XS
SM
MD
LG

"Varvarinska rašomonijada" zahteva istinu i hitna rešenja!

 

 

Nedavna Konferencija klubova Srpske lige Istok, s obzirom na sve što sam čuo od zvaničnika, konačno su to bila nova lica, u odnosu na neke ranije “lude godine”  vratila mi je veru da će se u ovoj Ligi brinuti o regularnosti. Da će se obezbediti  sportska  atmosfera na stadionima, pošteno sudjenje, dobra organizacija utakmica, uslovi za novinare.  Da će postojati neizbežna saradnja izmedju klubova.

Doduše,  niko nije  spominjao  da će se kontrolisati igra “tri za tri” ali sam po rečima dvojice najistaknutijih, Novice Tončeva i Dušana Mrakića, shvatio da će fudbalska igra biti glavna briga.

Nisam imao  nameru da se bavim nekom posebnom analizom, jer sam na Konferenciji i čuo i video,  da su Novica Tončev i Dušan Mrakić dali zadatak timu ljudi u FS RIS, koji brinu o čistoti fudbalske igre , da savesno rade svoj posao.

Medjutim, ovo sam morao da javno saopštim!!

Iako je mladi sudija Klikovac u meču Radnički – Jagodina teško oštetio Piroćance, nije dosudio čist penal, poništio dva gola, odbio sam mu na neiskustvu! Mada, za mečeve ovakvog karaktera, možda je trebalo poslati nekog  delioca pravde sa dužim stažom!  Ne smem da pomislim da je ovaj  momak, koji je još “zelen” za derbi mečeve, imao neke “zadnje namere”! Neka tako ostane,  mada, domaćin je izgubio dva  boda. U izveštaju sam kritikovao igru  fudbalera Radničkog  i bio “blag” prema Klikovcu, ali, kada sam pregledao snimke, video sam da je nesvesno ili ne , “odigrao” za Jagodinu!

Nazovi  “slučaj  Klikovac” je “malo dete” za dogadjaje u Varvarinu. Nisam bio na utakmici, jer sam iz mnogo razloga odlučio da ne idem na gostovanja, ali sam pregledao snimak, razgovarao sa kolegama novinarima, nekim prijateljima koji su bili na utakmici. Predstavnici Radničkog imaju “svoj medij” kome se obraćaju, nesvesni da taj medij nije “šutnuo mačku s praga”!

U Varvarinu, sve se zna šta se desilo. Neću ponavljati, ali ću postaviti nekoliko pitanja, uz svo uvažavanje rukovodstva  Temnića  koji ličnim parama održava u životu ovaj Klub.

Pitam:

1. Da li je ograda dovoljno daleko od aut linije terena?

2. Ko je dozvolio da se teren registruje, a da se ne privede neophodnim uslovima?

3. Zašto glavni sudija i delegat, uvek pedantna Slavica Marjanović, nisu reagovali kada je pomoćni sudija Nikola Antić maltretiran, poliven jogurtom, itd. Itd?

4. Zašto je, uvek pedantna, Slavica Marjanović dozvolila da utakmica počne bez pripadnika Policije?

5. Da li je zaista tek na kraju utakmice uvek pedantna Slavica Marjanović, pozvala Policiju da dodje u službene prostorije?

6. Kako je dozvoljeno da gledalac preskoči ogradu i udje u teren?

7. Da li je sa strane terena koja je na dohvat ruke od ograde bilo redara?

8. Zašto neko od redara nije zaustavio gledaoca koji je preskočio ogradu?

9. Da li je sudija Aleksandar Vukadinović video da je gledalac preskočio ogradu i udario fudbalera Radničkog Nikolu Vlajkovića?

10. Da li je ulazak gledaoca u teren i fizički napad na fudbalera gostujućeg tima, dovoljan da štiteći fudbalsku igru, fudbalere iz Pirota, sudija Vukadinović  prekine utakmicu?

11. Šta se dogadjalo na terenu za vreme desetominutnog prekida?

12. Da li je za to vreme bilo pritisaka na glavnog sudiju Vukadinovića?

13. Da li su ti detalji uneti u protokol?

14. Da li je uvek pedantna Slavica Marjanović preduzela mere da zaštiti sudije i fudbalere Radničkog?

15. Da li su fudbaleri Radničkog bili ugroženi, s obzirom na atmosferu za vreme prekida, da su morali da pobegnu na klupu za rezerve igrače?

16. Da li je pitanje sudije Vukadinovića, da li fudbaleri Radničkog čija je bezbednost bila ugrožena, žele da nastave utakmicu, bilo ustvari njegov alibi da bi prekinuo utakmicu. 

17. Da li su sudija Vukadinović i uvek pedantna Slavica Marjanović videli da je bezbednost pirotskih fudbalera bila ugrožena i da ih je trebalo zaštititi?  

18. Da li su službena lica dala dopunske izveštaje?

19. Da li je FS RIS, kakva je obaveza, dostavljen video snimak  dogadjaja pre, za vreme i posle utakmice?

20. Da li zvanični organi u FS RIS imaju informaciju da je fizički napadnut vozač autobusa FK Radnički?

21. Da li su zvanični organi FS RIS dobili informaciju o tome da li su policijski organi preduzeli mere protiv čoveka koji je preskočio ogradu, nasrnuo, udario i povredio fudbalera Radničkog Nikolu Vlajkovića?

Naravno da dilema ima još. Sve ovo, uradio sam, poštujući profesiju kojom se bavim, pripadnost fudbalu, 40 godina pratim aktivno utakmice , kao radio reporter i izveštač sa utakmica i čovek koji  zna šta se do sada dogadjalo u ovom rangu takmičenja.

Sve ovo pišem i zbog toga, što imam puno poverenje u Novicu Tončeva i Dušana Mrakića , verujući da će do njih doći istinite informacije i bar neki od odgovora na moja pitanja.

I na kraju, ponavljam, izražavam puno poštovanje prema ljudima koji vode FK Temnić 1924, verujući da su i oni Ukoliko se u fudbalu konačno ne zna red i ukoliko ne zavlada sportska amosfera na našim stadionima, i dalje ćemo trpeti kao sportska nacija, kazne, kritike..  Još uvek nismo na pravi  način sankcionisali nerede, ili ih nismo predupredili i preduzeli mere da se ne dogode.

Verujem da će  gospoda Tončev i Mrakić  nastaviti da rade i dalje na regularnosti svih takmičenja, pa i Srpske lige istok.   

“Varvarinska rašomonijada” opominje !


Zaplanjac 1 : 2 SFS Borac
Car Konstantin 5 : 0 GFK Dubočica
Radnički (S) 7 : 0 Pukovac
Jedinstvo (B) 2 : 0 Jedinstvo (P)
Radan 1 : 0 Budućnost
OFK Sinđelić 0 : 2 Radnički (P)
Trstenik PPT 1 : 0 Moravac Orion
Rtanj 3 : 5 Dunav
Jagodina Tabane 0 : 1 Temnić 1924
Tabela
Poz Tim UT PB N PR BOD
1 Temnić 1924 17 14 2 1 44
2 Radnički (P) 17 12 3 2 39
3 Car Konstantin 17 10 3 4 33
4 Moravac Orion 17 9 3 5 30
5 Budućnost 17 9 3 5 30
6 Jagodina Tabane 17 8 5 4 29
7 Jedinstvo (B) 17 9 1 7 28
8 Zaplanjac 17 7 6 4 27
9 Dunav 17 8 1 8 25
10 OFK Sinđelić 17 7 3 7 24
11 Trstenik PPT 17 6 6 5 24
12 SFS Borac 17 6 3 8 21
13 GFK Dubočica 17 6 1 10 19
14 Rtanj 17 5 2 10 17
15 Radnički (S) 17 4 4 9 16
16 Jedinstvo (P) 17 2 3 12 9
17 Pukovac 17 2 3 12 9
18 Radan 17 2 2 13 8