XS
SM
MD
LG

Omladinci Inđije ispunili zadati cilj

Omladinski sastav Fudbalskog kluba Inđija je uspeo da obezbedi opstanak u elitnoj ligi Srbije za taj uzrast. Osvojeno je prvo mesto iznad crte, a kada se vidi spisak timova koji su morali u niži stepen takmičenja taj uspeh je tim i vredniji. Iza zeleno belih je i jedan tim koji u seniorskoj konkurenciji nastupa superligaškom društvu, Napredak iz Kruševca, te Radnički iz Pirota i Kragujevca i Moravac Orion iz Mrštana.

Omladinci FK Inđija, foto: Anđelko Belić

Vreme je i za sumiranje utisaka pa tako je i započeo svoje izlaganje trener omladinaca Miroslav Blanuša,

"Pre svega veliki uspeh za nas. To nam je negde bio primarni cilj kada smo započeli ovu sezonu. Naravno da nam je i cilj da što više igrača ove godine iz omladinske selekcije pređe u prvi tim. Mislim da smo mi negde izborili opstanak tri, četiri kola pred kraj kada smo pobedili u Kragujevcu. Tada smo sedam bodova odmakli poslednjem pratiocu, a to je bio Napredak iz Kruševca. Možda ovih poslednjih pet kola smo negde bacili taj uspeh u zapećak, ali je ovo velik uspeh pošto nam je ovo prva godina u ovom takmičenju".

Kakva su očekivanja za drugu godinu, koliko igrača ostaje ?

"Mi smo u ovoj sezoni imali pet, šest pa čak i sedam igrača koji imaju prava i da igraju u narednoj godini.  Sigurno je da će biti puno problema. Mi ćemo verovatno ponovo biti u tom drugom delu tabele gde ćemo se verovatno naći u nekoj borbi za opstanak. Ipak je to druga godina, mislim da smo i mi iskusniji. Ti igrači koje sam pomenuo imaju već godinu dana u nogama ovu ligu. Mislim da ćemo biti iskusniji za ovu celu sezonu".

Koje su to linije u klubu koje bi trebalo pojačati ?

"U svakoj liniji nam treba bar po jedan igrač. Od golmana, preko defanzivne, srednje linije i napada. Treba nam u svakoj liniji jedan dobar igrač. Mi nećemo opet nešto forsirati da dovodimo igrače sa strane. Neka naša zamisao je da budemo tu centar Srema. Da to budu igrači, naravno pre svega iz Inđije, Stare pazove, Rume, Sremske mitrovice i naravno po neki igrač iz Novog sada. Ali da budemo ipak neki centar Srema i ove regije".

Problem golmana je bio evidentan. Ne samo u golmanu Vojvodiću, već u samoj konkurenciji. Obično je to u klubu "rak rana" ?

"Slažem se. Pre svega Vojvodić je fantastičan momak, ali je ove godine imao problema sa povredom. I drugi golman se povredio, tako da nismo imali dobru konkurenciju. Imali smo tu poteškoća, ali mislim na kraju da smo uspeli i pored tih problema u borbi za opstanak".

Za igrače koji dolaze iz kluba u omladinski pogon iz kadetske selekcije, ima li su kvaliteta ?

"Ja sam praktično u ovoj drugoj polusezoni priključio četiri igrača iz kadeta koji su bili po našoj proceni najtalentovaniji. Već smo polako počeli da ih guramo u "vatru" i polako pripremamo za narodnu sezonu. Naravno da će doći još pet, šest, ali ova četiri smo procenili da su najtalentovanija koji će imati malu prednost u početku priprema u odnosu na stale".

Priključićete kadete, ali u ovoj polusezoni ste ostali bez nekoliko standardnih igrača. Sigurno je da je i to uticalo na situaciju u kojoj ste se našli da se borite za opstanak do kraja ?

"Na polusezoni nas je napustilo četiri standardna igrača. Kostić, Leđanac, Bajić i Panjak. Sigurno je da se to osetilo. Mi smo praktično tek pred kraj druge polusezone, kako se to kaže "namestili igru" i počeli da dajemo neke prave rezultate. Imali smo i jako težak raspored na početku polusezone gde smo gostovali ekipama koje se uslovno  bore za opstanak, a dolazile su nam ekipe koje su u gornjem delu tabele, Crvena Zvezda, Partizan, Brodarac.. Gde smo imali jako težak raspored. To je u ovoj ligi negde presudno. Kada dobro počeneš sezonu i kada neko samopouzdanje dobiješ odmah na početku. Kada ti dođu Crvena Zvezda, Partizan, Brodarac, Čukarički, jako je teško uzeti bodove i kod kuće i na strani. U ovoj ligi si osuđen da nemaš pravo na puno propusta. Kod ekipa koje su u donjem delu tabele, ako kod kuće od njih izgubiš, praktično ulaziš u ozbiljan problem za opstanak u ligi".

Omaldinski sastav je praktično škola za prvi tim, seniorski sastav. Kakva je tu sada situacija i koga Vi možete da preporučite ?

"Ima tu igrača na koje će klub da računa. Počev od kapitena Banjca, malog Radića, Nemanje Mrđe, Stanojevića, golmana Vojvodića, Unkovića, Krstića.... na koje će prvi tim sigurno da računa. Očekujem da će početi pripreme za prvi tim, ali da li će se izboriti, kakav će biti njihov status sigurno zavisi od trenera prvog tima. Ima potencijala".

Prvo okupljanje pred novu sezonu ?

"Sve zavisi od toga kada počinje prvenstvo. To je negde od petog, desetog jula najkasnije će da počunu pripreme".

Ono što nismo pitaliu, Vaš status, ostajete li u Inđiji ?

"Ja, imam neki dogovor sa klubom. Treba da sednemo i razgovaramo. Pošto su ljudi iz kluba, naravno bili zauzeti sa seniorskim timom, imamo neki dogovor da u narednih par dana, sednemo i napravimo neku analizu predhodnog dela prvenstva. I da vidimo da li ćemo nastaviti saradnju i ubuduće, Ja, moram da istaknem da sam zadovoljan sa odnosom i saradnjom sa direktorom i predsednikom kluba, Bili su jako puno uz nas. Moram i da pohvalim igrače koji su bili fenomenalni i u prvoj polusezoni i drugoj polusezoni. Bilo je tu muke, bilo je tu svakojakih problema. Ali smo na kraju svi zajedno uspeli da ostvarimo cilj".

Kada se već pominje saradnja, kakava je bila sa trenerom prvog tima, šefom stručnog štaba ?

"Odlična. Pohvalio bih ovom prilikom šefa stručnog štaba. Imali smo jako korektnu saradnju. Nekolicina igrača je trenirala svake nedelje sa prvim timom. Kad god je trebalo. Nadam se da ćemo saradnju nastaviti i ubuduće".


Spartak 2 : 0 Radnički (P)
Partizan 3 : 4 Crvena zvezda
Čukarički 1 : 2 Brodarac
Napredak 5 : 2 Radnički 1923
Radnički (N) 3 : 3 Rad
Vojvodina 6 : 1 Internacional
Moravac Orion 2 : 8 Voždovac
OFK Beograd 2 : 0 Inđija
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 24 4 2 76
2 Brodarac 30 23 5 2 74
3 Partizan 30 19 6 5 63
4 Čukarički 30 18 6 6 60
5 Spartak 30 16 7 7 55
6 Rad 30 13 7 10 46
7 Voždovac 30 13 6 11 45
8 Internacional 30 13 3 14 42
9 Vojvodina 30 10 9 11 39
10 OFK Beograd 30 11 4 15 37
11 Radnički (N) 30 9 7 14 34
12 Inđija 30 7 5 18 26
13 Napredak 30 5 10 15 25
14 Radnički (P) 30 7 1 22 22
15 Radnički 1923 30 5 4 21 19
16 Moravac Orion 30 3 4 23 13