XS
SM
MD
LG

Anortozis dočekao Aca i titulu

Kraljevački odbojkaški trener Aleksandar Aca Bošković pravi je primer uspešnog genetskog koda. Njegov otac Dušan Bošković, rodonačelnik kraljevačke odbojkaške škole i osnivač Ribnice, preneo je svoje najbolje nasledniku koji je predanim radom i velikim trudom uspeo da izađe iz senke priznatog i poznatog oca. Pre skoro dve godine Aleksndar Bošković je stigao na Kipar i postao trener ženske ekipe Anortozisa. Bio je to veliki izazov, jer ovaj poznati kluba sa rajskog ostrva pet godina čeka trofej državnog šampiona.

U prvoj godini sam se upoznovao sa situacijom u kiparskoj odbojci, učio jezik, trudio se da se snađem što bolje. Rezultatski prva sezona je bila dosta dobra, bili smo četvrti u prvenstvu i igrali finale Kupa, a ekipa je izuzetno mlada. To je bio dobar polaz za ovu sezonu koju smo okončali na najbolji mogući način – priča Aleksandar Bošković.

Doneo im dugo čekani trofej - Aleksandar Bošković sa svojim igračicama

Anortozis je kolo pre kraja osvojio pet godina čekanu titulu što je naravno među vatrenim navijačima izazvalu pravu euforiju.

Na Kipru je specifičan sistem takmičenja. U prvom delu sezone se igra svako sa svakim, a onda se liga deli, odnosno igra se mini liga prva četiri tima. Mi smo u minu ligu ušli sa prve pozicije, ali sa istim brojem bodova kao drugi i treći na tabeli i nešto boljom set razlikom. Liga je vrlo izjednačena, jer je pre početka mini lige svako svakoga pobeđivao od ova četiri tima. Mini ligu smo odigrali vrhunski, mnogo bolje od ostalih i to je donelo da kolo pre kraja i teoretski obezbedimo prvo mesto i donesemo novu titulu prvaka. Iskreno, ogroman uspeh i velika satisfakcija kako za ljude koji vode kluba, tako i za mene kao trenera i sve igračice. Mnogo smo truda i energije uložili da bi smo bili najbolji.

Anortozis je priznato ime i van granica Kipra?

Klub je osnovan još 1911. godine. Nekada je bio na teritoriji Famaguste, dela ostrva koji je sada pod turskom upravom. Anortozis važi za jedan od najvećih klubova na Kipru, u sastavu sportskog društva je mnogo klubova iz skoro svih sportova i svi su višestruki prvaci Kipra. Drugim rečima Anortozis je ime na Kipru, jedna velika tradicija, klub koji izaziva respekt u ovom delu starog kontinenta.

Titula čekana pet godina - odbojkašice Anortozisa sa navijačima proslavile uspeh

U kiparskoj ženskoj odbojci nema naših igračica, nema ni trenera, osim junaka ove priče?

Za razliku od muške odbojke gde smo više zastupljeni na Kipru, u ženskoj nema srpskih igračica i trenera. Maksimalan broj stranaca u ekipi je tri, tako da svaka ekipa koristi tu mogućnost i to su vodeći igrači u kiparskim klubovima. U Anortozisu sezonu smo počeli sa dizačem iz Venecuele Sorija Pačeko, primačem iz Estonije Natalija Bratuhina i jako dobra Brazilka Žulijana Kaetano Serafim. U mini ligi smo angažovali i Hrvaticu Maju Burazer na poziciji korektora. Pokazalo se da smo ove godine mi napravili najbolji izbor.

Ne zaboravlja Aco Bošković da pomene ko je najzaslužniji što je on trenerski put nastavio na rajskom ostrvu.

Velika zahvalnost Milanu Žarkoviću. On je institucija na Kipru, njegovo ime otvara sva vrata, njegova se ovde ceni i poštuje. Žare je ostavio neizbrisiv trag u kiparskoj odbojci i da nije bilo njega ne bih ni ja sada brao lovorike na Kipru. Povezani smo tim kraljevačkim genetskim odbojkaškim kodom. Osvojena titula je delom posvećena i njemu, da zna da nije pogrešio.

Kraljevački odbojkaški stručnjak ostaje na klupi novog prvaka Kipra?

Imam ugovor još godinu dana,a posle ćemo da vidimo. Lepo mi je na Kipru, tu sam sa porodicom, deca ovde idu u školu. Voleo bih da ostanem i duže, ali to se u ovom poslu nikada ne zna – zaključuje Aleksandar Bošković trener koji je posle pet godina doneo titulu prvaka kiparskom Anortozisu.