XS
SM
MD
LG

Raspisana potjernica za Mamićem

ŽUPANIJSKI SUD u Osijeku izdao je nalog za uhićenjem Zdravka Mamića koji je danas zbog krađe novca iz Dinama osuđen nepravosnažno na šest i po godina zatvora.

Nakon što policija utvrdi i službeno da do Mamića ne može doći, za njim će biti izdata međunarodna potjernica.

"Nakon što MUP utvrdi na kojem je graničnom prelazu okrivljeni napustio Hrvatsku, jer se prema postojećim podacima nalazi u Bosni i Hercegovini, sud će policiji dati nalog za raspisivanje međunarodne potjernice , po kojoj Mamić može biti uhapšen  u bilo kojoj zemlji izvan EU. Ukoliko se okrivlje nik zatekne u nekoj članici EU, izdat će se evropski nalog za hapšenje", kazao je Hini glasnovornik Suda Miroslav Rožac.

No, bez obzira na potjernicu Mamić neće biti izručen Hrvatskoj. On, naime, ima dvojno državljanstvo, i ono BiH i hrvatsko, pa je i ministar bezbijdnosti BiH Dragan Mektić već izjavio kako je zakon jasan te predviđa da Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj.

To nije prepreka da Mamić kaznu odsluži u BiH. Podsjetio je kako Hrvatskoj stoji na raspolaganju mogućnost da od BiH zatraži prihvaćanje i provedbu svoje sudske presude kako se to već zbivalo u prošlosti, primjer u slučaju Branimira Glavaša.

U takvim situacijama nadležan je Sud BiH koji formalno razmatra presudu izrečenu u drugoj državi i izdaje nalog za njeno provođenje.

Bosanskohercegovački sud do sada je u pravilu potvrđivao takve presude bez bilko kakvih izmjena,  iako mu teoretski na raspolaganju stoji i mogućnost smanjenja izrečene kazne.

Dakle, ako Zagreb zatraži da Mamić kaznu odsluži u BiH, na osnovu postojećeg međudržavnog sporazuma i kada presuda bude pravomoćna to će tako i biti, izjavio je u Sarajevu ministar bezbjednosti  BiH Dragan Mektić.

Foto: index.hr/Pixsell