XS
SM
MD
LG

Bečej narednih dana u centru vaterpolo javnosti

Vaterpolisti Bečeja su, na žalost, propustili priliku da se u prvoj godini povratka u Prvu A ligu plasiraju u Super ligu, ali će najveća varoš kraj našeg parčeta Tise narednih dana biti u žiži svetske vaterpolo javnosti! Ovako smela konstatacija izvodi s na osnovu dva parametra. Oba podjednako važna.

Naši kadeti se vredno pripremaju u Bečeju

- Od četvrtka do subote u Bečeju se održava najjači turnir u kadetskoj konkurenciji, jer će pet najkvalitetnijih selekcija dečaka rođenih 2004. godine, Italija, Mađarska, Crna Gora, Hrvatska i, naravno, Srbija, igrati na Uskršnjem turniru. Drugi razlog što će sve oči biti uprte ka ovom turniru leži u tome što će se eksperimentalno igrati po novim pravilima, koja ubuduće sve čekaju. A promene nisu male. Moglo bi se reći da su revolucionarne, jer unose značajne promene u našem sportu. Vaterpolo postaje umetnost u vodi, gde se favorizuju inteligentni igrači, tehnički vrhunski potkovani, a vreme snažnih i grubih igrača je „odzvonilo“. Sa novim pravilima vaterpolo postaje još atraktivnija igra, zaključuje šef stručnog štaba kadetske selekcije Srbije Aleksandar Saša Anastasijević.

Pored Saše Anastasijevića, sa 32 kandidata za najbolju kadetsku selekciju od 15. marta u Bečeju rade još Dejan Božić, Miloš Korolija i Mijat Mijatović, a tu je doktor Miodrag Čudomirović. Po završetku turnira u Bečeju, Beograd će biti baza do 27. marta, a onda se leti za Tbilisi, gde se do 1. aprila održava kvalifikacioni turnir za Evropsko prvenstvo u Bugarskoj. Pored domaćina Gruzije i Srbije, učestvuju Bugarska, Litvaija i Slovačka.

- Turnir u Bečeju će biti daleko kvalitetniji od onog u Tbilisiju, pravi „mini“ šampionat Starog kontinenta. U Tbilisiju je važno zabeležiti pobedu ili dve i posao je odrađen, jer četiri reprezentacije vade vizu sa Evropsko prvenstvu krajem jula u Bugarskoj. A to ne bi trebalo da bude problem, pošto smo objektivno kvalitetniji od rivala. Jedino mogu da nam predstavljaju problem nova pravila, jer je, ipak, potrebno vreme da se svi adaptiramo na nove uslove igre, dodaje Saša Anastasijević.

Dogovor Saše Anastasijevića, Miloša Korolije i Dejana Božića pre treninga

U želji da se našim kadetima i njihovim trenerima, ali i nekolicini vojvođanskih sudija, nova pravila približe, u Bečeju su boravila dva Dejana iz VSS, selektor Savić i komesar za takmičenje Perišić, pa evo nekih od novih pravila.

Linija šuta se pomera sa pet na šest metara. U tom prostoru je zabranjeno bilo kakvo ometanje igrača u kretanju ka golu, izuzev „licem u lice“, a prekršaj se sancioniše petercem. Ubuduće prekršaj može da se izvede sa mesta gde se desio i ne mora lopta da se vraća golmanu, koji može da učestvuje u napadu i da šutira, čak, i peterac. Drugi napad posle isključenja ili kornera sada traje 20 sekundi. Najveća promena će biti u duelima „jedan na jedan“,a u prednosti će biti tehnički obučeni igrači, a ne snažni, što će primorati trenere da izmisli novi način odbrane.

Upravo iz tog razloga biće vrlo zanimljiv predstojeći turnir u Bečeju. Zahvaljujući žrebu bečejskog turnira, premijerna utakmica po novim pravilima biće okršaj između Hrvatske i Italije, koji počinje u 9 sati, a Srbija i Mađarska sastaće se od 10,30. sati. Istog dana, 21. marta, po podne igraju Crna Gora – Hrvatska (18) i Italija – Mađarska (19,30). U petak će pre podne igrati Crna Gora – Mađarska (9) i Srbija – Italija (10,30), a po podne Srbija – Crna Gora (18) i Hrvatska – Mađarska (19,30). Najzad, u subotu pre podne igra se poslednje kolo, a sastaju se Italija – Crna Gora (9) i Srbija – Hrvatska (10,30).