XS
SM
MD
LG

Aranđelovčanka Jovana Preković osvojila bronzanu medalju u Tokiju

Jovana Preković karatistkinja Karate kluba „Knjaz“ iz Aranđelovca je u nedelju 14.10.2018.godine u jutarnjim satimapo našem vremenu uspela da u borbi za medalju, na Karate 1 Premijer ligi koja se ovog vikenda održavala u Tokiju, pobedi Čoban Merve reprezentativku Turske i tako osvoji brozanu medalju.

Jovana je tako na putu do bronzane medalje na Karate 1 Premijer ligi u Tokiju pobedila reprezentativku Švedske Hag Aleksandru, zatim amerikanku Orbon Joanu, u četvrfinalu je pobedila reprezentativku Španije Ferer Garcia Kristinu dok je na putu do finala zaustavila francuskinja Filipe Gvendolin. Danas u finalnom bloku Jovana se za bronzanu medalju borila protiv Čoban Mereve koja je ove godine na prvenstvu Evrope u Novom Sadu osvojila bronzanu medalju u kategoriji -61 kg. Kako se radi o jednom od kvalifikacionih turnira za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine gde će se karate po prvi put naći na programu igara Jovana je ovim rezultatom osvojila i prve kvalifikacione bodove.

Jovana Preković VS Merve Cobanh

Sjajna borba za treće mesto na Karate 1 Premijer ligi u Tokiju.

„Prezadovoljna sam ostvarenim rezultatom jer mi je ovo jedno od prvih velikih takmičenje posle povrede koju smo sanirali. Meč za bronzanu medalju sam odradila u visokom ritmu, sve je funkcionisalo kako smo se moj trener Roksanda Atanasov i ja dogovorile i za nas nije bilo nikakvih iznenanđenja. Preskočile smo, onaj najteži, a to je prvi stepenik u kvalifikacijama za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju i osvojile prve poene. Ja sam prošle godine ovde u Japanu osvojila zlatnu medalju i presrećna sam što sam u kolevci karate sporta ponovila vrhunski rezultat osvajanjem današnje bronzane medalje.

Zahvalila bih se ovom prilikom svima koji su iskreno verovali da ću se vratiti posle povrede koja nije bila toliko teška ali koja je dugoročno mogla da mi nanese velike problema i da se zahvalim mom treneru Roksandi koja je zajedno sa mnom donela veoma tešlu odluku da propustim prvenstvo Evrope u Novom Sadu ali i Mediteranske igre. Vidi se da je to bila odlična odluka prvenstveno za mene i moje zdravlje i da smo ovde u Japanu opet pokazale da ćemo biti ozbiljni kandidati za osvajanje kvalifikacione norme za Tokijo““ –  izjavila je nakon nastupa Jovana Preković.

Jovana Preković u akciji , detalj sa jednog od ranijih nastupa reprezentativke Knjaza iz Aranđelovca

„Jovana je danas samo potvrdila vrhunsku klasu i vrhunsku formu u kojoj se nalazi ali opet napominjem da su ovo sve samo usputne stanice do našeg konačnog cilja , a to su Oliimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Jovana je danas ovde u Tokiju pokazala da se nalazi u samom vrhu svetskog karatea, demonstrirala je vrhunski karate i na nama je da nastavimo sa vrednim radom i da sve teče po planu do ispunjenja zacrtanog cilja, a to je da ovde u Tokiju 2020. godine budemo ponovo na tatamiju.

Nije bilo lako, iz nas je bio veoma težak period naročito nakon povrede koja se Jovani desila neposredno pred prvenstvo Evrope u Novom Sadu gde smo bile spremne da odbrani titulu seniorske prvakinje Evrope koju je osvojila godinu dana ranije u Turskoj. Ali desilo se šta se desilo i mi smo u našim odlukama pre svega mislile na Jovanino zdravlje i bile sigurne da ćemo se vratiti na trasu postizanja vrhunskih rezultata. Ovom prilikom bih se zahvalila predsedniku države gospodinu Aleksandru Vučiću koji je prepoznao ovaj naš napor i rad i koji je učinio sve da se napravi jedan uspešan tim koji prati i podržava program Jovane Preković do Tokija, a čine ga Vlada Republike Srbije, resorno Ministarstvom za omladinu i sport, Karate federacija Srbije, Olimpijski komitet Srbije, opština Aranđelovac, Sportski savez opštine Aranđelovac i konačno naš Generalni sponzor kompanija Peštan iz Aranđelovca koja se brine da sve teče po planu.

Roksanda Atanasov, trener (levo) i Jovana Preković,osvajač bronze na Premijer ligi u Tokiju

Svi mi zajedno naravno uz podršku našeg stručnog tima koji se brine oko svega što je potrebno za kvalitetan rad smo učinili da Jovana Preković ima vrhunske uslove za rad i pripreme i na tome sam im beskrajno zahvalna. Sada nema mesta za mnogo slavlja jer nam dolaze još teže pripreme za prvenstvo Sveta koje je na programu narednog meseca od 6-11 novembra u Madridu.“ istakla je Roksanda Atanasov trener Jovane Preković.