XS
SM
MD
LG
23.05.2018 Administrator

Crveni trg (4): Gradovi na moru i zatvoreni grad

Nova tri grada koja ćemo Vam predstaviti pre dva najpoznatija ruska grada su Soči, Kaljiningrad i Nižnji Novgorod.

 

Foto: visti-sochi.org

 

Grad na obali Crnog mora i domaćin Zimskih olimpijskih igara 2014. godine je Soči. To je omiljeno letnje odmaralište za Ruse, a sam grad ima nešto više 400.000 stanovnika. Skoro tri veka je bio pod turskom vlašću, a Staljin ga je pretvorio u turističko mesto.

Stadion prima 48.000 gledalaca, a prvi meč će na njemu igrati Portugalija i Španija. Zatim se sastaju Belgija – Panama, Nemačka – Švedska i Australija – Peru. Biće domaćin jednog duela osmine finala i jednog četvrtfinalnog okršaja.

 

Foto: russiatrek.org

 

Kalinjingrad je ruska enklava na Baltičkom moru i graniči sa Poljskom i Litvanijom. Tokom istorije zvao se Kenigsberg i bio je sedište Države Tevtonskog reda, Prusije i Nemačke pokrajine Istočne Pruske, da bi nakon Drugog svetskog rata pripao Sovjetima i tada dobija ime po Mihajlu Kalinjinu. Ima 459.000 stanovnika, a stadion prima 35.000 gledalaca. Hrvatska će tu igrati protiv duel sa Nigerijom, onda dolaze Srbija i Švajcarska, pa Španija i Maroko, te na kraju Engleska i Belgija.

Nižnji Novgorod se nalazi na ušću Oke u Volgu i ima preko 1,2 miliona stanovnika. Zanimljivo je da su Sovjeti od 1927. godine ovo mesto nazvali Gorki, po Maksimu Gorkom i u njega je proteran tvorac ruske hidrogenske bombe – Andrej Saharov, a u tom period je bio i zatvoreni grad sa strogo kontrolisanim ulascima i izlascima stanovnika. Na stadionu kapaciteta 45.000 gledalaca igraće Švedska i Južna Koreja, Argentina i Hrvatska, Engleska – Panama i Švajcarska – Kostarika. Pored toga tu će se igrati po jedan meč u osmini finala i četvrtfinalu.

Foto: lukoil.com

 

Crveni trg (3): Put na istok
Crveni trg (2): Kazanj, Saransk i Samara
Crveni trg (1): Ta velika Rusija