XS
SM
MD
LG

Zemljaci iz Podgrmeča rivali u Kalinjingradu

Sergej Milinković-Savić i Haris Seferović, dva sveta, dve reprezentacije, dve karijere, fudbaleri Lacija i Benfike, Srbije i Švajcarske, srešće se na stadionu u Kalinjingradu u petak veče u susretu drugog kola grupe E Svetskog prvenstva u Rusiji.

Međutim, i Sergej i Haris imaju nešto zajedničko u svom životu, mesto porekla – Sanski Most. Iako su rođeni u Španiji i Švajcarskoj, Sergej u Ljeidi, a Haris u Surzeu, obojica vuku koren iz Podgrmeča, prvi iz Zdene, predgrađa iz pravca Lušci-Palanke, a drugi Mahale, naselja u strogom centru. 
Nikola Milinković, bivši fudbaler Bečeja i internacionalac u Španiji, Portugaliji i Austriji ponikao je u Fudbalskom klubu Radnički iz Zdene koji više ne postoji, a iduće godine bi proslavio 40. rođendan. Otišao je u Vojvodinu u potrazi za fudbalskim angažmanom, u Novom Sadu upoznao košarkašicu Milijanu Savić s kojom je stekao i dva sina, Sergeja i Vanju, svetske omladinske šampione sa Novog Zelanda 2015. godine.

Sergej Milinković-Savić je rođen u Španiji, 27. februara 1995. godine i nije imao priliku da poseti rodni grad svog oca Nikice, kako su Nikolu od milja zvali u Sanskom Mostu, jer je ovaj krajiški grad ostao van granica Republike Srpske 10. oktobra iste godine kada se rodio, a Zdena opustošena i pretvorena u veliko gubilište.

I danas mnogi Sanjani, u rasejanju, od Prijedora i Banjaluke do Beograda i Novog Sada sećaju se Nikice Milinkovića kao izuzetno talentovanog fudbalera i strogog profesionalca, bez poroka, posvećenog lopti i uspehu, koji danas živi u Srbiji.

-Bili smo komšije i Nikica je uvek odavao znakove ozbiljnosti i posvećenosti, mnogo je trenirao i voleo fudbal. Zato je i uspeo u životu jer u inostranstvu mogu da nastupaju samo oni najbolji, a on je dvanaest godina igrao na vrhunskom nivou i to u zemljama gde je na sceni ponajbolji fudbal u Evropi. Hvala Bogu sinovi su “puvukli” na njega fudbalski gen i možemo da budemo srećni što imamo dva asa koji će još dugo da igraju za reprezentaciju – istakao je Novak Petrović, nekadašnji fudbalski sudija iz Sanskog Mosta, kasnije Banjaluke, čiji sin Dragan trenutno nosi FIFA znak, kao jedini arbitar iz Republike Srpske na A listi.

Haris Seferović je rođen 22. februara 1992. godine u Švajcarskoj. Potiče iz radničke porodice koja se “trbuhom za kruhom” krajem osamdesetih godina prošlog veka preselila u “zemlju sira, satova i čokolade”, tu je i odrastao, dobio državljanstvo i stekao pravo nastupa za Švajcarce. Iako su u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine želeli da angažuju fudbalera koji je sa kadetskom reprezentacijom Švajcarske bio šampion sveta 2009. godine, Haris se odlučio za ovu reprezentaciju, otac Hamza pustio ga je da odluči sam jer je u to vreme potpisao ugovor sa Grashopersom.

-Imao sam želju da igram za BiH, ali se nisu poklopile mnoge stvari i sada igram za Švajcarsku – rekao je Haris Seferović koji često dolazi u Sanski Most i humanitarno pomaže najugroženije porodice u ovom gradu.

Tako će dvojica Podgrmečlija, rođeni u belom svetu, sa korenom iz Sanskog Mosta, stajati jedan nasuprot drugom na najvećoj svetskoj fudbalskoj smotri i ne znajući da imaju nešto zajedničko – poreklo!

Podgrmeč je oduvek davao sinove svetu sporta kao što su: Ilija Pantelić, Radomir Antić, Tehvid Jakupović, Miloš Jojić, Nikica Vezmar, Milorad Bilbija, Milenko Zorić, Ivan Basara…

Milan Milančić Miljević

Fudbalski klub Podgrmeč iz Sanskog Mosta osnovan je 4. aprila 1944. godine na slobodnoj teritoriji posle oslobođenja od fašističkog agresora, a najzaslužniji za osnivanje prvog kluba u “Titovoj Jugoslaviji” bio je general major JNA, učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Milan Milančić Miljević.
FK Podgrmeč, koji danas ima prefiks “NK” bio je klub pobratim sa splitskim Hajdukom s kojim je često igrao prijateljske utakmice.

Kup Republike Srpske

FK Podgrmeč je ratnih devedesetih godina bio učesnik Kupa Republike Srpske, a još se pamte nezaboravne utakmice protiv Elektrobosne iz Jajca, Borca iz Drvara i Šatora iz Glamoča u premijernom izdanju najstarijeg takmičenja na prostorima današnje “Dejtonske zemlje”.
Iz Sanskog Mosta bio je i Živko Ćeranić, tadašnji predsednik Podgrmeča, vlasnik kompanije “Motoring” koja je u najtežim godinama bila sponzor Fudbalskog saveza Republike Srpske. Tragično je izgubio život na ratištu 1995. godine.

Sergej Milinkovic Savic FOTO: metro.co.uk


Srbija 0 : 2 Brazil
Švajcarska 2 : 2 Kostarika
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Brazil 3 2 1 0 7
2 Švajcarska 3 1 2 0 5
3 Srbija 3 1 0 2 3
4 Kostarika 3 0 1 2 1