XS
SM
MD
LG

Računica: Kako sve Srbija može da prođe u drugu fazu Svetskog prvenstva?

Reprezentacija Srbije napravila je lijep uvodni korak na Svjetskom prvenstvu, no poslije te pobjede nad Kostarikom (1:0) uslijedio je remi Brazila i Švajcarske (1:1) zbog čega se situacija u grupi E prilično zakomplikovala pred dva preostala kola.

Evo kako sve “orlovi” mogu u nokaut fazu:

SCENARIO PRVI – Pobijedi Švajcarce i počni da slaviš

Ako bi ekipa Srbije pobijedila Švajcarsku, u meču koji se u petak od 20 sati igra u Kalinjingradu, sa maksimalnih šest bodova iz dve utakmice prebrinula bi sve brige oko prolaska dalje, bez obzira na rezultate u tri preostale utakmice grupe E, piše Blic.rs.

SCENARIO DRUGI – Remi sa Švajcarskom i kreću vratolomije

Ako bi Srbija podijelila plijen sa Švajcarskom, e onda postaje baš zanimljivo. Postoji 27 kombinacija kada je riječ o mogućim ishodima na tri preostale utakmice (Kostarika igra sa Brazilom, potom i Švajcarskom, a mi sa Brazilcima, a kako svaki meč može da se završi “troznakom”, odnosno pobjedom jednog, pobedom drugog tima, ili remijem, matematika kaže – tri na treći je 27. I, evo šta to znači za “orlove”

Varijanta 2.1

Remi sa Švajcarskom, pobjeda Brazila nad Kostarikom

U tom slučaju, u posljednje kolo bi se ušlo sa tabelom na kojoj Srbija, Švajcarska i Brazil imaju po četiri boda, a otpisani Kostarikanci bi ostali na nuli. Ako bi Švajcarska pobijedila Kostariku, a Srbija Brazil – “orlovi” idu kući. Ako bi Švajcarska pobijedila Kostariku, a Srbija odigrala neriješeno sa Brazilom, orlovi bi imali broj bodova kao oni, a onda odlučuje gol-razlika. Dakle, Brazilci bi prošli dalje ako bi sa više od 1:0 pobijedili Kostarikance, ali Srbija ne bi mogla da prođe ako Brazil isto odigra sa Kostarikom kao “orlovi”, ali ako Srbija da više golova u remiju sa Švajcarskom (2:2, 3:3…). Ako se dogodi da i srpska reprezentacija odigra 1:1 sa Švajcarskom, a i 1:1 sa Brazilom, koji sa 1:0 pobijedi Kostariku, između Srbije i Brazila (a možda i Švajcarske, ako ona isto minimalno pobijedi Kostarikance) u kome bi odlučivali fer-plej poeni.

Treba ih imati što manje, a svaki pojedinačni žuti karton donosi jedan bod, drugi karton istom igraču na jednom meču – 3 boda, direktan crveni karton četiri, a žuti, pa crveni čak pet. Ako se baš podesi su obe ekipe iste u svemu isti, FIFA će obaviti žrijeb ko ide dalje.

Varijanta 2.2

Remi sa Švajcarskom, remi Brazila sa Kostarikom

U tom slučaju, u posljednje kolo bi se ušlo sa tabelom na kojoj Srbija i Švajcarska imaju po četiri boda, Brazil dva, a Kostarika jedan. U trećem kolu bi remi sa Brazilom bio dovoljan za proplazak dalje, naravno i pobeda, dok bi nas poraz doveo u nezgodnu situaciju. Tada bi morali da se uzdamo u to da Švajcarska izgubi od Kostarikanaca, pa da ekipe Srbije među tri tima sa po četiri boda. Tada bi se stvorila mini-tabela od tri učesnika, u kojoj bismo mi imali četiri boda zbog pobjede nad Kostarikom i remija sa Švajcarskom, Kostarika tri, a Švajcarska nijedan, pa bi “orlovi” išli dalje.

Varijanta 2.3

Remi sa Švajcarskom, poraz Brazila od Kostarike

Posljednje kolo bi bilo onda baš uzbudljivo, jer bi na tabeli mi i Švajcarci vodili sa po četiri boda, Kostarika bi bila treća sa tri, a Brazilci u opasnosti da ispadnu, jer bi ostali na jednom. I, onda, u završnoj rundi prve faze, Brazil bi morao da nas pobijedi da bi prošao dalje, što nije nimalo naivna situacija. Ako bude takva situacija pred posljednje kolo, pobjeda bi Srbiji značila prolazak, a i remi sa Brazilom bi mogao da nas odvede u nokaut fazu, jer ne postoji mogućnost da nas i Švajcarska i Kostarika istovremeno prestignu, jer bismo imali pet bodova. Poraz od Brazila bi, poslije remija orlova sa Švajcarskom, u ovoj, trećoj varijanti scenarija, značio da Brazil dolazi na četiri boda, koliko bi imala i Srbija, pa bi onda sve zavisilo od ishoda meča Švajcarska – Kostarika. Pobjeda Kostarikanaca bi značila da se pravi mini-tabela između Srbije, Brazila i Švajcarske, u kojoj se računaju samo bodovi i pogoci iz međusobnih duela. Brazil bi tu bio najbolji, zbog pobjede nad “orlovima” koju spominjemo kao eventualnost u ovom scenariju, Srbija bi ostala jednom bodu, koliko bi imala i Švajcarska. Ako bi, uz poraz Srbije od Brazila, Kostarika i Švajcarska odigrali nešrešeno, u mini-tabeli, kao ekipe sa četiri boda, iza vodeće Švajcarske (5 bodova) bile bi Srbija, Brazil i Kostarika. U tom trouglu, svi bi imali po tri boda, jer je “svako nekog pobijedio”, pa bi odlučivala gol-razlika, a možda i fer plej poeni. A ako bi Švajcarska savladala Kostariku, uz poraz Srbije od Brazila, onda bi dalje prošli rivali “orlova”, Švajcarska zbog više bodova, Brazilci zbog pobjede u direktnom sudaru sa

Ako bi “orlovi” izgubili od Švajcarske, onih matematičkih 27 opcija i dalje postoji, ali… Da krenemo redom sa tri osnovne varijante:

Varijanta 3.1

Poraz od Švajcarske, pobjeda Brazila nad Kostarikom

Na tabeli bi po četiri boda imali Švajcarska i Brazil, Srbija tri, a Kostarika nula. U tom slučaju, dalje nas isključivo vodi – pobjeda nad Brazilom.

Varijanta 3.2

Poraz od Švajcarske, remi Brazila sa Kostarikom

Švajcarci bi “poveli kolo” sa četiri boda, Srbija bi pred posljednje mečeve u grupi imali tri, Brazilci dva, a Kostarika jedan bod. I, onda bi Srbji mogao da odgovara remi sa Brazilom, bez obzira na ishod meča Švajcarska – Kostarika. Jer, čak i da Kostarikanci naprave iznenađenje i pobjede drugog evropskog predstavnika u grupi E, a da Srbija odigra pomenuti remi sa Brazilcima, imali bismo i mi i Kostarika po četiri boda, ali bismo bili bolji zbog trijumfa u međusonom meču.

Varijanta 3.3

Poraz od Švajcarske, poraz Brazila od Kostarike

Na tabeli bi situacija pred posljednje kolo bila ovakva: Švajcarska 4, Srbija 3, Kostarika 3, Brazil 0. U trećem kolu Brazilcima bi samo trijumf nad Srbiju kakvu takvu nadu da prođe dalje, što ga čini opasnijim no što je inače opasan.

A Srbiji možda ni remi ne bi bio dovoljan za prolazak dalje. Jer, stigli bismo do četiri boda, a onda… Tri mogućnosti: a) Ako Švajcarska pobijedi Kostariku, dalje bismo išli mi i Švajcarci; b) Ako Švajcarska odigra neriješno sa Kostarikom, mi i Kostarikanci bismo imali isti broj bodova na drugoj poziciji, ali bi “orlovi” bili u prednosti zbog pobede u direktnom duelu; v) Ako Kostarika pobijedi Švajcarsku – Srbija bi ispala, i to jer bi Kostarika bila prva u grupi sa šest bodova, Srbija i Švajcarska bi imali po četiri, ali bi “orlovi” imali pomenuti poraz u direktnom duelu.

I, naravno, ako bismo izgubili u posljednjem kolu od Brazila, odgovaralo bi nam samo da to bude sa 1:0, a da Kostarika bude poražena od Švajcarske kojim god rezultatom.

Tada bi Srbija, Brazil i Kostarika imali po tri boda, kako na glavnoj, tako i na mini-tabeli, pa bi odlučivala gol-razlika u međusobnim duelima te tri ekipe, a možda i fer-plej bodovi.

Sve u svemu ako Srbija pobijedi Švajcarsku, pa da na matematiku malo zaboravimo. A i raspust je, zar ne, neka odmori i ona.

srpskainfo.com

Reprezentacija Srbije