telo ne može samo da proizvede pa se nužno mora unositi ili kroz hranu ili u obliku suplemenata. Kada se uzimaju tokom treninga, BCAA mogu da produže performanse i da ubrzaju oporavak nakon treninga.


Foto: Idealno.rs

BCAA mogu da pomognu telu u podizanju energije, pojačavanju sintezu proteina, mogu da pojačaju snagu i da podstaknu rast mišića. Ove aminokiseline se prirodno nalaze u namirnicama koje imaju visok udeo proteina, a kao suplement preporučuju se naročito za vreme treninga zbog mogućnosti povećanja energije, zaštite mišića i bržeg oporavka.

· ZA BOLJU ENERGIJU I KONCENTRACIJU

Na efekat svakog treninga vrlo važnu ulogu imaju nivo energije i mogućnost zadržavanja koncentracije, odnosno fokusa. Za energiju i fokus svakako se preporučuje uzimanje dodataka koji sadrže kofein – najčešće korišćen pojačivač koncentracije i opšte fizičke i psihičke razbuđenosti. Preporučuje se uzimanje kofeina pre treninga jer poboljšava izdržljivost, koordinaciju i pojačava rad srca.

· ZA ZAŠTITU ORGANIZMA

Ovo je jedan od ciljeva koji je isti kod svakog treninga, ojačan i zaštićen organizam je potreban svima a u tome nam mogu pomoći antioksidansi koji značajno utiču na zaštitu ćelija, sprečavajući ili usporavajući njihova oštećenja. Iako ih prirodno unosimo konzumacijom voća i povrća ili morskih plodova, mogu se proizvesti i na veštački način, a najčešći antioksidansi su beta-karoten, likopen, vitamini A, C i E.

Osim antioksidansa, za zaštitu organizma se preporučuje i uzimanje vitamina E koji pomaže u održavanju zdravlja kože, krvotoka i zdravog imuno sistema.

Idealno.rs treba da bude vaše prvo mesto pre kupovine sportske prehrane

Sve nabrojane suplemente, a i mnoge druge dodatke sportskoj prehrani potražite na Idealno.rs, zato što je to jedino onlajn mesto koje vam omogućava:

  • da na jednom mestu uporedite prodavnice i cene sportske prehrane koje želite da kupite
  • da proverite savete i vodiče za kupovinu sportske prehrane
  • da prelistate sve aktuelne akcijske kataloge i letke omiljenih sportskih prodavnica
  • da najbolje sportske ponude veb prodavnica pregledate i na mobilnom ili tabletu

Idealno.rs je deo grupacije Ceneje, koja upravlja najvećim regionalnim portalima za uporednu kupovinu – slovenačkim Ceneje.si, hrvatskim portalom Jeftinije.hr i bosanskim portalom Idealno.ba. Time je potrošačima u regionu omogućeno da putem interneta, čak i na mobilnim uređajima, svakodnevno upoređuju više od 2 miliona aktivnih ponuda iz skoro 1000 veb prodavnica.