XS
SM
MD
LG

Argentinci ''tresu'' Madrid

Vrijeme neizvjesnosti valjda je definitivno prošlost - River Plata i Boka juniors večeras će se u 20.30 na stadionu “Santjago Bernabeu” finalno obračunati za titulu šampiona Kopa Libertadores.

Madrid je poprište “utakmice vijeka”, famoznog revanša koji je trebalo da bude odigran prije dvije sedmice na “Monumentalu” nakon što na “Bombonjeri” nije bilo pobjednika - 2:2.

 Sve što se dogodilo u susret tom meču svima je dobro poznato - navijači Rivera napali su autobus s igračima Boke, nekima je čak i život bio ugrožen, a nakon nekoliko odlaganja donijeta je odluka i da se sve preseli na evropski kontinent.

River je samim tim izgubio domaći teren, očekuje se da na stadionu Real Madrida večeras bude jednak broj navijača dva tima...

 - Hvala Špancima što su dozvolili da se ovaj meč igra u Madridu. Ako već nije bilo uslova da se igra u našoj zemlji, što je ponižavajuće za sve Argentince, onda je Španija pravi izbor - rekao je as Boke Karlos Teves.

Pravilo gola u gostima ne važi u takmičenjima koja organizuje KONMEBOL (južnoamerička fudbalska asocijacija), pa bi svaki remi u revanšu donio produžetke, možda i penale.

- Ko je u prednosti? Mislim da će River imati manji pritisak nego što bi to bio slučaj da se igra na ‘Monumentalu’. Revanši finala na svom stadionu često mogu da izazovu kontraefekat. Šanse za titulu su podjednake - istakao je Teves.

Boka je juče definitivno odbijena od strane Suda za arbitražu kojem je tražila da se River diskvalifikuje i da joj pripadne trofej za zelenim stolom. Tom odlukom CAS-a su se stekli uslovi da utakmica i bude odigrana.

- Ovdje smo da igramo fudbal, a ja bih i da pričamo o fudbalu. Vjerujem da smo svi naučili iz situacije koja se dogodila pred duel na ‘Monumentalu’. Došli smo u Madrid da osvojimo titulu - poručio je golman “milionera” Franko Armani.

 Ovo je prvi put u istoriji da River i Boka, dva najveća argentinska kluba, odlučuju o trofeju u Kupu Libertadores, koji su zajedno osvajali devet puta (Boka šest).

- Ovo su istorijski dueli iz više razloga. Ko bi ikada i pomislio da će Boka i River finala Kupa Libertadores odigrati u Madridu? Sve je ovo krajnje čudno, ali profesionalnci smo i moramo da budemo fokusirani na teren - ističe Teves.

Samo u Španiji živi oko 250 hiljada Argentinaca, a za ovaj meč je izdvojeno ukupno 50 hiljada ulaznica. Klubovi su dobili po 25 - po 20 hiljada je podijeljeno (prodato) navijačima iz Evrope, a po pet hiljada su dobili navijači koji su stigli iz Argentine.

Najtrofejniji klub u ovom takmičenju je Independijente sa sedam pehara (svi osvojeni u periodu od 1964. do 1984), Boka je posljednju titulu od ukupno šest prigrabila 2007. godine, Penjarol iz Urugvaja ima pet, Estudijantes četiri...

9 trofeja u Kupu Libertadores osvojili su Boka juniors i River Plata. Gigant sa “Bombonjere” je pehar podizao šest puta i drugi je najtrofejniji u Južnoj Americi - iza Independijentea sa sedam